Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Topolánek v duelu s Fischerem: Ptejte se obou kandidátů v přímém přenosu

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, David Vaníček - 
10. ledna 2018
05:30

Pavel Fischer versus Mirek Topolánek. To je obsazení třetího a posledního duelu prezidentských kandidátů, který budou Blesk Zprávy vysílat živě ve středu 10. ledna ve 20 hodin. Moderátorka Vera Renovica pro oba rivaly v boji o Hrad vybrala tři témata, na kterých se neshodnou. A zapojit se můžete se svými dotazy také vy.

Zatímco v Poslanecké sněmovně je třaskavým tématem hlasování o důvěře vládě a zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům OLAF o Čapím hnízdu, v duelu Blesk Zpráv budeme s prezidentskými kandidáty řešit roli Česka v Evropské unii. A dále to, zda je potřeba přijmout euro anebo jestli povolit stejnopohlavním párům adoptovat děti a registrované partnerství gayů a leseb povýšit na úroveň manželství.

Video  Duel prezidentských kandidátů: Fischer vs. Topolánek, dívejte se ve středu od 20 hodin!  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Fischerův přešlap s homosexuály

Prezident jmenuje ústavní soudce. Já tam můžu jmenovat pedofila, v dobré víře. Nebo homosexuála, který žije v partnerství. Nebo lesbu, která žije v partnerství, aby to bylo vyrovnané. Tak takového člověka já bych tam nikdy nejmenoval,“ řekl v průběhu kampaně v diskusi s voliči v Blansku diplomat Pavel Fischer. Na sítích i zpravodajských webech tím vyvolal četné diskuse.   

Svůj výrok později v rozhovoru pro Blesk Zprávy označil za nešťastný a podle svých slov se snaží svou chybu napravit.

„Za tím výrokem si nestojím, omluvil jsem se za něj, byl to výrok nešťastný, cítím se vlastně trapně. Nikdy neměl padnout,“ řekl církevně založený Fischer, který se prý od té doby už setkal s registrovanými páry. A pracuje prý na tom, aby ho tento výrok posunul.

Topolánek na Židy a homosexuály „dojel“

Na homosexuální otázky „dojel“ v minulosti také bývalý premiér a šéf ODS Mirek Topolánek, další z prezidentských kandidátů. Nevybíravě se vyjádřil na nahrávce rozhovoru v časopise LUI také o Židech.

„Gusta Slamečka, když jde opravdu do tuhého, tak jako ministr, mám pocit, že uhne, jo. A to ten Fischer prostě je Žid, není to gay a ten uhne ještě dřív, jo. To znamená, to prostě nesouvisí s tím, že je gay, to souvisí s jeho charakterem. To nesouvisí s tím, že je gay,“ řekl tehdy redaktorovi Topolánek, který zároveň zdůrazňoval, že nemá problém s registrovaným partnerstvím, pro které ve Sněmovně tehdy hlasovala i jeho současná žena Lucie Talmanová, ale s adopcí dětí by problém měl.

Dalšími dvěma tématy, která moderátorka Vera Renovica v prezidentském duelu otevře, bude stabilita Evropské unie a role České republiky v ní a role prezidenta v Česku. Měl by být aktivní hráč, anebo jen reprezentativní postava?

Výkon zhodnotí Udženija i Feri

Duelů Blesk Zpráv se účastní také zástupci parlamentních stran, kteří mohou komentovat a hodnotit argumenty kandidátů. Mirka Topolánka a Pavla Fischera ve studiu doplní jeden z nejmladších poslanců současné Sněmovny Dominik Feri z TOP 09, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija a europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Dotazy posílejte i vy

Během duelu bude další moderátorka přenosu Markéta Volfová přijímat dotazy diváků a vybere otázky, na které budou oba kandidáti živě odpovídat. Ptát se můžete posíláním e-mailu na: zpravy@cncenter.cz, příspěvkem na Twitteru s označením @Blesk24 nebo s hashtagem #duelBlesku. A otázky můžete posílat i přímo pod okno s živým vysíláním na Facebooku.

Duel Topolánek vs. Fischer vysíláme 10. ledna od 20 hodin na Blesk.cz a Facebooku Blesku.

Proč nepřišel Drahoš a Zeman?

Blesk koncipuje duely kandidátů tak, aby nabídly verbální souboje tří možných kandidátů, kteří mají relevantní šanci dostat se do druhého kola prezidentské volby. Jenže Miloš Zeman už na své březnové tiskové konferenci řekl, že do debat chodit nebude a tenhle svůj slib plní. Blesk proto rozšířil pozvání pro Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka, Michala Horáčka a Pavla Fischera. Poté, co Jiří Drahoš po měsíci váhání účast v duelech odmítl, redakce sestavila tři duely ve formátu „každý s každým“ mezi trojicí Topolánek – Horáček – Fischer.

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

Mirek Topolánek už se v duelu Blesku utkal s Michalem Horáčkem. Podívejte se na záznam pořadu:

Video  Horáček vs. Topolánek, celý díl  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Také Pavel Fischer už se utkal v duelu Blesku s Michalem Horáčkem:

Video  Fischer vs. Horáček o vojně, referendu a prezidentovi: Kdo z nich byl lepší v duelu?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Mirek Topolánek si s voliči také vypil Pivo v podhradí. Podívejte se, na jaké otázky odpovídal.

Video  S Mirkem Topolánkem na pivu: Štamgasti se ptali na komunistickou minulost jeho rodiny.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video  Osm kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
dobry-clovek ( 10. ledna 2018 13:48 )

prezident Zeman bude zase zvolen a možná už i v prvním kole! Stále se pokoušíte lidi přesvědčit, že Zeman rozděluje společnost. Přímá volba prezidenta ale nerozdělila národ. Přímá volba prezidenta jen ukázala rozdělení společnosti, které už existovalo. Na jedné straně "elita národa", vzdělaní, bohatí, herci, umělci, inteligentní a kultivovaní lidé, žijící z dotací a státních či korporativních rozpočtů. Na straně druhé, řemeslníci, chlapi z fabrik, podnikatelé, servírky, kadeřnice, zdravotní sestry a masa dalších obyčejných lidí, kteří těm " vznešeným", svojí prací, svými daněmi, platí jejich pohodlný život. Pokud se někde příznivci Zemana ozvou, jsou označováni za "nácky" A tito obyčejní lidé najednou zjistili, že mohou elity přehlasovat ! ! ! To je skutečný důvod, proč Miloš Zeman, ač si jako prezident počíná velmi dobře, vyvolává takovou nenávist v části společnosti. Pro vládnoucí elitu je Miloš Zeman totiž živou připomínkou, že i ona může být, v demokratickém systému, prostě poražena!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa