Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trojka z mravů, stud i řeči o rakovině. Soupeři se obuli do Zemana „absentéra“

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    11. 1. 2018
    20:30

    Prezident Miloš Zeman se před volbami nezúčastnil žádné z debat se svými soupeři v boji o Hrad. Výjimku neudělal ani pro duely a superdebatu Blesku. Přesto byl v řadě těchto pořadů přítomen: zmínkami těchto protikandidátů i dotazy diváků. Že se předvolebních debat nebude účastnit, oznámil Zeman už loni v březnu při oznámení další kandidatury.

  • 1.O Zemanově zdraví

    Blesk Zprávy daly možnost při duelech prezidentských kandidátů také samotným voličům – tedy divákům a čtenářům předvolebních debat, kteří přes maily nebo sociální sítě mohli pokládat své dotazy.  

    Jeden z dotazů mířil v duelu Pavla Fischera a Michala Horáčka také na údajné onkologické onemocnění Miloše Zemana, což tazatel oznámil za fámu.  

    „Předem tazatel říká, že je to fáma. Můj názor je takový, že se nemůžu vyjadřovat jako nelékař směrem k někomu a jeho zdravotnímu stavu a nemohl by to ani lékař, který by pana prezidenta, nebo kohokoliv jiného neprohlédl. Takže otázka je jen na profesionála lékaře,“ odpověděl na dotaz šalamounsky Horáček.

    Co ale Horáček nemůže Zemanovi odpustit, jsou jeho slova o Krymu, o který svádějí souboj Rusko a Ukrajina.

    Video  Fischer vs. Horáček o vojně, referendu a prezidentovi: Kdo z nich byl lepší v duelu?  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

    „Pokud se prezident Zeman vyjádřil tak, že Krym už je hotová věc, že už zůstane Rusku a ne Ukrajině, tak já jsem byl ten, kdo oslovil otevřeným dopisem ukrajinského velvyslance se spoustou dopisů. A on mi řekl, že ho to moc těší a že je rád, že ne všichni Češi smýšlejí tak jak prezident Zeman. Mně to za to stálo,“ pustil se Horáček do Zemana. A zároveň tak poukázal na to, že už se i v předvolební kampani věnuje podle svých slov politice. Právě malé politické zkušenosti oponenti Horáčekovi často vyčítají.

    Diváci se také ptali Pavla Fischera, a to na obraz České republiky ve světě pod taktovkou současné hlavy státu. Někdy se prý v zahraničí ale podle Fischera nestačí divit.

    „Mně se opakovaně stalo, že jsem jednal v zahraničí už jen jako soukromá osoba, už nikoli jako diplomat a byl jsem tázán. A to otázka zněla: Co se to u vás děje? My vám přestáváme rozumět. Váš prezident někdy mluví tak, jako kdyby jen četl noviny psané v jiném jazyce. A ne noviny, které máme my tady. A to je otázka, abychom zůstávali srozumitelní. Je výzvou pro českou diplomacii, aby po 15 letech český prezident byl přijat v Bílém domě, aby nám bylo opět rozumně. A já mám plán, jak toto napravit,“ komentoval Fischer obraz České republiky za hranicemi. 

    Protizemanovská nálada

    A koho by oba kandidáti – tedy Fischer a Horáček - podpořili v případném druhém kole prezidentské volby? I tady byla cítit, především od Michala Horáčka, „antizemanovská“ nálada.

    „Pro mě je důležité, aby současnému prezidentovi vyvstal silný soupeř z rozhodnutí voličů. Kdokoliv z nich to bude, dovolím si ho podpořit. I když vím, že je to jen podpora. Ale neudělám to na půl úst, udělám to důrazně a jednoznačně,“ řekl Horáček.

    A s vývojem na Pražském hradě není spokojený ani Fischer. I to ho prý svedlo na volební cestu. „To, co mě pohnulo, nebo motivovalo k té kandidatuře, to je vlastně přesvědčení, že je třeba výměny a jako by mezi těmi kandidáty určitý hlas nebo určitá změna chyběla, proto jsem tady,“ opřel se Fischer nepřímo nejen do Zemana, ale i ostatních kandidátů.

    Zemana ve studiu kritizoval také novopečený lidovecký poslanec Marek Výborný, ředitel pardubického gymnázia. Horáčka i Fischera označil za lepší kandidáty, než jakým je současná hlava státu. „Vykonávali by funkci prezidenta republiky tak, jak si to ten úřad zaslouží a zcela jistě by byli lepším prezidentem, než máme dnes v čele státu,“ řekl k volební kampani Výborný, který nakonec ve studiu upřednostnil před Michalem Horáčkem Pavla Fischera.

  • 2.Horáček: Zemanovi voliče nepodceňuji

    V duelu prezidentských kandidátů Michala Horáčka a Mirka Topolánka jméno Zeman padlo jen výjimečně. A to hlavně v souvislosti s dotazem jednoho z diváků, který se ptal Horáčka, proč je prý arogantní k voličům Miloše Zemana a dalším jeho soupeřům.

    „Hned první den voleb jsem řekl, že prezident Zeman je mým prezidentem. Ačkoli jsem si nepřál jeho zvolení. Zemanovi voliče vůbec v žádném případě nepodceňuji. Mám úctu ke každému člověku, úplně ke každému,“ odpověděl Horáček. S lidmi prý během kampaně diskutoval, proč volí Miloše Zeman a proč jsou odhodláni ho volit znovu.

    Video  Topolánek v ostrém duelu s Horáčkem. Přeli se o „mlátičku“ Ondráčka, kraje a dluhy lidí  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

    V duelu Horáčka a Topolánka oba kandidáti mluvili také o rušení krajů, které navrhuje právě Horáček. To zaujalo i hosta ve studiu, poslance Ondřeje Benešíka, který je za KDU-ČSL zároveň zastupitelem Zlínského kraje. Horáčkovi řekl několik argumentů, proč jsou kraje potřeba: třeba i kvůli regionálnímu financování, na které z Prahy nikdo nedohlídne. I on ale nakonec svou řeč stočil v žertu na prezidenta Zemana.

    „Snažil jsem se argumentovat i vlastní zkušeností – že on ty kraje chce zrušit, aby Miloš Zeman neměl kam jezdit. Ale rozhodně to nemusíme dělat, stačí to udělat jako Jiří Čunek, prostě mu tu cestu nezaplatíte a on vám tam nepřijede,“ narážel Benešík na cesty Zemana do regionů, které ovšem z větší části leží po finanční stránce na bedrech krajů.

  • 3.Trojka z mravů pro Zemana

    Asi nejostřeji se o Miloši Zemanovi vyjádřili kandidáti v posledním předvolebním duelu Blesk Zpráv Mirek Topolánek a Pavel Fischer. To když přišla řeč na Zemanův projev na Pražském hradě k zahájení oslav 100 let od vzniku Československa a 25 let od vzniku samostatné České republiky. Zeman na konto ministrů, kteří roku 1948 rezignovali, a na adresu Alexandra Dubčeka a dalších použil několik až vulgárních výrazů.

    „Kdyby nebylo několika blbých ministrů, kteří podali demisi, pak by nebylo možné, aby se Klement Gottwald zaklínal ústavností tohoto komunistického puče,“ prohlásil mezi hosty na slavnosti, kde byl například i slovenský premiér Robert Fico, český prezident. Zeman také uvedl, že by bylo vhodné se zamyslet, proč se po okupaci Československa v roce 1968 vojsky Varšavské smlouvy našel mezi tehdejší politickou elitou jediný statečný člověk František Kriegel a „proč se všichni ostatní podělali hrůzou,“ pokračoval.

    Video  Topolánek v ostrém duelu s Horáčkem. Přeli se o „mlátičku“ Ondráčka, kraje a dluhy lidí  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

    Podle Pavla Fischera, který v minulosti pracoval v týmu prezidenta Václava Havla a má tak zkušenosti s hradním protokolem, se tato slova na slavnostní akci podobného typu vůbec nehodila. A pozastavil se nad nimi. „Já se podivuji, že k takovému výroku vůbec došlo,“ podle Fischera by se takový proslov hodil na hokejové či fotbalové tribuny, ale ne na Pražský hrad v době, kdy si připomínáme výročí republiky. „Byl bych tady velmi přísný. Já se za svého prezidenta, za jeho výroky osobně stydím,“ zkritizoval Zemana jeho protikandidát Pavel Fischer.

    A ke kritice se přidal také bývalý český premiér Topolánek, který vedl v roce 2009 také české předsednictví Evropské unii a musel si tedy dávat často hodně pozor na jazyk.

    U Fischera by Zeman neprošel z mravů

    „Já se za něho styděl také a nebylo to poprvé,“ přidal se k Fischerovi Topolánek. Podle něho Zeman udělal několik velkých přešlapů i v zahraniční politice, které prý poškodil reputaci České republiky. „Ten projev byl neuvěřitelně slabý a přitroublý,“ dodal Topolánek. Podle někdejšího šéfa vlády ale nedělá Zeman nic náhodou. „Musím říct, že mám velký problém takovýmto způsobem vystupovat a takovýmto způsobem akceptovat vystupování hlavy státu,“ uzavřel.

    U Fischera by zas Zeman „rupnul“ z mravů. „Kdybych byl učitel, tak bych řekl, že má trojku z mravů. Protože mluví tak, že přestal být vzorem pro děti a pro mládež. A to by prezident měl vždycky být. Způsob, jakým on promlouvá, mě nepřestává překvapovat, udivovat,“ kroutil hlavou nad vystoupením Zemana na Hradě Fischer.  

    Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

    Video  Osm kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

    Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

    Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

    Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

    Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

    Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

    Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Doporučujeme
jajas ( 12. ledna 2018 10:56 )

Tak copak, pleskanci, vybíráte si, které příspěvky v debatě uveřejníte a které ne? Protože pokud tady to téma je, prosil bych o uveřejnění všech názorů. Díky.

jajas ( 12. ledna 2018 10:49 )

A teď přibylo dalších osm......

flora ( 12. ledna 2018 10:18 )

Jsi jako bývalý lidový či uliční výbor, nebo jak se jim říkalo. Že se dva sousedi nebaví se třetím pro mě není signálem, abych se s ním nebavila taky. Asi máš stále heslo: Kdo nejde s námi, jde proti nám. Jen kabát máš jiný.

flora ( 12. ledna 2018 10:12 )

Však je taky spojuje jediné téma: Urážet současného prezidenta. Nevynechali jedinou i tu minimální příležitost. Plytké a povrchní názory to pak korunovaly.

syrucek ( 12. ledna 2018 10:10 )

Češi jsou prý národem lhářů a podvodníků. Zeman a Bureš jsou toho důkazem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa