Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vánoce hradních adeptů: Drahoš nemá dárek pro ženu, Zemanovi přijede tchyně

Autor: base, ČTK - 
23. prosince 2017
13:30

Vánoční svátky budou trávit prezidentští kandidáti společně s rodinou. Doufají, že si alespoň během Vánoc užijí chvíli klidu. Plánují se setkávat s přáteli a příbuznými nebo si půjdou zazpívat na půlnoční mši. Uchazeči o Pražský hrad to s výjimkou Mirka Topolánka sdělili na dotaz ČTK.

Jeden z favoritů prezidentské volby Jiří Drahoš poznamenal, že s manželkou velmi dbají na tradice a na Vánoce zůstanou doma. „Nejezdíme nikam na hory, budou to takové typické rodinné Vánoce, žádné velké aktivity, maximálně procházky,“ řekl.

Drahoš také poznamenal, že den před Štědrým dnem výjimečně uvaří na Vánoce rybí polévku. S manželkou si ji poté naservírují k večeři společně s tradičním bramborovým salátem, kaprem, štrúdlem a cukrovím. Na Boží hod vánoční budou manželé Drahošovi „lenošit“.

„Využíváme toho, že oběd je hotov, protože kapří řízky ještě zbudou, salát a polévka taky,“ poznamenal Drahoš, aby dodal: „Doufám, že alespoň tyhle tři dny proběhnou ve vánoční atmosféře.“ Na nákup dárků v době předvolební kampaně čas neměl, na což už manželku upozornil. „Dohodli jsme se, že důležité je, aby dárky dostali děti a vnuci, a my se letos ošidíme,“ dodal.

Další z favoritů voleb podnikatel Michal Horáček plánuje ke štědrovečerní tabuli podávat kapra a bramborový salát. „Vánoce slavím tak, jak je v Česku obvyklé, to znamená se svou rodinou v Roudnici nad Labem,“ podotkl Horáček.

Na rodinné setkání se těší i současný prezident Miloš Zeman. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka bude vánoční svátky trávit na zámku v Lánech. V televizi Barrandov Zeman řekl, že se konečně „slétne rodina“, do Lán přijedou syn lékař z Ostravy, dcera z Londýna i manželka s tchyní z Prahy. „Budeme rádi, že máme chvíli klidu, budeme vzpomínat na uplynulý rok a na to, co se jednotlivým z nás přihodilo,“ řekl Zeman.

Video  Boj o Hrad: První velká debata v roce 2018 bude ve studiu Blesku  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Hilšer si zazpívá sólo na mši

Lékař a aktivista Marek Hilšer plánuje strávit většinu svátečního dne se svou ženou. „Ráno budeme tradičně zdobit stromeček, odpoledne vyrazíme na procházku a k večeru pak zasedneme ke slavnostní večeři a předáme si dárky,“ sdělil Hilšer. Další část večera bude s rodinou manželky a na půlnoční mši půjdou ke sv. Norbertu v pražských Střešovicích, kde bude Hilšer zpívat sólo v České mši vánoční Jana Jakuby Ryby.

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek bude nejprve v Ostravě a poté u babičky a dědy v Rožnově pod Radhoštěm. „Budeme se potkávat s přáteli a známými,“ popsal vánoční plány.

S rodinou bude na Vánoce i bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. „Chystám se ale i na výjezdy za přáteli,“ poznamenal. Pozván je také na zpěv Rybovy mše vánoční v Praze a Krkonoších.

Superdebata prezidentských kandidátů živě na Blesk.cz 2. ledna 2018 Superdebata prezidentských kandidátů živě na Blesk.cz 2. ledna 2018 | Blesk - David Vaníček

„Vánoční svátky budu trávit v klidu s rodinou,“ sdělil bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek. Vyrazit plánuje také do Centra sociálních služeb v Jeseníku a v plánu má i „nějaká neočekávaná setkání“. „Místa bych si v tuto chvíli kvůli překvapení rád nechal pro sebe,“ dodal.

Hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig bude trávit Vánoce doma se synem Janem, snachou, vnoučaty a přáteli, napsal.

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
kozinozka ( 26. prosince 2017 14:35 )

Kdo se hlásím v současnosti na kandidaturu, tak musí být velmi odvážný- skoro sebevrah a nebo člověk,kterému jde jen o to povyrůst a stát se "někýmů, a jeho morálka jdeasi často stranou.

arne100 ( 25. prosince 2017 11:13 )

Jsi ubožák i se Zdenkem

ellenic ( 25. prosince 2017 01:01 )

Budou si nejspíše rozumět, asi bude v jeho věku .

lev1 ( 23. prosince 2017 22:08 )

Havloidi kvičí když vidí že Zeman bude znovu prezidentem

odol ( 23. prosince 2017 20:12 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa