Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Operace zubů, špatné nohy i ledviny plné moči: Zeman neskončil v nemocnici prvně

Autor: bud - 
19. ledna 2018
08:30

Prezident Miloš Zeman se v úterý v pražské nemocnici Na Homolce podrobil malému zákroku v dutině ústní. Důvodem byl zánět, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Nejde přitom o první zdravotní komplikaci, kvůli které musel Zeman do nemocnice, v minulosti absolvoval například operaci zubů. Prezident už několik let trpí cukrovkou a polyfunkční neuropatií, jinak je podle jeho lékařského konzilia zdráv.

Poskytování zdravotní péče ústavním činitelům včetně prezidenta není zákonem nijak upraveno, stejně tak informování o případných zdravotních komplikacích. Předchozí čeští prezidenti Václav Havel i Václav Klaus proto vždy využívali služeb různých nemocnic nebo zařízení a na jejich zdraví dohlížela lékařská konzilia. Stejně je tomu i v případě prezidenta Zemana, na něhož momentálně dohlíží tým lékařů pod vedením lékaře Martina Holcáta.

Právě toto konzilium minulý týden informovalo o tom, že Zeman je v dobré kondici a cítí se dobře. Na začátku loňského listopadu radní městské části Brno-střed Svatopluk Bartík na svém facebookovém profilu uvedl, že Zeman má rakovinu a zbývá mu sedm měsíců života. Hrad i Zemanův lékař to odmítli a na Bartíka je podána žaloba a trestní oznámení.

Onemocnění rakovinou na tiskové konferenci odmítl onkolog Luboš Petruželka. Řekl, že není členem Zemanova lékařského konzilia a že byl požádán o nezávislé posouzení zdravotní dokumentace, kterou mu poskytl prezidentův ošetřující lékař. Po jejím prostudování lékař nenalezl žádné známky nádoru. Bližší informace o tom, kdy byla vyšetření v lékařské dokumentaci provedena, neuvedl.

Už dříve lékaři oznámili, že prezident trpí polyfunkční neuropatií, což bývá neurologická komplikace při cukrovce, kvůli které hůře cítí nohy. Sám Zeman se již v září 2016 svěřil, že se mu zlepšily hodnoty cukrovky, zatímco neuropatie zůstává na stejné úrovni, loni v listopadu pak hovořil o tom, že mu „odešla cukrovka“.

Video  Zemanova cukrovka: Je na normálu, schopný vládnout dál, řekl jeho lékař.  - Jan Jedlička, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zeman v péči lékařů

V minulosti kvůli různým zákrokům navštívil nemocnici už několikrát. Nevyhnula se mu ani zranění. Podívejte se:

Duben 2000 – Na urologické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Zemanovi odstranili ledvinový kámen. Lékaři se tehdy obávali nádoru, rakovinu ale nakonec vyloučili.

Září 2008 – Zeman se ve Znojmě podrobil drobnějšímu chirurgickému zákroku, který byl proveden moderní neinvazivní metodou. Při operaci mu uvolnili ledvinu naplněnou močí, důvodem této situace byl zaklíněný kámen v močovodu.

Únor 2012 – Zeman podstoupil operaci šlachy v palci levé nohy, o kterou se mu postaral přední český ortoped Pavel Dungl. Ten v minulosti operoval i kyčelní kloub dosluhujícího prezidenta Václava Klause.

Srpen 2012 – Lékaři Ústřední vojenské nemocnice v Praze odstranili Zemanovi šedý zákal z obou očí. V té době byl vídán s pooperačními černými brýlemi.

Únor 2013 – Fyzioterapeut Pavel Kolář léčil Zemanovi jeho zanícený palec na noze, který byl příčinou potíží s rovnováhou.

Červenec 2013 – Zeman absolvoval plánovanou operaci zubů. Několik následujících dnů odpočíval na své chalupě na Vysočině.

Video  Zeman a další klíčníci odemkli klenoty. Prezident často odpočíval  - Blesk - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Říjen 2013 – Zeman se potýkal se zraněním, které si koncem října 2013 přivodil doma, když v noci upadl a narazil kolenem do skříně. Ve Fakultní nemocnici Motol mu lékaři provedli punkci. Léčil se více než měsíc, určitou dobu byl dokonce upoután na lůžko. Zpočátku se pohyboval na vozíku, později s pomocí berlí, od prosince pak začal jako oporu používat hůlku.

Květen 2014 – Zeman kvůli bolesti kotníku navštívil nemocnici, kde si ho nechal pro jistotu zkontrolovat. Nešlo o nic vážného.

Červenec 2017 – Prezident Zeman si lehce poranil pravý palec. Když kráčel k rybníku v Novém Veselí trávit čas na svém nafukovacím člunu, měl pravé chodidlo ve své gumové botě do vody až po kotník omotané igelitem.

Listopad 2017 – Při návštěvě Olomouckého kraje si na hotelu narazil koleno. Pro zpevnění dostal bandáž.

Video  Klopýtnutí Miloše Zemana: Při pádu ho chytil bodyguard, prezident ztratil botu  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Leden 2018 – V pražské nemocnici Na Homolce se Zeman podrobil malému zákroku v dutině ústní. Důvodem byl zánět.

 

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Samo ( 23. prosince 2020 21:57 )

Havel přestože byl skutečně nemocný na - rozdíl od Zemana, tak pořád úřadoval na Hradě a podepisoval to, co podle ústavy má za povinnost vykonávat prezident. Zeman je zdravý, ale je tak životem zchátralý, že je musí ochranka poponášet, aby se dostal z místa na místo a kromě toho nikam nejezdí, protože jej nikam nezvou a neplní své ústavní povinnosti- viz jeho chybějící podpisy u jmenování profesorů a rektorů vysokých škol a podobně a jinak má chování řeznického psa.

kudlanka ( 11. dubna 2018 09:02 )

Ano souhlas na 100%. Jen s tím rozdílem že Zeman není čiperný.Kdyby ho nepoponášeli, tak se z Hradu nehne.Možná by to tak bylo lepší!

kudlanka ( 11. dubna 2018 08:52 )

S jakou ctí prosím pěkně? Tím že se obklopil lidmi které nyní kolem sebe má a chová se tak jak se chová, dávno veškerou čest a úctu tedy mojí ztratil.

kudlanka ( 11. dubna 2018 08:48 )

Jen bych chtěla upozornit, že Havel byl nemocný z komunistického árestu, zatímco Zeman je nemocný z nemírného alkoholismu.

miko ( 10. dubna 2018 14:45 )

Havel byl na tom daleko hůř a ještě mu péče českých lékařů nestačila musel být operován v cizině a to taky nestálo málo,a to nikomu nevadilo a u Zemana vadí vše

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa