Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velká zpráva o Zemanově zdraví: Má rakovinu? Onkolog promluvil na tiskovce konzilia

Video se připravuje ...
Autor: simao, ČTK - 
9. ledna 2018
12:18

Miloš Zeman je dál schopný vykonávat funkci prezidenta, zdraví mu v tom nebrání. S tímto vzkazem dnes přišlo lékařské konzilium, které má prezidentovo zdraví na starosti. Onkolog na tiskové konferenci promluvil i o tom, jak je to s údajnou rakovinou, kvůli které Zeman požaduje pět milionů a omluvu.

„Dostávám neustále otázky na jeho zdravotní stav. O zdravotním stavu mluví řada lidí, kteří za prvé nejsou vůbec lékaři, pohybují se v jiných sférách než medicínské a informují o tom, co panu prezidentovi je, jak se cítí apod.,“ kritizoval exministr Martin Holcát, který vede konzilium. Upozornil, že již před třemi měsíci informovali o tom, že se Miloš Zeman cítí dobře a jeho stav je velmi dobrý.

To prý trvá dál. „Mohu potvrdit, že pan prezident se cítí velmi dobře, myslím si, že je ve velmi dobré kondici jak fyzické, tak duševní. My samozřejmě víme, že určitým způsobem trpí s postižením dolních končetin, což souvisí s jeho základním onemocněním - diabetem,“ podotkl s narážkou na Zemanovu cukrovku a také neuropatii, kvůli které kulhá, chodí o hůlce, trápí se na schodech a neváhá pro usnadnění pohybu využít ani přesun golfovým vozíkem. Invalidní vozík však odmítá.

Onkolog nenašel známky rakoviny

Zeman je pod pravidelnou kontrolou lékařů, upozornil Holcát. „Je to asi běžný, normální stav,“ míní exministr. Holcát však uvedl, že je důležité, aby lidé věděli o prezidentově zdravotním stavu. „Víte, že zazněly určité zprávy, které vůbec nejsou podloženy lékařskými fakty a jsou nepravdivé. Víte, že stav pana prezidenta je velmi dobrý,“ říkal Holcát s narážkou na zvěsti o Zemanově údajné rakovině.

Loni v listopadu se totiž objevily spekulace o tom, že prezident trpí rakovinou, napsal to na sociálních sítích brněnský politik Svatopluk Bartík. „Má rakovinu, metastáze na více místech. Svoji diagnózu zná už cca tři týdny. Léčbu odmítl. Prognóza 3–7 měsíců,“ tvrdil.

Hrad to rázně odmítl a argumentoval mimo jiné tím, že Zeman v září 2017 podstoupil preventivní prohlídku na počítačovém tomografu, která neodhalila žádný problém, o kterém by se nevědělo. Bartík sice své tvrzení brzy stáhl, Zeman nicméně oznámil, že na něm bude požadovat omluvu a pět milionů korun.

Zprávy ze Zemanových vyšetření četl i odborník, který není součástí konzilia. Byl požádán o nezávislé posouzení předložené dokumentace, Zemana tedy přímo nevyšetřoval. „Dokumentace mi byla předložena ošetřujícím lékařem, kde byla všechna vyšetření, které jsem mohl posoudit,“ říkal dnes profesor onkologie Luboš Petruželka.

„Na základě kompletního prostudování a zhodnocení dokumentace ke dni provedených vyšetření můžu konstatovat, že jsem nenalezl žádné známky ve smyslu onkologického pohledu na přítomnost onkologického onemocnění,“ dodal přednosta onkologické kliny pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Video  Onkolog o údajné rakovině Miloše Zemana: „Nic jsem nenašel“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zeman přitom brněnského politika Bartíka za šíření zprávy o údajné rakovině označil za „sv*ni“. „Kdybych použil svého oblíbeného výrazu, že ten člověk je svině, tak mě zase někdo obviní z vulgarismu. Ale on je svině, protože tohle se nedělá,“ zlobil se na TV Barrandov prezident. 

„Tato špinavost je dost zvláštní, protože lidé slabších povah si budou říkat: Já bych toho Zemana volil, ale on má tu rakovinu,“ pokračoval Zeman. „Jsou lidé, kteří věří těmhle tvrzením a nevěří lékařům,“ varoval prezident. 

O Zemanově cukrovce

Další z doktorů dnes promluvil o Zemanově boji s cukrovkou, který probíhal během celého jeho prvního funkčního období. „Po celé toto období docházelo ke kompenzaci zdravotního stavu pana prezidenta z hlediska cukrovky, měnili jsme několikrát léčbu týkající se cukrovky,“ podotkl Zemanův osobní lékař Miroslav Kalaš. I tady se prý změnil stav na takový, který je „téměř normální“. Hodnoty cukru jsou na normě i dlouhodobý cukr jako takový se prý zkompenzoval.

„Pravidelné kontroly jsou prováděny nejméně dvakrát až třikrát za rok, kde se dělá komplexní vyšetření,“ upozornil Kalaš. Jestliže byl Zeman schopen loni vycestovat do Číny, Vietnamu, Kazachstánu, USA i Ruska, musí být v pořádku, podotkl doktor. „Málokdo by byl schopen vydržet takovou zátěž jak fyzickou, tak psychickou,“ uvedl. „Pan prezident je schopen v podstatě vykonávat nadále svoji funkci z hlediska jeho zdravotního stavu,“ dodal Kalaš.

Sám Zeman se již v září 2016 svěřil, že se mu zlepšily hodnoty cukrovky, zatímco neuropatie zůstává na stejné úrovni, loni v listopadu pak hovořil o tom, že mu „odešla cukrovka“. Jeho lékař Kalaš, iternista z Nemocnice na Homolce, vysvětlil, že ke snížení hodnot glykemie přispělo dodržování diety a prezidentovo výrazné zhubnutí. Za velké riziko ovšem Kalaš označil to, že Zeman „hodně kouří“.

Se Zemanem jeho osobní doktor dál řeší prý už jen některé „akutní stavy, jednoduché, drobné věci, které by mohly vyvolávat potíže subjektivního charakteru“. Exministr Holcát zprávu konzilia označil za definitivní a vyčerpávající. 

Video  Zemanova cukrovka: Je na normálu, schopný vládnout dál, řekl jeho lékař  - Jan Jedlička, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zeman má za sebou drobné operace

Zdravotní stav současného prezidenta Zemana budí nicméně pozornost dlouhodobě. Již v době, kdy byl předsedou Sněmovny (1996 až 1998) a premiérem (1998 až 2002), Zeman neskrýval svou vášeň pro tabák, nezříkal se ani pití alkoholu a jeho jídelníček často obsahoval nepříliš zdravá jídla. V době, kdy předsedal vládě, se opakovaně potýkal s ledvinovou kolikou, v září 2001 byl kvůli ní několik dní hospitalizován.

K málo známým výraznějším zdravotním potížím patřil i úraz z března 2001, kdy si při státní návštěvě Indie natáhl šlachy na noze a několik dní používal hůlku. V době, kdy se chystal vstoupit do přímé prezidentské volby, absolvoval Miloš Zeman malé chirurgické zákroky. Nejprve mu v únoru 2012 v nemocnici Na Bulovce operovali šlachu v palci levé nohy, o půl roku později se pak podrobil operaci očí, při níž mu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze odstranili šedý zákal.

Mezi prvním a druhým kolem volby pak vzbudilo pozornost jeho přiznání, že denně vypije „pět nebo šest skleniček vína a skleniček slivovice tak dvě nebo tři“. Zemanova životospráva se opět stala věcí veřejnou po převzetí funkce prezidenta v březnu 2013. Například v květnu téhož roku, když při odemykání komory s korunovačními klenoty působil unaveně a několikrát zavrávoral. Podle oficiálního prohlášení měl virózu, spekulovalo se však o opilosti.

Mrtvici Holcát vyloučil již dříve

V srpnu 2013 pak lékaři nově ustaveného konzilia oznámili, že Zeman trpí polyfunkční neuropatií, což bývá neurologická komplikace při cukrovce, kvůli které hůře cítí nohy. Během prvního roku prezidentského mandátu se Miloš Zeman potýkal i se zraněním, které si koncem října 2013 přivodil doma, když v noci upadl a narazil kolenem do skříně.

Exkluzivní foto zraněného prezidenta: Miloš Zeman na vozíčku. Exkluzivní foto zraněného prezidenta: Miloš Zeman na vozíčku. | Archiv Blesku, Hrad

Šéf jeho lékařského konzilia Holcát přitom vyloučil, že by za úrazem mohl stát alkohol nebo mrtvice, jak spekulovala některá média. Se zraněním se tehdy prezident léčil více než měsíc, zpočátku se pohyboval na vozíku, později s pomocí berlí, od prosince pak začal jako oporu používat hůlku.

Loni působil prezident Zeman mnohokrát unaveně, zřejmé to bylo především při jeho cestě do Číny a Vietnamu. Hrad ovšem přičítal únavu právě náročnému programu, na který dnes upozorňoval i Kalaš.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
iFender ( 22. února 2018 08:51 )

Ja jsem jenom zvedavy jak dopdne u soudu ten brnak Svatopluk Bartik.Ta jeho zarucena zprava to byl vrchol (ne)lidskeho hyenismu.Prat nekomu tuto hroznou, hnusnou nemoc muze jen mozek sadisty a psychopata!

luder ( 10. ledna 2018 00:27 )

Tři věty pro uprchlíky od Miloše Zemana! 1. Nikdo vás sem nezval! 2.Když už tady jste, musíte respektovat naše pravidla! 3.Když se vám to nelíbí,běžte pryč!

luder ( 10. ledna 2018 00:24 )

Pro příznivce Drahoše, bych rád připomenul, že Drahoš má vědomosti a zkušenosti - politické nulové, mezinárodní politika nulové, mezinárodní obchod nulové, politické vyjednávání nulové, mezinárodní vztahy nulové, vnitrostátní ekonomika nulové, mezinárodní ekonomika nulové, bankovnictví nulové a obrana státu nulové. Tedy kandidát, který bude odkázaný na rady "někoho jiného", kdo mu bude radit a kdo s ním bude i manipulovat. Člověk absolutně neschopný do takové funkce, bude velmi lehce ovlivnitelný. Za celou svoji kampaň, nevyjádřil svá politická stanoviska. Co se dalo vypozorovat, je jeho cílem EUROHUJERSTVÍ, poklonkářství západu za jakoukoliv cenu. No a pokud si vzpomeneme na jeho podpis pod prohlášení, že musíme přijímat imigranty, tak to již stačí. A jenom závěrem, představte si, že se mu do přízně vetře Kalousek (mají stejnou VŠ), tak je to konec.

kupredu-leva ( 10. ledna 2018 00:23 )

Zpráva lékařského konzilia o zdravotním stavu soudruha prezidenta: Všechny přístroje pracují normálně.

kretenos500 ( 9. ledna 2018 23:53 )

Pokud ho jako takové neklepne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa