Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zákulisí prezidentské debaty na ČT: Zeman si dupnul kvůli Moravcovi?

Autor: Tomáš Belica - 
18. ledna 2018
06:18

Nechce být kladeč věnců. Podmínky si ale prý klást umí. Prezident Miloš Zeman (73) se utká se svým protivníkem Jiřím Drahošem (68) v debatě na veřejnoprávní České televizi. Ale jen bez moderátora Václava Moravce (43). S ním je totiž na kordy.

Zeman odmítl chodit do Otázek Václava Moravce už před lety. Ale i sám moderátor už minulou neděli vedení televize oznámil, že žhavý předvolební duel Zeman–Drahoš moderovat nechce. Debata je naplánována na 25. ledna, tedy den před otevřením volebních místností v druhém kole prezidentské volby.

Účast v ní – jako zatím jediné televizi – potvrdili oba kandidáti. Vedení se evidentně Moravce pořád snaží přesvědčit. „Stojíme o to, aby debatu moderoval,“ řekla Blesku mluvčí televize Karolína Blinková.

U Moravce ale možná hrají roli obavy. Nechce se prý stát hromosvodem, po němž se bude zejména ze strany prezidenta Zemana snášet kritika na veřejnoprávní televizi. Podle kuloárních informací Blesku ale byla debata bez Moravce podmínkou Hradu, aby se vůbec uskutečnila.

VIDEO: Babiš, Bělobrádek i Fiala řeší, proč šéf ANO nepřišel k Moravcovi.

To také v úterý pro Mediář.cz naznačil samotný moderátor. „Dobré pro ČT a její diváky je, že se po mém nedělním sdělení generálnímu řediteli o nemoderování podařilo odblokovat odmítavý postoj kancléře Mynáře k účasti prezidenta Zemana v závěrečné debatě ČT, který prezentoval o víkendu,“ řekl Moravec. Blesku včera telefon nezvedal. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček však Moravcovo stanovisko popřel. Prý to je špinavá kampaň a dezinformace. „Moderátor je plně věcí ČT,“ napsal Blesku.

Americký novinář Erik Best, který českou mediální scénu sleduje, se domnívá, že jde o taktiku a Zeman s Moravcem se v debatě nakonec uvidí. „Václav samozřejmě chce být u toho, je to nejdůležitější debata. U Zemana je situace trochu jiná. Je to má domněnka, ale nakonec bude pro něj lepší, když tam bude cokoliv, co není úplně objektivní, aby pak mohl říct: vidíte, jak tam se mnou zacházeli,“ řekl Blesku.

A tak už zaznívá jméno Jakuba Železného (44) coby záskoku za Moravce. „Nezlobte se, nemohu k tomu říct ani slovo v tuto chvíli. Nemám k tomu žádné informace,“ reagoval Železný pro Blesk.

Ve studiu jako kočka a myš 

Rok a půl po inauguraci, tedy v září 2014, měl Zeman jasno ve spoustě věcí – že bude rázným prezidentem, že občas řekne nějakou tu sprosťárnu, a také, že už nikdy nepůjde do diskuse moderované Moravcem.

Důvod? V debatě o služebním zákonu totiž Moravec řekl, že kontroverzní političtí náměstci byli i v Zemanově vládě. „Jestliže novinář řekne, že prezident lže, a potom je usvědčen z nepravdy, tak je to buď podvodník, nebo amatér. Já jsem mu dal dvě příležitosti a třetí mu už nedám,“ prohlásil prezident v Pressklubu Frekvence 1 u Luboše Xavera Veselého.

Odvolal se i na svého předchůdce Václava Klause (73), který k Moravcovi odmítá chodit. Na dotaz Veselého, zda Zeman očekává Moravcovu omluvu, prezident řekl. „Pan Moravec je příliš sebevědomý na to, aby se omlouval, i když pronesl, varianta A, neuvěřitelnou lež nebo, varianta B, prokázal neuvěřitelnou neznalost,“ řekl Zeman.

Kdo by duel mohl moderovat

Kromě Jakuba Železného jsou v ČT další želízka v ohni – tedy lidé, kteří by jako moderátoři připadali v úvahu. 

Jakub Železný (44), vedoucí moderátorů zpravodajství. Syn mediálního magnáta Vladimíra Železného moderoval pořady Špona, Dobré ráno či Události, komentáře. Působí též jako moderátor v Českém rozhlase. 

Michal Kubal (41), zástupce šéfredaktora zpravodajství. Působil jako zpravodaj ČT v USA. V roce 2004 byl spolu s dalšími dvěma českými novináři unesen v Iráku, pořídil také rozhovor se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Za to, že dal prostor »řezníkovi z Damašku«, sklidil kritiku některých komentátorů. 

Daniela Písařovicová (39), moderátorka. S Českou televizí spolupracuje od roku 2004, moderovala například Studio ČT 2 či Interview ČT 24. Je držitelkou ceny TýTý v kategorii Objev roku za rok 2010. 

Daniel Takáč (47), moderátor. Má zkušenosti redaktora a moderátora z Českého rozhlasu, prošel i TV Prima, kde šéfoval zpravodajství. V ČT pracuje od května 2005. 

Marcela Augustová (52), moderátorka. Dlouholetá moderátorka Událostí na ČT, moderuje volební studia. S hercem Tomášem Hanákem moderuje také pro veřejnoprávní televizi charitativní projekt Pomozte dětem. 

Jan Pokorný (57), moderátor. Moderátor rozhlasových i televizních pořadů a dlouholetý šéfredaktor Radiožurnálu a ředitel zpravodajství Českého rozhlasu. Působil jako zahraniční redaktor rozhlasu ve Francii, je držitelem českého rekordu v nepřetržitém vysílání série rozhovorů. 

Světlana Witowská (45), moderátorka na ČT24, bývalá žena sportovního novináře ČT Roberta Záruby. Má zkušenosti z ČTK a Primy.

VIDEO: Bohumil Pečinka analyzuje 1. kolo prezidentské volby.

Video  Bohumil Pečinka analyzuje 1. kolo prezidentské volby  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

1. pokus – Debata po Zemanově vítězství ve volbách

26. leden 2013

Zeman: „Proč jsem zvítězil já a nikoliv Karel Schwarzenberg, byla Schwarzenbergova podpora českých médií. Zdá se vám to divné, není-li pravda?“

Moravec: „No, jestli nepřeceňujete vliv médií.“

Zeman: „Právě naopak. Já se vám to pokusím při vašem vzdělání, jak říkával Vlasta Burian, vysvětlit…“

2. pokus – Otázky Václava Moravce

27. říjen 2013

Moravec: „Váš dlouholetý přítel, Miloši Zemane, a spolupracovník Miroslav Šlouf k tomu v rozhovoru pro Lidovky poznamenal, a teď cituji….“

Zeman: „Jsem dojat, že jste citoval Miroslava Šloufa, kterého jste předtím vy i vaši kolegové neustále proklínali. Mimochodem, již dlouho to není můj spolupracovník, ale to není podstatné.“

3. pokus – Otázky Václava Moravce

12. leden 2014

Moravec: „Musíte lépe poslouchat to, na co se ptám, protože jsem mluvil o zákonných, nikoli ústavních pravomocech prezidenta. Vy jste začal v závěru mluvit o...“

Zeman: „To je jedno.“

Moravec: „To není jedno.“

4. pokus – Otázky Václava Moravce

1. červen 2014

Zeman: „Podívejte se, kolikrát se nám stalo, že kamarádi se přestali kamarádit. Vezměte si takové dvojice, jako Zieleniec a Hybášková, Železný a Bobošíková.“

Moravec: „Zeman a Šlouf.“

Zeman: Zeman a Šlouf. Ale to nebyli dva politici. To byl ten drobný rozdíl, kterého jste si neráčil povšimnout.“

Zeman: „Mně ta Vysoká škola finanční a správní, a to rozhodně nejsem její placený agent, připadá…“

Moravec: „No zatím to tak vypadá, ve vší úctě.“

Zeman: „No protože je to jediná škola v republice, která tomu odpovídá svým názvem. Nic více a nic méně.“

Moravec: „Děkuji prezidentu republiky, který byl prvním hostem dnešních Otázek.“

Zeman: „Díky tomu, že jste se vyhnul evropským volbám, jsme se mohli zabývat tak důležitou věcí, jako to, kdo bude předsedou ústeckého krajského soudu. Evropské volby jsou nepochybně méně důležité téma.“

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Nezadat ( 21. ledna 2018 17:39 )

rockyshowman ( 21. ledna 2018 16:21 )

Zmanipulované teplé programy tohoto pro mě odporného redaktora odmítám. Všude byl, vše zná - hrozné. Nedovedu si představit, jak se objímá s tím přeběhlíkem z ODS. Fuj a takový nedodělek by nám chtěl radit ? ČT by si měla dobře rozmyslet, jaké to lidi zaměstnává. A to je musíme platit z našich daní a rozpočtu !

Nezadat ( 21. ledna 2018 12:07 )

Také odmítám bavit se z buzikama,pro mě jsou zavrženíhodný dobytek.

dobry-clovek ( 20. ledna 2018 11:38 )

Když vidím kdo podporuje pedofila Drahoše, jaký ksindl, Marek Benda, baba Němcová, Kalousek a ostatní povaleči a zloději, Bakala, Tykač a jiní, tak už se těším jak půjde lístek do koše. Zkrátka pražáci byli vždycky žumpa v roce 1948 tleskali Gottwaldovi, v r.1969 zdravili na Letné Husáka a v r.1989 zase hulákali Gusto máš tu husto.A byl tam zradce a chcípak -ožrala Havel. Viděli jste na volební mapě, ve všech krajích (kromě Prahy), koho si přejí nejvíc občané v ČR! Nenávistná kampaň "Pražáků" ale pokračuje. Už zase nám Praha vnucuje svého kandidáta. je nutné s tím už něco dělat a také se ozvat……. a nezapomínat! 3.července 1942- 200 tisíc pražáků hajlovalo na Václaváku. Projev tamtéž- ministr Emanuel Moravec: „Do nových zítřků,který je českému národu jedině zaručen věrností říši,můžeme vstupovat plni důvěry.,Zítřek je náš,zítřek patří nové Evropě.“ „Zítřek“ byl naprosto rozflákaná Evropa. Ale ovšem, že na tom bohatli ty hyeny zpoza oceánu,Marshallův plán ,vyzbrojování atd. Neříká dnes to samé- „Nová Evropa“- Merklová,Schulz,Juncker nebo pedofil Drahoš??

marmat ( 19. ledna 2018 19:47 )

Toto je velmi DRSNÁ (dez)informace Pokud se nezakládá na pravdě je to super žalovatelná munice Snad to víte, nebo tušíte...ultra TENKÝ led To se brzy dozvíme. Tendenční chování ČT je už dlouho evidentní - pod to se klidně podepíšu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa