Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zbrojař Strnad poslal Zemanovi dva miliony. Na kampaň, kterou „nevede“

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Mii - 
21. prosince 2017
17:20

Dva miliony korun poslala prezidentovi Miloši Zemanovi na jeho volební účet firma DAKO-CZ, která patří do holdingu Czechoslovak Group zbrojaře Jaroslava Strnada. Na účet částka dorazila ve čtvrtek, k dispozici tak prezident má 2,5 milionu korun. Peníze může využít na volební kampaň, o které ale Zeman prohlašuje, že ji vést nebude. Jeho kandidaturu přitom podporují například billboardy, které zaplatilo sdružení jeho přátel, nebo letáky.

Na dar upozornil server Aktuálně.cz, podle kterého firma DAKO-CZ patří zbrojaři Jaroslavu Strnadovi a slovenskému podnikateli ruského původu Alexeji Beljajevovi. Společnost také v minulosti patřila mezi štědré sponzory Strany práv občanů (SPO), kterou Zeman založil. V roce 2014 firma SPO darovala milion korun. Zeman se zúčastnil v lednu 2015 otevření nové montážní a expediční haly, kterou DAKO-CZ otevřela.

Firmu z Třemošnice ovládá Strnad a je součástí holdingu Czechoslovak Group. Podnikatel Strnad je také například většinovým vlastníkem automobilky Tatra nebo majitelem firmy Excalibur Army, která prodává vojenskou techniku. Zeman opakovaně české zbrojaře a vývoz jejich výrobků podporoval. Strnad a jeho firmy jsou také významným dodavatelem pro českou armádu.

ČTK oslovila mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, zda Zeman dar přijme, když kampaň nechce vést. Ovčáček odpověděl, že „takovou záležitost neřeší“.

Zeman opakovaně prohlásil, že volební kampaň nepovede. Ovčáček ale uvedl, že billboardy, které jeho kandidaturu propagují, byly rozmístěny do ulic s vědomím prezidenta. Náklady na ně, které zaplatilo Sdružení přátel Miloše Zemana, proto zahrne do oficiálního vyúčtování kampaně. Spor se také vedl, zda je součástí kampaně setkávání Zemana s lidmi během jeho cest do krajů.

Galerie aut českých prezidentů

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hnnn ( 23. prosince 2017 15:58 )

Kašli na toho zoufalce tady.Má X nicků zdenekk,socan,rego.... a je to jen jeden troll!Argumentačně neschopná placená nula.

hnnn ( 23. prosince 2017 15:51 )

Tam jsi ty,takže mají plno!

hnnn ( 23. prosince 2017 15:44 )

Ten nemůže najít,protože ho nikdy neměl!

dobry-clovek ( 23. prosince 2017 14:40 )

Doufam že to platí i pro prase -socan68

dobry-clovek ( 23. prosince 2017 14:36 )

A ty kdybys raději šel hledat mozek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa