Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polonahou aktivistku z Česka vyhostí. Soud dal „sextremistce“ podmínku

Autor: mah, ČTK - 
14. ledna 2018
19:44

Tři měsíce vězení s podmínečným odložením na jeden rok. To je trest pro aktivistku Anželinu Diašovou, která v pátek u volební urny polonahá vyběhla proti prezidentu Miloši Zemanovi. Člence „sextremistického“ hnutí Femen původně hrozily až dva roky odnětí svobody. Diašová však od začátku trvala na tom, že jejím cílem nebyl útok na prezidenta, ale chtěla upozornit na to, že znovuzvolení Zemana by mohlo ohrozit suverenitu českého státu. Soud ji rovněž na rok vyhostil ze země.

Sedmadvacetiletá žena rozhodnutí soudu přijala, aby se mohla co nejrychleji dostat domů na Ukrajinu, řekla novinářům advokátka aktivistky Lucie Hrdá. Za trestný čin výtržnictví jí hrozily až dva roky vězení. Verdikt vynesl Obvodní soud pro Prahu 5.

Žena mínila protest jako pokojný, nikomu nechtěla ublížit. Podle jejího názoru by čeští občané mohli opakovaným zvolením Zemana ohrozit suverenitu českého státu, protože současný prezident je ve vleku ruského prezidenta Vladimira Putina, řekla už dřív její obhájkyně. Žena se v pátek k Zemanovi vrhla s výkřiky „Zeman, Putin's slut“ (Zeman, Putinova děvka), stejné heslo měla napsané na těle.

Diašová byla od pátečního odpoledne v cele předběžného zadržení, kde mohla podle zákona zůstat maximálně 48 hodin. Kriminalisté případ vyšetřovali ve zkráceném případném řízení, což podle trestního řádu znamená, že žena nebyla obviněna.

K mezinárodnímu hnutí Femen se Diašová připojila v roce 2009. Hnutí vzniklo o rok dříve, proslulo akcemi polonahých aktivistek nejen na Ukrajině a v Rusku, ale také na západě Evropy. Femen se na svém webu hlásí k boji za práva žen s cílem „úplného vítězství nad patriarchátem“, ale nepovažuje se za feministické. Své členky označuje za „sextremistky“.

Podrobnosti připravujeme.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
mirkazam ( 18. února 2018 10:56 )

jorka...necamramrej bludy,je vidět,že tě vyškolil zdenekk....stejný kecy ,jako přes kopírák...

sores ( 15. ledna 2018 14:25 )

Na cestu ať jí ještě pořádně zmrskají, čmoudici co je jí po nás?

bibijana ( 15. ledna 2018 10:55 )

Opravdu, je to zarážející, jak se všude píše o Drahošovi.Pokud vím, není to politik, ale vědec.Do kandidatůry jsem o něm vůbec neslyšela.Je taky zarážející,jak se nějaká ukrajinská důra vůbec do volební místnosti mohla dostat.Česky neumí,jak je možné,že si tak všechno zjistila?Nenápadná zrovna není,jak mohla ujít pozornosti předsedovi volební komise,novinářům,ochrance?Kdyby měla nůž,nebo střelnou zbraň,tak by Zemana ochranka neochránila.Prezident trpí neuropatií-odumíráním nervových buněk,proto je jeho chůze nejistá.Stáčí do něho mírně strčit a upadne.Zlomenina krčku je pro muže fatální.Podezírat Zemana z chlastání je hovadina.Musí brát léky,určitě bere na neuropatii Gabapentin,to vylučuje konzumaci alkoholu.A ostatní kandidáti nechlastají?Všichni chlastají.Taky bych vyhodila toho šéfa hradního protokolu,ten se tomu jenom řechtal.

salto ( 15. ledna 2018 10:54 )

Kavárna a sluníčkáři propadají hysterii

oltec ( 15. ledna 2018 09:08 )

ona chtěla varovat česky lidi před Zemanem na to jí může skočit akorát tak trouba Kocáb ,válečný štváč Štetina a nevzdělaný hlupák pičínský

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa