Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Boj o Hrad živě: Horáček vs. Fischer se střetnou v duelu o povinné vojně i referendu

Video se připravuje ...
Autor: Blesk Zprávy - 
4. ledna 2018
17:20

Po superdebatě prezidentských kandidátů přináší Blesk i tři duely zájemců o Hrad. Hostem prvního z nich budou Michal Horáček (65) a bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer (52). Přímý přenos začíná na webu Blesk.cz od 20 hodin. A řeč bude i o tom, jestli musí být prezidentem nutně politik či zda by měli jít mladí muži opět na vojnu. Nebo o tom, jestli je obecné referendum ku prospěchu všech, nebo jen nástrojem manipulace. Ptát se bude moderátorka Zuzana Štíchová.

„Jsem velký zastánce obecného referenda. Je důležité, aby lidé nechodili jen jednou za čtyři roky k volbám, ale aby svou vůli a aktivní přístup mohli uplatňovat pořád. Zlepšila by se tím úroveň demokracie, nelze ji dělat bez demokratů,“ říká Michal Horáček.

„U nás rádi věříme spikleneckým teoriím, proto se v té debatě můžeme snadno dostat daleko od reality. Jsem proto proti tomu, abychom tento instrument zaváděli,“ oponuje Fischer. „Seznam otázek, o kterých není dobré hlasovat v referendu, je skutečně dlouhý. Jedna věc je referendum vyhlásit, jenže nakonec se hlasuje o úplně jiné otázce, protože politický život přinese zcela jinou agendu,“ zdůrazňuje.

Oba kandidáti se také neshodnou na tom, zda by měla být v Česku znovuzavedena povinná základní vojenská služba. Zatímco Horáček je proti, Fischer by se tomu nebránil. 

Video  Osm kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jak dopadne střet jejich argumentů? To posoudí také hosté z řad politiků. Pozvání přijala například 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, 1. místopředseda KSČM a pražský zastupitel Petr Šimůnek, novopečený poslanec hnutí ANO a místopředseda sněmovního Zahraničního výboru Jaroslav Bžoch nebo místopředseda lidovců a předseda Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík.

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zyxr ( 8. ledna 2018 00:42 )

Proč si myslíš že jsi inteligentní?

asijo ( 5. ledna 2018 02:01 )

Kdyby měl rozum,tak se vzdá kandidatury.

fotrpjotr ( 4. ledna 2018 20:59 )

Nepíše tady nic o tobě.

gneval ( 4. ledna 2018 20:44 )

Pan Horáček má aspoň rozumný lidský názor. Věřím, že to dokáže.

4552 ( 4. ledna 2018 19:06 )

Pan Ing Zeman je inteligentní člověk širokých znalostí ve všech směrech ani jeden z šašků co se rvou na Hrad na něj nemá.Uražet muže jen vypatlaný mozek, takže o nic nejde.Ani jeden jak z kandidátů tak tady z těch co prskají nemá šanci konkurovat v diskuzi s M.Zemanem.A to oni všichni vědí proto to zoufalství, proto ty jedy prostě krysy jsou vháněny do kouta.Bude znovu zvolen M. Zeman a vy co se vstekáte vzpomínejte s nostalgií na ožralce Havla a neotravujte

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa