Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smrt kandidáta, odstoupení či remíza: I to hrozí při volbě prezidenta, co pak?

  • Autor: Vera Renovica - 
    20. 1. 2018
    05:00

    Už za necelý týden se podruhé otevřou volební místnosti. A český občan má tři možnosti: volit Miloše Zemana (73), volit Jiřího Drahoše (68), anebo zůstat doma na gauči. Zákon o přímé volbě prezidenta ale myslel i na překvapující momenty, které přináší život. Podívejte se na ně s Bleskem v otázkách a odpovědích.

  • 1.Co když to kandidát vzdá před hlasováním v 2. kole?

    Podle zákona místo něho do volby v druhém kole postupuje kandidát, který měl třetí nejvyšší počet hlasů. V tomto případě, kdyby se účasti ve volbách nečekaně vzdali Drahoš či Zeman, mohl by se klání zúčastnit diplomat Pavel Fischer. Kdyby ten nechtěl, tak čtvrtý v pořadí, tedy podnikatel a textař Michal Horáček, a tak dál.

    Pavel Fischer zhodnotil výsledek voleb v rozhovoru pro Blesk. Pavel Fischer zhodnotil výsledek voleb v rozhovoru pro Blesk. | TONDA TRAN / Paparazzi

  • 2.Co když kandidát zemře před hlasováním v 2. kole?

    I na tuto poněkud morbidní variantu zákon myslí. Kdyby jednoho z kandidátů v druhém kole postihlo nějaké neštěstí, do volby by vstoupil třetí v pořadí, v tomto případě diplomat Fischer. V případě jeho nechuti by se pokračovalo v pořadníku dále. A mimochodem, volba v druhém kole se dle zákona koná, i kdyby byl nakonec k dispozici jen jeden kandidát.

    Prezident Miloš Zeman (vlevo) a jeho soupeř Jiří Drahoš Prezident Miloš Zeman (vlevo) a jeho soupeř Jiří Drahoš | Blesk - Karel Kopáč a ČTK

  • 3.Co když získají v 2. kole oba kandidáti stejný počet hlasů?

    Tato varianta je vysoce nepravděpodobná, nelze ji však úplně vyloučit. Za takovéto situace ke zvolení dle zákona »nedošlo« a musí se opakovat celá dvoukolová volba. Vyhlásí ji předseda Senátu nejpozději do 10 dnů od neúspěšné volby a musí se konat nejpozději 90 dnů po vyhlášení. Například ve Spojených státech v případě stejného výsledku dvou prezidentských kandidátů v některém z volebních okrsků rozhoduje hod mincí.

    Stávající prezident, který obhajuje funkci, Miloš Zeman. Stávající prezident, který obhajuje funkci, Miloš Zeman. | M. Protivanský, A. Malachovský

  • 4.Co když budou mít kandidáti na prvním nebo druhém místě stejný počet hlasů?

    Kdyby se z důvodu v bodě 3 volba musela opakovat, i nové první kolo přináší celou řadu možností, jak věc dále zkomplikovat. Například: Pokud se na prvním místě umístí více kandidátů s naprosto stejným počtem platných hlasů, postupují do druhého kola. Kandidát či kandidáti na místě druhém pak do druhého kola nepostupují. Pokud se více kandidátů umístí na místě druhém, postupují do druhého kola všichni plus kandidát na místě prvním.

    Jiří Drahoš skončil s odstupem druhý za Milošem Zemanem. Jiří Drahoš skončil s odstupem druhý za Milošem Zemanem. | Karel Kopáč Blesk

  • 5.Co se stane, když už zvolená hlava zemře, případně se vzdá úřadu anebo je ho zbavena?

    Kdyby došlo k úmrtí hlavy státu již uvedené do úřadu (případně osoba na Hradě skončila z jiných důvodů), do deseti dnů by předseda Senátu vypsal nové volby a ty by se musely konat do 90 dnů od vypsání. Do té doby by většinu prezidentských pravomocí měl »na krku« premiér, některé by ale připadly i na šéfy parlamentních komor.

    VIDEO: Duel na České televizi bude moderovat Světlana Witovská, takhle začínala

    Video  Witowská už grilovala Babiše. A takhle v televizi začínala  - Zdroj: Newsroom ČT 24, Česká televize
    Video se připravuje ...

Doporučujeme
vigis ( 23. ledna 2018 12:55 )

VOLTE DRAHOŠE - VOLÍTE KALOUSKA

11karel11 ( 21. ledna 2018 16:06 )

Temná vize země za „Drahoše prezidenta “ podle děkana Ševčíka: Znehodnocené úspory lidí, orientace na západní přeregulované trhy, mocenský diktát Bruselu, vítání a kývání ......... ROZHOVOR „Profesor Drahoš nerozumí ekonomice, ani hospodářské politice, přijímal by migranty, v Bruselu všechno odkýval a přijetím eura znehodnotil úspory českých občanů, “ říká v interview pro ParlamentníListy.cz děkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze Miroslav Ševčík. Současný prezident Zeman má naopak podle docenta Ševčíka zkušenosti a pokračoval by v obhajobě českých národních zájmů. .................Další informace si najděte Parlamentní listy.cz, ,,, důležitý výňatek .............Co se týče eura, ještě jedna otázka. Pokud bychom evropskou měnu přijali, ČNB ztratí dozor nad bankami. Mohl byste laikovi vysvětlit, jaké důsledky by to mohlo mít? Třeba pro znehodnocené úspory českých občanů?

corsa ( 20. ledna 2018 23:07 )

Ti novináři jsou opravdu hyeny.....Při volbě prezidenta hrozí i zemětřesení, nebo tornádo! A co pak? Nechutné, nedůstojné, opovrženíhodné, nekultivované, co dokáží napsat.

milan59 ( 20. ledna 2018 21:12 )

Budu nestranník a zeptám se,jak by reagovali kdyby byl zvolen Drahoš prezidentem a po dvou týdnech panování by "odešel" ?Musíme přece myslet i na druhou variantu a nejen že by zemřel Zeman.

georgexxx ( 20. ledna 2018 17:25 )

A když Ti dojdou argumenty strč tam Kalouska, ten může i za počasí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa