Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S jiným prezidentem by měl Babiš smůlu. Kandidátům vadí nevyjednaná podpora vlády

Autor: ČTK, bru - 
13. prosince 2017
21:48

Andrej Babiš (ANO) by byl pro většinu prezidentských kandidátů jako premiér těžko přijatelný kvůli trestnímu stíhání, jemuž čelil v souvislosti s dotacemi na Čapí hnízdo. Pokud ho Sněmovna na žádost policie vydá, bude mu čelit znovu. Většina z nich by nejmenovala Babišem vedenou vládu ve chvíli, kdy nemá vyjednanou podporu a koaliční partnery. Kandidáti na prezidenta to uvedli v debatě v Brně, kterou uspořádali studenti Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Všichni ale respektují volební vítězství ANO a zvyklostní právo, které mu přisuzuje možnost sestavovat při prvním pokusu vládu.

Podle Mirka Topolánka je potřeba jmenovat premiérem toho, kdo má možnost sestavit většinovou vládu. „Babiš ani Miloš Zeman se ani nepokusili, aby vznikla většinová vláda. Babišovi bych řekl, ať přijde s vládou, kde nebude premiérem a nebudou v ní SPD a KSČM a dal bych mu na to tři měsíce,“ řekl Topolánek.

Video  S Mirkem Topolánkem na pivu: Štamgasti se ptali na komunistickou minulost jeho rodiny.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Podle Pavla Fischera dal Zeman Babišovi strašně dlouhou dobu. „Měl (Zeman) usilovat o setkání všech stran a přimět je k domluvě co nejdříve, než se všichni zakopou a nedokážou se domluvit,“ uvedl Fischer.

Jiří Hynek řekl, že činy prezidenta musejí být ve prospěch obyvatel a Zeman tak nečiní. „Jmenovat trestně stíhaného premiéra rozhodně není ve prospěch. Řekl bych, ať ANO předvede, že umí sehnat důvěru a koaliční partnery. Pokud ne, ať skládá vládu druhá ODS,“ řekl Hynek.

Video  Pivo s Jiřím Drahošem: Na chleba si mě nikdo nenamazal a Topolánka jsem zažil jako premiéra.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Michal Horáček by Babišovi šanci dal. „Musí tu být hlavně pracovitá vláda, která udělá hluboké strukturální reformy, které neudělaly vlády dosud. Tedy důchodová a školská reforma. A Babiš je byznysmen, tak ať udělá ostatním takovou nabídku, aby s ním do vlády šli. Má velkou šanci, možná historickou. Ať se jí chopí, nebo selže,“ řekl Horáček.

Babiše jako premiéra vidí pragmaticky Petr Hannig. „Stejně by vládu řídil,“ poznamenal.

Video  Pivo v podhradí s Michalem Horáčkem: Nejsem žádné ořezávátko.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
marmat ( 16. prosince 2017 11:41 )

Víte, co je famózní, že volby prezidenta budou obrázkem VŠECH voličů ...nezáleží na ubohých a vulgárních příspěvcích na diskuzích (obecně, ale i ZDE)

marmat ( 16. prosince 2017 11:36 )

A jak SOFISTIKOVANÉ mlží a tendenčně vedou debaty o ANO moderátoři na ČT 1/24, tak lžou (vymakaně) tam přizvaní politologové a redaktoři REFLEXU ...Je to hnůj

marmat ( 16. prosince 2017 11:32 )

IHNED po volbách oslovil Babiš VŠECHNY Tr(a)paslíky za sebou...Každej z nich mu dal velmi hnusně košem a komplet se distancovali od účasti ve vládě...A teď zase intrikujou, že je málo přemlouval a takový Fiala lže na toto téma jako když se práší Teď by bylo "úžasný", kdyby SPIS ĆAPÍ HNÍZDO postrádal munici, nebo jí měl zfalšovanou/nedokonalou Takový OLAF na kterém rajtujou naši intrikáni NIC TRESTNÉHO NESHLEDAL!!! Dotace byla využita na požadovaný účel a faktury sedí vzkazuje Brusel...Media mlčí

taha ( 14. prosince 2017 19:01 )

TVL to je fakt sila,tak ti šaškové chodí na ČT brečet protože u Soukupa by jim to nikdo nežral , pomlouvat budou a pak ještě rozdávat rozumy , bože co to je za lidi , hnus a odpor !!

Rafan4321 ( 14. prosince 2017 12:44 )

Jsi fakt nemocný a hlavně neschopný člověk, kterému se nepodařilo zařadit do úspěšné většiny obyvatelstva na přelomu 20. a 21. stolatí. Zkrachovalý rádoby podnikatel, který ted musí dělat pohůnka Ovarovi a spol., aby uživil svoje děcka . Pokud se stane chorý Zeman opět prezidentem, tak právě jen za podpory ruské mafie a jeho proruských příznivců. Rozhodně ne z vůle našich občanů. A Hrabiš by se za jiného prezidenta vůbec nestal premiérem vlády, jelikož je v tomto státě trestně stíhaným občanem a to ctím presumpci nevinny. Až budeš chtít zase psát nějaké svoje výblitky, nechej si svůj text od někoho opravit nebo se už konečně nauč psát správně česky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa