Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman si jistí televizi bez Drahoše. Dva dny před volbami přijme demisi Babiše

Autor: ČTK, nkov - 
18. ledna 2018
12:35

Prezident Miloš Zeman přijme demisi menšinové vlády ANO ve středu 24. ledna, tedy jen dva dny před začátkem hlasování ve 2. kole volby prezidenta. Telefonicky se na tom domluvil s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Uvedl to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident si tak pojistil, že se před finálem volby hlavy státu objeví v českých televizích i bez svého soupeře Jiřího Drahoše.

„Pan prezident dnes dopoledne telefonicky hovořil s panem premiérem a naplánovali společně, že k předání demise vlády a k pověření kabinetu vykonávat svou funkci do jmenování vlády nové dojde ve středu 24. ledna,“ uvedl Ovčáček

Setkání Zemana a Babiše se tak uskuteční dva dny před začátkem prezidentské volby, ve které premiér současnému prezidentovi vyjádřil několikrát podporu.

Babišova menšinová vláda schválila demisi ve středu pět týdnů po jmenování. Reagovala tak na úterní hlasování Sněmovny, ve kterém nedostala důvěru, když ji podpořili pouze poslanci vládního hnutí.

Hrad původně oznámil, že demisi Zeman přijme do konce tohoto pracovního týdne, brzké přijetí předpokládali i zástupci vlády. Ovčáček později vyjádření změnil, nepodařilo se podle něj najít v Zemanově programu volný čas.

Uvedl také, že se Zeman v Lánech chystá na volební duel s protikandidátem Jiřím Drahošem. Ovčáček ve středu uvedl, že se prezident s Babišem osobně sejde.

Očekává se, že prezident Babiše pověří i skládáním nového kabinetu. Jeho další jmenování však před týdnem podmínil tím, že Babiš bude mít ve Sněmovně zaručených 101 hlasů, tedy dostatečnou většinu pro získání důvěry.

Na domluvu chce nechat stranám více času. Za dobré východisko pro jednání s politickými stranami označil Zeman programové prohlášení současného kabinetu. Do jmenování nové vlády bude funkci vykonávat současný kabinet v demisi.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
aaobcanka ( 19. ledna 2018 11:39 )

Lidi, kteří o TV Barrandov nevíte (patří JUDr. Jaromírovi Soukupovi, novinářovi, jenž se naštval na politiky a tzv. tuneláře a koupil si TV), zkuste se dívat na Arénu JS (Jaromíra Soukupa), Instinkty JS, Duel JS atd. Jsou fakt jiné než na TV : NOVA, ČT, ale i Prima, jež byla nejodvážnější do nástupu TV Barrandov. Soukup pojmenovává zlodějny a politiky pravými jmény. Ale začal se už asi trochu bát miliónových pokut, jelikož RRTV TV-rada (sedící a skládající se z lidí v ČT - má být nad všemi médii) už Soukupovi prý dala za vyřčenou pravdu, např. o tzv. tunelářích, pokuty jako "kráva" (v mil.). Už jen to svědčí o tom, že se TV Barrandova začínají bát tzv. tuneloví mafiáni, miliardoví zloději našich daní. Asi sedí i v RRTV a ve všech TV, ne ? https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jaromir-Soukup-slavi-Bitvu-Horacka-Ovcacka-a-Hajka- sledovalo-rekordni-mnozstvi-divaku-518590 Vivat bojovné ANO Babiš+Faltýnek, nejodvážnější SPD Okamura, ale i zase ať žije KSČM, za nichž tu byl řád a pořádek ! Cca 90 % národa na Novinky.cz je proti Drahošovi. Lidi, zvedněte se a jděte volit prezidenta ve 2. kole ! ČT a Moravec : https://www.novinky.cz/diskuse?id=512752&articleId=/domaci/460711-moravec-odmitl-moderovat-prezi dentsky-duel-nechce-byt-hromosvodem-zemanovy-kritiky-na-ct.html&sectionId=8&page=1#c19243852 Raději "sorry" předem všem křivákům, aby nás neudali a nezavřeli, jak je v Praglu běžné, na objednávku, sviňáci pražští i tzv. náplavy. Vše odvoláváme, nechceme sedět po zbytek života.

snehulak ( 19. ledna 2018 10:14 )

Ano ceppe, na okolí záleží hodně. To už věděly naše babičky a dědečkové. Slyšel jste už to rčení - Vrána k vráně sedá ... ?

snehulak ( 19. ledna 2018 10:11 )

Drazí antizemanoidní hysterici. A vy si skutečně myslíte, že máme za prezidenta hlupáka? A že vy jste s Drahoušem jediní inteligentní? Tak teď spolu s tím vaším Kalouskem naříkejte jak s vámi vydupává! Dělá mi to radost, i když právě Babiše nemiluji, ale nesnáším, jakou na něj vykonstruovali špinavost!

cepp ( 18. ledna 2018 20:40 )

Pane lidový spisovateli bravó, to by profesionál nevymyslel.

ivoadIIer ( 18. ledna 2018 20:20 )

Dokument, ve kterém se říká, že krást se nemá, samozřejmě zemanoidům vadí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa