Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Platí si Horáček hanlivé příspěvky o soupeřích? Fischer na něj ukazuje prstem, on vše popírá

Autor: Jakub Veinlich - 
5. ledna 2018
19:50

Ve čtvrtek večer se střetli kandidáti na Hrad Michal Horáček a Pavel Fischer v duelu Blesk Zpráv. V řadě témat se sice neshodli, atmosféra se ale nesla v poměrně přátelském duchu. O pár hodin později bylo vše jinak. Fischer totiž sdílel na internetu informaci, že Horáček spustil očerňující kampaň proti svým konkurentům. Ten nařčení odmítá. A bude hůř, tvrdí odborník. 

Týden před volbami jeden z uživatelů Facebooku upozornil na to, že se po internetu šíří články, které mají očernit Horáčkovy soupeře v boji o Hrad. Konkrétně Pavla Fischera a Mirka Topolánka.

Video  Horáček: Češi jsou silní, mají hlasovat v referendu. Fischer je proti.  - Blesk zprávy
Video se připravuje ...

„Nejprve jsem si říkal, že je to projev ruské propagandy jako v amerických volbách, kdy hromadně sponzorovali dezinformační články namířené proti Hillary Clinton,“ začal svá kritická slova k údajné očerňovací kampani Michala Horáčka majitel facebookového profilu Adam M.

Reklamní články, které měly očernit Fischera a Topolánka, po rozkliknutí prý ukázaly jako autora právě Horáčka, kterého Adam M. označuje za „svého“ kandidáta na prezidenta.

„Dosti mě to zklamalo, vzhledem k tomu, že se několikrát dušoval, že se do ostatních kandidátů opírat nebude a že bude hrát fair play. To mi na něm také velmi imponovalo a podobnou taktiku bych čekal od mnoha jiných kandidátů, ale rozhodně ne od něj,“ podivil se Adam M. nad články a zkritizoval za ně Horáčka, kterého nepřímo vyzval k omluvě mířené Fischerovi a Topolánkovi.

„Přijde Vám takováto kampaň důstojná a čestná? Nebo jste jen nevěděli, že i u ‚right column ads‘ jde zjistit inzerent? Máte na víc,“ parafrázoval naštvaný volič Adam M. Horáčkovo volební heslo.

Video  Fischer: Prezident má být už kovaný politik. Horáček: „Havlovi taky říkali, že je jen kulisák.“  - Studio Blesk
Video se připravuje ...

Inzertních článků i vzkazu na sociální síti si všiml Horáčkův volební soupeř Pavel Fischer. Jeho „pošpinění“ přitom přišlo jen pár hodin poté, co se tváří v tvář potkali oba ve studiu Blesku v předvolebním duelu.

„Vypadá to, že @m_horacek si objednává reklamy očerňující ostatní kandidáty. Tohle od něj není férové. Můj styl to rozhodně není a je mi líto i všech ostatních kandidátů, které stejně jako mě tahle špinavá kampaň poškozuje,“ zareagoval na Twitteru zjevně rozladěný Fischer, který se stejně jako Michal Horáček hlásí k odkazu prvního českého prezidenta Václava Havla.

Jenže reakce na sebe nenechala čekat ani u Michala Horáčka. Ten se od celé „špinavé“ kampaně distancoval a podobné praktiky týden před samotnými volbami pod taktovkou svého volebního týmu vyloučil.

„Z mého inzertního účtu nikdy žádná negativní reklama zadána nebyla a ani nebude. @PavelFischer sdílí screenshot, na kterém je zřejmě spojena pozitivní reklama z mé stránky s negativní reklamou, která z mého účtu nikdy nasazena nebyla. Sám jsem také takovou reklamu zaregistroval,“ odpověděl na svém twitterovém účtu Horáček.

Fischerovi ale podle všeho Horáčkovo vysvětlení příliš nestačilo. „S kampaní na protikandidáty nemá prý @m_horacek nic společného. Ať to udělal kdokoliv, není to čistá hra. Doufám, že se podaří situaci opravdu přesvědčivě vysvětlit. Snímky podle všeho ukazují na FB stránku M. Horáčka. Přeji hodně štěstí ve férovém souboji všem protikandidátům,“ uzavřel Fischer.

Odborník: Bude hůř

První kolo prezidentských voleb se odehraje přesně za týden. Tedy v pátek 12. a v sobotu 13. ledna. A podle odborníka na politický marketing nás ve zbývajícím čase předvolební kampaně nečeká nic dobrého.

„Obecně to tak je, že vždy v posledních týdnech dochází k eskalaci kampaně. Zvyšují se výdaje na kampaň, posílají se více dobrovolníci do ulic, zvyšuje se množství inzercí a vytahují se samozřejmě na poslední chvíli i negativní informace, které mají týmy k dispozici už velmi dlouho, ale strategicky je vypouštějí až na samém konci,“ popsal průběh příštích dnů Blesk Zprávám předseda Institutu politického marketingu Karel Komínek.

Video  Fischer vs. Horáček o vojně, referendu a prezidentovi: Kdo z nich byl lepší v duelu?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

I v letošní kampani se lidé podle dostupných průzkumů budou rozhodovat až těsně před otevřením volebních místností, anebo na poslední chvíli přímo u uren. „Tím, že kandidáti zveřejní negativní informace o svých soupeřích na poslední chvíli, jsou schopni zajistit maximální efektivitu toho negativního sdělení,“ doplnil Komínek.

Obecně se podle Komínka k jednotlivým kandidátům nehodí, aby na sebe vzájemně útočili. Pokud taková negativní sdělení budou, budou jen v obecné rovině, ne jmenovitá. „Komunikace všech kandidátů je postavena na tom, že jsou slušnější a důstojnější než Miloš Zeman, a to samozřejmě odporuje tomu, že by na někoho explicitně útočili,“ uzavřel Komínek.

Každý prezidentský kandidát musí mít pro svou kampaň zřízený transparentní účet a dokázat, z čeho financuje předvolební bitvu buď on sám, nebo lidé s jeho vědomím, což se započítává také do limitu kampaní. Ten je pro kandidáty v prvním kole 40 milionů korun a pro ty, kteří postoupí do druhého kola, platí, že v něm mohou utratit dalších deset milionů korun.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy a preference kandidátů najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
milan59 ( 9. ledna 2018 09:39 )

A kdopak teda má přístup k Horáčkovu účtu na fcb a Twitter když je to jeho účet?Jedině jeho najatý lidičky aby za něj psali když on nemůže anebo nechce odpovídat.Je to jasně poznat ze stylu psaných vět protože Horáčkovo vyjadřování je jiné než v odpovědích na sociálních sítích.

agfor ( 7. ledna 2018 18:11 )

Typicky estébácké jednání - dráždit pomluvami ostatní, a když od nich dostane po hubě, tak brečet v novinách, jak jsou na něj všichni zlí.

Milann ( 7. ledna 2018 15:34 )

Horáček je faleš sama.

milan59 ( 6. ledna 2018 19:01 )

No ono když si přečtete jeho statusy na fcb tak to uvidíte sami,proto Horáček NE !!!

zadnice ( 6. ledna 2018 10:50 )

Nejvíc mě pobavilo, že když chtěl založit Fortunu, tak měl na vklad v kapse 18,-Kč a 2,- Kč na vklad si musel půjčit. Brečím nad chudákem ještě teď!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa