Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Štěch podpořil Drahoše. A řekl, proč Zemanovi odmítl přijít na oběd

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
19. ledna 2018
09:40

Nově zvolený prezident složí do jeho rukou během inaugurace prezidentský slib. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v souboji Miloše Zemana a Jiřího Drahoše nefandí svému bývalému spolustraníkovi. Se Zemanem prý nemá kamarádský vztah, a to kvůli řadě problémů. Současné hlavě státu například vyčítá útoky na horní parlamentní komoru. V rozhovoru pro Blesk Zprávy ale promluvil také o atmosféře u vyzvedávání korunovačních klenotů nebo o situaci v ČSSD.

Pokud zvítězí Miloš Zeman, proběhne inaugurace 8. ledna, v případě, že vyhraje Jiří Drahoš, proběhne až o den později – po skončení mandátu stávající hlavy státu. V obou případech ale vítěz složí slavnostně prezidentský slib, stejně jako před pěti lety, do rukou Milana Štěcha (ČSSD), předsedy Senátu.

Dlouholetý šéf horní komory v rozhovoru pro Blesk Zprávy prozradil, že ačkoliv je Zeman jeho bývalým spolustraníkem, ve druhém kole bude volit Jiřího Drahoše. „Pan prezident vůči Senátu, přestože při nástupu do funkce deklaroval, že respektuje postavení Senátu v našem ústavním systému, tak proti Senátu vystupoval tak, jak by žádný ústavní činitel vůči jiné ústavní instituci vystupovat neměl,“ přiblížil jeden z důvodů Štěch, který prezidenta mimo jiné kritizoval za to, jak se postavil ke květnové „demisi“ Sobotkovy vláda, kdy premiérovi ukazoval hůlkou.

Video  Útok na Zemana u voleb! Vyděšený prezident, nahá žena a akční ochranka!  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Nejsou to vztahy, které by byly na bázi kamarádství. Jsou to vztahy pracovní. Objevily se některé projevy nebo kroky, které mohou být chápány, že vztahy nejsou příliš přátelské, ale myslím, že to je ze strany Hradu,“ dodal k tomu předseda horní parlamentní komory. „Z našeho rozhovoru je zřejmé, že asi stávající prezident není můj favorit. Mám sympatie a naději v té druhé osobě, tedy pana Drahoše. Rozhodnou voliči,“ prozradil, komu hodí příští pátek či sobotu svůj hlas.

Chyběl na jmenování vlády, odmítl přijít na oběd

O „vřelosti“ vztahů mezi prezidentem a druhým nejvyšším ústavním činitelem hovoří jasně poslední týdny. Hrad nepozval Štěcha na jmenování vlády Andreje Babiše, kterého se tradičně předseda Senátu účastní. Štěch zase odmítl přijít na Hrad na tradiční novoroční oběd šéfů parlamentních komor. Navrhovaný termín byl totiž krátce před druhým kolem voleb a mohl být vnímán jako součást kampaně.

„Moje neúčast při jmenování vlády mi vůbec nevadila, ba naopak. Protože ta vláda mě nijak nenadchla, ani neuspokojuje. Co se týká dalších věcí. Vztahy jsou takové, jaké jsou. Myslím, že jsem s panem prezidentem vždy jednal férově a slušně. Nebyl jsem to já, kdo zanášel do politiky nějaké rozbroje. Těch problémů bylo více, já jsem je panu prezidentovi sděloval v drtivé většině při osobních setkáních. Že to vyústilo v to, že pan prezident mě pojal jako člověka, který mu nepřeje nebo mu není blízký, je jeho věc,“ řekl Štěch razantně.

U korunovačních klenotů mluvil hlavně Zeman

Oba politici se naposledy setkali před několika dny u příležitosti vyzvednutí korunovačních klenotů. Z výrazů tváří při odemykání cesty do Korunní komory bylo jasné, že v kamarádské atmosféře neprobíhá ani to. Krátce před ním totiž odstartoval neočekávaný souboj prezidenta s premiérem Babišem. Zeman začal na Babiše tlačit kvůli dojednání podpory pro příští vládu, premiér mu to vrátil vyprávěním o tom, jak u něj orodovali Zemanovi blízcí spolupracovníci – kancléř Mynář a poradce Nejedlý. Babiš se Zemanem přitom dlouhodobě dokázali úspěšně spolupracovat.

„Setkání bylo bezproblémové. Pan prezident mě jako dříve oslovoval křestním jménem, ale diskuse příliš velká neprobíhala. Setkání poté v pracovně na Pražském hradě bylo takové chladné, ale i ze strany dalších účastníků. Myslím, že tam byly aktuální dozvuky volby,“ popsal svůj pohled Štěch.

„Pan prezident hovořil poměrně hodně, ostatní se příliš nezapojovali. Atmosféra nebyla sváteční nebo mimořádná, jak by se slušelo k tomu, když se vyzvedávají korunovační klenoty,“ uzavřel.

Na závěr rozhovoru se opřel také do exhejtmanů Michala Haška a Jiřího Zimoly, kteří přišli před několika týdny s „diskusní platformou“ Zachraňme ČSSD a volají po razantních změnách ve straně. Podle Štěcha jde pouze o „neuspokojené osobní ambice“ lidí, kteří falešně volají po více levicové politice. Jediným, kdo levicovější směřování ze skupiny skutečně praktikuje, je dle názoru šéfa Senátu poslanec Jaroslav Foldyna.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
va45 ( 21. ledna 2018 16:38 )

To je gól.socan68 a demokrat.

va45 ( 21. ledna 2018 16:35 )

Jak to,že nejezdíte s Drahošovou přemlouvat Bábu a dědu?

va45 ( 21. ledna 2018 16:31 )

IDIOTE.

va45 ( 21. ledna 2018 16:29 )

Štech bývalý komunista a bývalý funkcionář ROH si jen zachraňuje P.R.D.E.L. Zeman snad může za to,že ČSSD projela volby.

agfor ( 20. ledna 2018 14:02 )

Celé Pražská kavárna, tlupa ochlastů a flákačů, podporuje Drahoše, tak proč ne darmožrout Štěch.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa