Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drahoš vybral na kampaň 27 milionů, Hannig jen tři tisíce. A další kandidáti?

Autor: ČTK, Mii - 
7. prosince 2017
16:50

Dosud nejvíce finančních prostředků na kampaň pro prezidentské volby získal bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Od sponzorů a občanů vybral více než 27,5 milionu korun. Podnikatel Michal Horáček si náklady na kandidaturu platí sám, dosud si na účet poslal 14 milionů korun. Úřadující prezident Miloš Zeman získal od příznivců necelý půlmilion. Nejméně prostředků od dárců má zatím Petr Hannig.  

Drahoš má ke čtvrtečnímu dni na svém transparentním účtu k dispozici 12 milionů korun, do kampaně dosud vložil bezmála 15 milionů. Mezi jeho největší sponzory patří zakladatel společnosti Jablotron Dalibor Dědek, Nadace Blížksobě nebo miliardář Luděk Sekyra.

Drahoš v posledních měsících pravidelně od příznivců vybral měsíčně kolem dvou milionů korun, v listopadu se mu podařilo získat přes sedm milionů. Za poslední týden dostal příspěvky jen v řádu tisíců. „Finanční dary přicházejí na transparentní účet průběžně a tak to bude i nadále,“ sdělil.

Horáček je ochotný vyčerpat limit

Ještě výraznější pohyb měl v listopadu na volebním účtu Horáček, který ale kampaň financuje jen ze svých zdrojů. Na účet si dosud poslal 14 milionů, z toho devět minulý měsíc. Podle údajů z volebního účtu utratil dosud více než 9,7 milionu korun, na vyúčtování čeká podle Horáčkova webu dalších několik set tisíc korun z výdajů za druhou polovinu listopadu.

Horáček avizoval, že v případě nutnosti je ochoten vyčerpat limit výdajů ve výši 40 milionů korun, který zákon stanoví pro první kolo. Chce ale vést kampaň hospodárně. V případném druhém kole mohou kandidáti přidat dalších deset milionů.

Halíře i možný úvěr u Zemana

Na Zemanův účet stále chodí především halířové dary a vzkazy od jeho odpůrců. Dosud dostal téměř 470 000 korun na drobných darech od svých příznivců. Jediným dosud uvedeným výdajem je zpět přeposlaná chybná platba.

Zeman navíc trvá na tom, že volební kampaň nepovede, přestože se v ulicích s jeho vědomím objevily billboardy placené spolkem Přátelé Miloše Zemana. Prezident sdělil, že náklady na reklamu do kampaně započítá.

Téměř výhradním sponzorem bývalého šéfa Škody Auto Vratislava Kulhánka je i nadále miliardář a obnovitel ODA Pavel Sehnal. Kulhánek dosud sehnal asi šest milionů korun a většinu z této částky již do kampaně vložil. Na účtu mu tak zůstává asi půl milionu korun.

Jako poslední se do kampaně zapojil bývalý předseda vlády Mirek Topolánek, nashromáždit se mu dosud podařilo více než čtyři miliony korun. Přispívají mu známí z podnikatelského prostředí i lidé z politiky. Peníze dostal třeba od bývalého ministra vnitra Ivana Langra, od nynější místopředsedkyně ODS Alexandry Udženiji mu přišlo 20 tisíc korun. Řekla, že tím chtěla Topolánkovi vyjádřit podporu. K dispozici nyní má Topolánek na účtu tři miliony. V minulosti nevyloučil, že by si mohl vzít kontokorentní úvěr.

Hanning na konci seznamu

Bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer vybral téměř čtyři miliony korun, na kampaň vydal asi tři miliony. Bývalý spolupracovník prezidenta Václava Havla dostal mimo jiné 100 tisíc korun od švagrové Havla Dagmar Havlové, příspěvky na kampaň mu chodí i ze zahraničí. Minulý týden na tiskové konferenci řekl, že počítá s výdaji mezi deseti a 15 miliony korun. Věří, že sponzoři se ještě ozvou.

Lékař a aktivista Marek Hilšer spoléhá především na drobné příspěvky od občanů. Dostal na kampaň dosud asi 450 tisíc korun, výdaje měl kolem 250 tisíc. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek dostal od příznivců kolem 250 tisíc korun, výdaje měl asi o 100 tisíc nižší. Nejméně dosud získal hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig. Na účet mu přišlo jen 3200 korun.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
vaber ( 12. prosince 2017 08:43 )

Drahoš 27milionů, je jasné komu bude sloužit a čí zájmy bude hájit, dobrý důvod proč ho nevolit

Jakk ( 10. prosince 2017 15:18 )

Drahoš vybral na kampaň 27 milionů od Sorosových pohunků, protože to je vítač který jim jde na ruku!

hnnn ( 10. prosince 2017 14:53 )

franta15 ( 10. prosince 2017 12:00 )

To jak se chovají politici k existujícímu prezidentovi je největší špína naší politiky. To si nedovolí žádný stát, co se děje u nás. Po volbách by se měl najít někdo, kdo lidi kteří za tím stojí pošle před soud. Za hanobení prezidenta, za urážky a pomluvy... To aby to samé nedělali po volbách zase jiní, kterým se prezident zase nebude líbit. Držíme palce Babišovi, který se chce pustit do práce a je mu už teď jasné, co všechno musí jako nový premiér udělat. Žádné politické krize nám dál nesmí naši politici "vymýšlet". Za vším stojí Praha, kde jsou ti největší političtí podrazáci, kteří jsou schopní u nás zvrátit stávající politický systém, třeba zrušit přímou volbu prezidenta a dosadit si tam své lidi, kterým kandidaturu zaplatí a oplátkou budou chtít aby je prezident na slovo "poslouchal". Lidi toho mají DOST!!! Vy kreténi, najděte si jiné občany, kteří budou dělat to co se líbí vám.

franta15 ( 10. prosince 2017 11:45 )

Drahošovi nepomůže ani 100 milionů, které mu pošlou politici nebo strany, protože ten člověk je přímo antipolitik a totálně naivní člověk. Všem je to jasné, jeho sponzoři-politici chtějí právě takového člověka. Který bude už předem souhlasit s tím, co budou politici chtít dělat. On jim nezkříží jejich plány, ani nemůže protože na žádnou věc nemůže mít svůj vlastní názor. Kromě Zemana a Topolánka není žádný kandidát schopný reprezentovat názory našeho státu a hlavně, názory našich občanů /když ho právě oni zvolí/. To samé platí i o kolotočáři. Je to jakoby byli zahrádkáři, kteří žádnou zahradu nemají a ani se o toto téma nezajímají a přitom zahrádkářům radili, směšné!!! Oni si snad myslí, že máme poslouchat šílenosti, které si vymyslí Brusel a jsou schopní připustit, že migranti "musí" mít přednost před vlastními občany. A myslí si, že my je "musíme" proto volit. Lidi, vzpamatujte se dokud je ještě čas. Voliši ČSSD taky spoléhali na svoji stranu a kam ji rady Kalouska přivedli? K totálnímu pádu a kdo teď bude ČSSD zachraňovat? Mohli s ANO pohodlně posouvat náš stát a nás občany k lepšímu životu, místo toho budou ANO házet klacky pod nohy a padnou příště i s Kalouskem. A možná i s ODS- skrze zásadového Fialu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa