Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi sázejí na prezidentské volby jako o život. Vede Zeman, propadá Hannig

Autor: bru/ČTK - 
18. prosince 2017
16:39

Šance prezidenta Miloše Zemana na znovuzvolení v lednových prezidentských volbách se podle bookmakerů zvyšují. Za poslední dva týdny jeho kurz u sázkových kanceláří v Česku klesl z 1,8:1 na 1,62:1. Bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš mírně oslabil z 2,8:1 až 2,9:1 na 3,1:1 až 3,33:1. Objem sázek na začátku prosince překročil 50 milionů korun, které byly vsazeny během minulých prezidentských voleb v roce 2013. Za poslední dva týdny vzrostl o 30 procent, jedním z důvodů je rozšířená sázková nabídka. Vyplývá to z vyjádření sázkových kanceláří, které dnes ČTK oslovila.

Aktuálně máme na prezidenty vsazeno 28 milionů korun. Tyto sázky jsme přijali na 40.000 tiketů. To už překonalo první přímou prezidentskou volbu a vyhrocený duel Zeman – (Karel) Schwarzenberg. Nejvyšší sázka zatím padla na konci listopadu na zvolení (textaře a podnikatele) Michala Horáčka za 300.000 korun v kurzu 14:1,“ uvedl mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava. Firma podle něj přijala i 28 tiketů se sázkou vyšší než 100.000 korun. Nejvíce tiketů jde zatím na vítězství Zemana, následují Drahoš, Horáček a bývalý premiér Mirek Topolánek.

Outsiderem je u sázejících Hannig

Horáček s Topolánkem zůstávají přibližně na stejné úrovni s podobnými kurzy jako před dvěma týdny. Ostatní kandidáti s výjimkou bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera spíše oslabují. Fischer se v pomyslné tabulce dostal na páté místo před někdejšího šéfa mladoboleslavské Škody Auto Vratislava Kulhánka. Největším outsiderem zůstává hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig, který má ve Fortuně kurz 675:1.

Prosincové preference kandidátů na prezidenta ČR pro 1. kolo volby Prosincové preference kandidátů na prezidenta ČR pro 1. kolo volby | Blesk - Jarmila Hluchá a Phoenix Research

„Každá sázka ale skýtá prostor pro překvapení. Vzpomeňme si na výsledek volby prezidenta USA, kde byla kurzová dominance Hillary Clintonové ještě mnohem výraznější, než je ta současná Miloše Zemana. A pro skupinu sázkařů skončila víra v Donalda Trumpa velkými výhrami,“ doplnil Hadrava. Podobně neúspěšní byli bookmakeři také při červnovém referendu Velké Británie o vystoupení z EU.

Fortuna zatím podle mluvčího Petra Šraina přijala sázky za 30 milionů korun. „Dá se očekávat, že během Vánoc zájem sázkařů trochu opadne, a to pravé volební šílenství propukne po Novém roce,“ uvedl Šrain. První kolo prezidentských voleb bude 12. a 13. ledna. Případné druhé kolo se uskuteční o dva týdny později. „Na to, že by byl prezident zvolen už v prvním kole, si zatím v kurzu 10:1 vsadilo 22 lidí. Z jednotlivých kandidátů jde polovina sázek na Zemana, na Drahoše čtvrtina, na Topolánka desetina,“ dodal Šrain.

Na prezidenta Drahoše někdo vsadil 500 tisíc

Fortuna zatím přijala nejvyšší sázku. Jeden ze sázkařů dal půl milionu na vítězství Drahoše. V případě úspěchu by bral téměř 1,4 milionu korun. Další zajímavý tiket přijala Fortuna v červenci. Klient vsadil 25.000 korun na vítězství Topolánka. Tehdy měl kurz 225:1. Topolánek ohlásil svou kandidaturu až v listopadu.

„Náběry u Chance dosáhly pět milionů korun, z toho dva miliony jdou na Zemana,“ dodala mluvčí Chance Markéta Světlíková.

U Sazky se dá sázet i na to, která dvojice postoupí do druhého kola. Nejpravděpodobnější je podle bookmakerů duel Zeman – Drahoš (1,29:1), následují dvojice Zeman – Topolánek (5,5:1), Zeman – Horáček (7:1) a Drahoš – Topolánek (18:1).

Video  S Mirkem Topolánkem na pivu: Štamgasti se ptali na komunistickou minulost jeho rodiny.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Sázky u Fortuny, Tipsportu a Chance zatím dosáhly v souhrnu 63 milionů korun. Podíl těchto tří firem na trhu kurzových sázek loni podle odhadů činil 92 procent. Ostatní společnosti absolutní hodnotu nezveřejňují, dá se však předpokládat, že celkový objem sázek se přiblížil 70 milionům korun. Rekordní politickou událostí z hlediska objemu sázek byly nedávné sněmovní volby s odhadovanou částkou 105 milionů korun.

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Galerii aut českých prezidentů najdete zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ambree ( 23. prosince 2017 06:23 )

Dělala jsem si volební kalkulačku tady na blesku, ale ve výsledcích vůbec není zeman. Proč asi?! o aby se neshodoval s lidmi a nepodpořilo ho to? Stejně je to marné - VYHRAJE!!!

moiaza ( 22. prosince 2017 14:52 )

Mi je naprosto jedno, kdo položí k pomníku padlých věnec. Nevsadil bych na nikoho ani korunu.

oldedek ( 21. prosince 2017 18:16 )

„Zeman dostal dva miliony na kampaň od firmy zbrojaře Strnada. Žádnou oficiálně nevede…! " No to přeciž není možná, Mýla přeciž ani nepodvádí, ani nelže, ani neni nemocnej a už vůbec nedělá žádnou kampaň - naše celá vesnice to ví a fertik - on k nám totiž jezdí lyžovat ... To zas nahlásili z tý zasr ...ý pražský kavárny – že jó ?!?

4552 ( 21. prosince 2017 14:40 )

Co to je za primitiva tatazdenekk ? no je to zakomplexovaný nekulturní člověk.Kdyby měl zbytek inteligence tak by poslouchal názory a prezentaci širokých vědomostí Ing. Zemana.Vzhledem k tomu že k tomu nemá kapacitu mozku tak umí psát jen prasečinky na urovní dementce.Zeman je jediný normální mezi strašidly co se na Hrad cpou.Horáček na mne vyskakuje i z videí jak zoufalec a ten Drahoš neposkládá souvislou větu jak je nastartován se již uhnízdit.Fuj že jim to není trapné strašidla-

sores ( 21. prosince 2017 14:07 )

Zeman je jediný politik v Česku který nekradl a nekrade,tisíce ze svého platu měsíčně dává na charitu a vše řekne na rovinu a nekorupčí! Uvědomují si to češi vůbec? je to čestný člověk,jinak ostatní politici kr.adou dokud jsou u válu že Topoláne,Klausi ty už máš nakr.den.o, Kalousáku a ti další! Zeman nemá rezidenci ani byt na Floridě a jiné nemovitosti v Česku!!! Je to jediný čestný chlap, škoda že není mladší a zdravější!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa