Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stop vítačům, žádné kamaráčofty a IQ 156: Soupeři Zemana přitvrzují kampaň

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    1. 1. 2018
    05:27

    S novým rokem se boj o post prezidenta republiky rozjíždí v Česku naplno. A Blesk Zprávy vám přinášejí spoty prezidentských kandidátů, které bude od 2. ledna vysílat Česká televize. Můžete se podívat na videa sedmi z devíti adeptů: stávající prezident Miloš Zeman do ČT nic neodevzdal, tým Pavla Fischera nám pak svůj příspěvek neposkytl. Ve spotech někteří z hradních adeptů sází na své vysoké IQ, další na minulost, rodinu nebo sbírku fotek. První kolo prezidentských voleb proběhne 12. a 13. ledna. 

  • 1.Miloš Zeman: Žádný klip, žádná kampaň

    Miloš Zeman (73), prezident České republiky, který svůj mandát po pěti letech obhajuje, tentokrát služeb režiséra Filipa Renče nevyužil. Pro voliče si totiž žádný předvolební klip nepřipravil. „Voliči by měli posuzovat výsledky mé práce v uplynulých pěti letech,“ říká od oznámení své kandidatury Zeman. Místo volebního spotu tak diváci České televize, která vysílá klipy ze zákona, uvidí jen černou obrazovku a nápis, že „TENTO ČAS BYL VYHRAZEN PRO PREZIDENTSKÉHO KANDIDÁTA MILOŠE ZEMANA.“

    „Věc jsme velice pečlivě zvážili a v tuto chvíli je stanovisko takové, že spoty dodávat nebudeme,“ napsal oficiální stanovisko Blesk Zprávám těsně před Vánoci mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zeman tvrdí, že žádnou kampaň nevede, po republice se ale opět objevila další várka plakátů s jeho volebním heslem: Zeman znovu, 2018. S tím ale nemá podle mluvčího prezident nic společného. Ve volbách má Zeman číslo 7.

    Video  Boj o Hrad: První velká debata v roce 2018 bude ve studiu Blesku  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 2.Jiří Drahoš: Nebát se, nelhat a nepodvádět

    Jiří Drahoš (68) své případné voliče vezme prostřednictvím kamery k sobě domů, do kanceláře, za vojáky anebo například na pražskou Národní třídu, kde si letos také připomínal události z roku 1989. Jeho klip, kde podprahově klade důraz na rodinu – ať už na fotografiích anebo přímo – si mohou lidé pustit také bez zvuku. Je podle moderních trendů opatřený titulky.

    Drahoš v klipu běhá, potkává se s vojáky i mladými lidmi a vrací se také ke své minulosti, kdy pracoval jako předseda Akademie věd. „Já bych si přál žít v bezpečném státě, který garantuje svobodu názorů a pro občana více času na rodinu a méně papírování,“ promlouvá Drahoš k divákům. Do voleb jde s číslem 9 a také heslem: Bude mi ctí být vaším prezidentem.

  • 3.Michal Horáček: Nemám kamaráčofty s politiky a byznysmany

    Textař a producent Michal Horáček (65) napovídá v klipu voličům, proč volit v pořadí druhé přímé volbě prezidenta právě jeho. „Nemám kamaráčofty s politiky a byznysmany,“ naráží Horáček na svou nezatíženou minulost politikou a také na to, že si jako jediný z kandidátů platí svou kampaň sám.

    Horáčkův černobílý klip, který je doplněný barevným textem, vznikl podle informací Blesk Zpráv v kreativním týmu BeefBrothers. Základem klipu jsou fotografie, kterých má Horáček z kampaně okolo 45 tisíc. Pár pak dodal textař také ze Sametové revoluce.

    Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

    V klipu Horáček vzpomíná na ty, na které prý ti „nahoře“ zapomněli – učitele, zdravotní sestry, živnostníky, zaměstnance, nebo důchodce. Do voleb jde s číslem 2 a heslem: Silní lidé, hrdá země.

  • 4.Mirek Topolánek: Naše země je rozdělena na nesmiřitelné tábory

    Bývalý premiér a senátor Mirek Topolánek (61) vsází ve volebním klipu od režiséra Daniela Včelise na své zkušenosti v politice. A to i například z doby, kdy v roce 2009 předsedal jako premiér Radě Evropské unie, během čehož navštívili tuzemsko bývalý americký prezident Barack Obama nebo německá kancléřka Angela Merkelová či tehdejší předseda Evropské komise José Manuel Barosso.

    „Naše země je rozdělena na nesmiřitelné tábory,“ říká Topolánek s českým lvem na klopě saka. Podle informací Blesk Zpráv přímo ze štábu prezidentského kandidáta „spot vyjadřuje Topolánkovo přesvědčení, že za současné vnitropolitické situace a měnící se situace v Evropě potřebuje Česká republika na místě prezidenta zkušeného politika, který se v Evropě nemusí představovat a doma dokáže postupovat tvrdě, ale férově“.

    Topolánek naráží také v klipu na méně zkušené kandidáty, jejichž názory prý nikdo nezná. Nechce mít na Hradě ani kývače, ani vítače. Bývalý premiér kandiduje s číslem 1 a heslem: Jdu do toho s Mirkem.

  • 5.Jiří Hynek: IQ 156

    Jiřího Hynka (57), tajemníka politické strany Realisté, představuje ve volebním klipu manželka Eliška Hynková (39). Svého manžela uvádí jako chytrého a pracovitého muže, který je prý také dobrý manažer i otec jejich dvou dětí – syna Jakuba (4) a Michala (2). „Má odvahu říkat věci tak, jak opravdu jsou,“ tvrdí Hynková.

    Klip Jiřího Hynka vznikal částečně v Praze před budovou ministerstva zahraničí anebo také u něj doma, například při krmení dětí nebo nad šachovou partií. „Má IQ 156 a mluví několika cizími jazyky,“ představuje Hynková svého muže .

    Do voleb jde Jiří Hynek s podporou politiků – hlasy občanů sice do konce roku ještě sbíral, ale do listopadového termínu jich potřebných 50 tisíc nesehnal. „Dejte mu svůj hlas, ten můj už má,“ uzavírá klip Eliška Hynková. Do voleb jde Hynek s heslem: Silný prezident pro těžké časy a číslem 4.

  • 6.Marek Hilšer: Prezident není král

    Lékař Marek Hilšer (41), nejmladší ze všech kandidátů na prezidenta, začíná svůj klip na záchrance s tklivou hudbou a slovy: „Prezident není král“. Podle Hilšera je to především také člověk, stejný jako všichni ostatní. Právě Hilšer oznámil úmysl kandidovat na prezidenta jako první. Nakonec ale nesesbíral dost podpisů pod kandidátní petici, a tak i jemu pomohli v kandidatuře politici.

    Kampaň vede Hilšer zhruba dva roky, „Cítil jsem zklamání, ale i vřelost a naději,“ vzpomíná na cesty po České republice. I on do svého klipu vtáhnul svou rodinu. Maminku i manželku. Klip končí heslem: Jsem Marek Hilšer a jsem jedním z vás. Lékař kandiduje s číslem 8.

  • 7.Petr Hannig: Buďme sebevědomí

    Hudebník Petr Hannig (71) vsadil na jednoduchost. Svůj volební klip natáčel ve virtuálním studiu a kromě české státní vlajky a Pražského hradu, který je v klipu na samém začátku, se objevitel Lucie Bílé chlubí především fotografiemi ze svého života. Pokud se stane prezidentem, chce svým vystupováním podle svých slov navázat na nejlepší tradice jeho předchůdců.

    „Především Tomáše Garrigua Masaryka. Budu chránit českou korunu,“ pokračuje ve svých slibech Hannig a naráží tak na další bod svého programu, ve kterém nechce přijímat společnou evropskou měnu. Do volebního klání jde Petr Hannig s číslem 5 a heslem: Buďme hrdí.

  • 8.Vratislav Kulhánek: ČR není montovna Evropy

    Bývalý šéf Mladoboleslavské škodovky Vratislav Kulhánek (74) kandiduje za neparlamentní stranu ODA a svůj předvolební klip startuje na vlakovém nádraží. Tvrdí o sobě, že je životní optimista.

    „Zažil jsem vstávání na ranní směny. Proto bych chtěl vrátit úctu práci a řemeslu,“ říká Kulhánek na videu, které doprovází fotografie i videa z různých setkání se zaměstnanci. V klipu ho podpořilo také několik známých tváří ze sportu i kultury. Do voleb jde kandidát, podle kterého není Česká republika žádnou montovnou Evropy, s heslem: Rozhodně Kulhánek a číslem 6.

  • 9.Pavel Fischer – volební klip nedodal

    Bývalý diplomat a také jeden ze spolupracovníků prvního českého prezidenta Václava Havla Pavel Fischer (54) volební klip zatím nedodal a není zatím nikde veřejně dostupný.

    „Máme určitou strategii, jejíž součástí je i timing zveřejnění TV spotu,“ odpověděl na dotaz o poskytnutí volebního spotu Bob Fliedr z týmu Pavla Fischera. Fischer podporuje v kandidatuře řada známých osobností. Na kampaň mu přispěla i švagrová bývalého prezidenta Dagmar Havlová. Fischer kandiduje s číslem 3.

    Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

    Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

    Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

    Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

    Průzkumy volebních preferencí najdete zde

    Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

    Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
dessy ( 7. června 2018 15:48 )

Není předem rozhodnuto, u nás zatím nebylo, jinak by byl Drahoš. Co bude dál, ví bůh. Také ale poražení stoupenci jiného kandidáta se vzteky neznali, tomu neříkám ani demokracie, ani svobodná volba. Když zvítězí protivník, musím to respektovat, protože to chtěla většina lidí a ne že budu vykřikovat, že se musí volit znovu, protože tohlé nééé, to se jako mělo volit tak dlouho, až bude Pražská kavárna spokojená? No, pánbu s námi!

dessy ( 7. června 2018 15:15 )

Já v jednotném, ale Miloš Zeman je již ve věku kdy je potřeba odpočinek. Přála bych si prezidenta, který je mu podobný, vulgárnosti nemusím, ale patolízaly taky ne. Každý jsme jiný a máme jiný názor,, tohle je můj, jsem tu doma od nepaměti a ač jsem naplavený Pražák, uznávám ho - i když ne vždy souhlasím, ale to patří k věci. Apropó, nevidím nikde člověka, který by ho mohl zastoupit, ty loutky a staronoví politici, to je pasééé...

martina.jihlava ( 12. ledna 2018 13:09 )

mluvte v jednotném čísle

martina.jihlava ( 12. ledna 2018 12:29 )

JaK to víte?

martina.jihlava ( 12. ledna 2018 12:06 )

podle sebe soudím tebe že? aspoň něco dokázali narozdíl od Vás ODPADE !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa