Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přímá volba prezidenta je chyba, zopakoval Klaus. Na Hradě prý nemá sedět Marťan

Video se připravuje ...
Autor: base, ČTK - 
7. ledna 2018
13:02

Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) podle bývalého prezidenta Václava Klause ve Sněmovně příští týden nejspíš důvěru nedostane. Nevyloučil ale, že by premiér mohl s některými zákonodárci mít „nějaké skoro byznysové dohody“, aby pro jeho kabinet ruku zvedli. Klaus to řekl v neděli v pořadu Partie televize Prima. Okomentoval i nadcházející prezidentské volby.

„Myslím, že důvěru (Babišova vláda) nedostane. Myslím, že to, že se do toho takhle suverénně předseda vlády pouští, může naznačovat, že má nějaké - skoro bych řekl - byznysové dohody s některými jedinci v Parlamentu, kteří nakonec mohou nečekaně ruku pro ně zdvihnout. Nevylučuju tuto možnost,“ řekl Klaus.

Menšinovou vládu považuje za jednu z možností, je ale otázka, zda vzniká po vyčerpání všech jednání. „Myslím si, že byla chyba vyhlásit tak rychle úsilí o menšinovou vládu. Nevím, co k tomu dnešního pana premiéra motivovalo, jestli tím chtěl něco předběhnout a urychlit,“ uvedl Klaus. Rozdělení sil ve Sněmovně podle něj mnoho dobrých možností nenabízí a některé strany se „nechtějí zašpinit vstupem do vlády“.

Podle Klause nynější patovou politickou situaci v zemi vyvolaly ODS a ČSSD svým povrchním přístupem k tématům a svými obavami vyjádřit se, jejich výsledky v říjnových sněmovních volbách označil za absolutní selhání těchto dvou stran. Kriticky se vyjádřil i na adresu Starostů a Top 09 a také nových uskupení - Babišova ANO, Pirátů a Okamurova hnutí SPD. Řekl, že politiku vidí jako střet ideí a koncepcí, ne toho, zda má strana „o kousek lepšího manažera“.

Vláda bez důvěry by se podle Klause měla držet zpátky a dělat jen provozní zásahy, ne investiční. Pro rozhodování o evropských záležitostech, jako je třeba azylová politika či snahy o těsnější integraci v jádru EU, by přitom potřebovala zřetelný mandát, míní Klaus.

Do následujících prezidentských voleb Klaus už svého favorita má. Jeho jméno říci nechtěl. „Nejsem bořitel, jsem pro stabilitu a pokračování,“ naznačila bývalá hlava státu. Kandidáty rozděluje na „Marťany a Nemarťany“. Za Nemarťany považuje lidi s politickou zkušeností, tedy Miloše Zemana a Mirka Topolánka. Klaus od počátku s přímou volbou nesouhlasí, nepovažuje ji za správnou.

Video  Osm kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
lojzo ( 9. ledna 2018 19:00 )

Tento podvodník a zloděj který nechal s HAVLEM rozkrást a rozprodat naši vlast již dávno měl hnít v nějaké kobce!!!Zemanovi nemůže čichnout ani ke konečníku,natož k nohám!

marmat ( 7. ledna 2018 22:30 )

Volbu PS si Klaus nemůže totiž vynachválit ....Vyhrál o 1 naprosto diskutabilní hlas nad panem Švejnarem !!! To byla naše generální smůla Myslí si, že už si to vůbec NIKDO nepamatuje

dobry-clovek ( 7. ledna 2018 21:41 )

Ale jdi ty hloupý blboučký postiženy skřete, NIKDO ti nevěří jen se ti smějí ale to ty s IQ 0.03 nepochopiš...

xiioma ( 7. ledna 2018 18:49 )

Připomínám tuto výpověď o Zemanových pracovních metodách a křivárnách https://www.youtube.com/watch?v=I3ssx8Qxao0

aliali ( 7. ledna 2018 18:28 )

Klaus má pravdu, přímá volba prezidenta je v České republice velká chyba.K tomuto aktu lidé v ČR zatím nedozráli.To je také důvod, proč máme v čele státu trapného a nemocného politika, který nechápe,že by měl svým odchodem této zemi ulevit. Na Hradě poleze třeba po čtyřech, jen aby mohl být u moci a dále oblbovat své "příznivce", jejichž "vzorek" je k vidění na těchto diskuzích. Vyhraje-li Zeman volby a přežije-li pět let ve funkci, bude to nejdelších a nejsmutnějších pět let pro tuto zemi! Bůh s námi!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa