Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kandidát na prezidenta Jiří Hynek: Zbrojař, co chce dřív do Bruselu než Bratislavy

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
6. prosince 2017
20:00

Otec čtyř dětí Jiří Hynek je prezidentským kandidátem strany Realisté, která neuspěla ve sněmovních volbách. Prezident a výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky chce hned po nástupu zrušit bezpečnostní opatření, která okolo Pražského hradu dnes platí. A pokud bude zvolený, plánuje podniknout první oficiální cestu v prezidentském úřadu do Bruselu. Ne na Slovensko do Bratislavy, jak je zvykem. Blesk.cz nabízí postupně profily všech prezidentských kandidátů. 

„Určitě bych nekandidoval, kdyby moje manželka neřekla: ano, podporuju tě,“ tvrdí Jiří Hynek, který je podle svých slov dlouhodobě nespokojený s politickým prostředím, ve kterém se pohybuje. „Do politiky jsem vstupoval hlavně proto, že jsem už 12 let neměl koho volit a vybíral jsem vždy to nejhorší zlo,“ poodhalil Hynek pro Blesk.cz svou motivaci, proč se rozhodl kandidovat v lednových volbách v přímé volbě prezidenta. Kandiduje za politickou stranu Realisté, kterou před časem spoluzakládal.

Svou kandidaturu ovšem neopírá o 50 tisíc podpisů občanů České republiky, ale o 29 poslanců z osmi politických subjektů.

Proto, že je Hynek nominantem politiků, visí i nad ním hrozba, že může být z volby vyřazený. Nezaregistrovaná kandidátka Terezie Holovská totiž napadla u Nejvyššího správního soudu kandidaturu těch nominantů, kteří se opírají o hlasy politiků. Někteří senátoři nebo poslanci totiž podepsali hned několik nominačních listin více kandidátům a to je podle Holovské v rozporu se zákonem.

„Chci, aby se v České republice volby konaly. A pokud Nejvyšší správní soud vyhoví paní navrhovatelce, tak podáme ústavní stížnost, řekl Hynek Blesk.cz, kterého u soudu zastupuje právnická kapacita, specialista na ústavu Aleš Gerloch.

Hynek vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Titul RNDr. získal těsně před sametovou revolucí. Jako prezidentský kandidát patří k těm nejchudším – alespoň tedy při pohledu na jeho transparentní účet. 6. prosince na něm měl zůstatek 171 511 korun.

„Sázím na kontaktní kampaň a nezanedbávám ani sociální média, což je velký nástroj komunikace,“ říká o svém předvolebním nasazení. „Nebudu si vytvářet zadní vrátka pro to, aby kdybych byl neúspěšný, abych někomu říkal, že za to může někdo jiný,“ odmítá Hynek slova svého protikandidáta Jiřího Drahoše, podle kterého se snaží prezidentské volby ovlivnit ruské vlivy.

Hynek: Úředníci vedou EU do pekla

Jako jediný z kandidátů by Jiří Hynek porušil napsané pravidlo první prezidentské cesty. Až dosud vždy nově zvolený prezident totiž vyjížděl na první návštěvu na Slovensko. Hynek má ale v hledáčku Brusel.

„Evropští úředníci vedou Evropskou unii do pekla. A někdo jim to musí říct,“ odůvodňuje tuto novinku Hynek. Rodák z Ústí nad Labem začínal svůj profesní život jako vývojový pracovník v Tesle. A po té založil na začátku devadesátých let softwarovou společnost.

Pokud bude Hynek prezidentem, chce tlačit politiky k tomu, abychom si zachovali vlastní měnu. Euro je podle zbrojaře v tak špatné situaci, že „kdybychom se na něj navázali, tak bychom si hodně natloukli“, míní jeden z devíti uchazečů o Hrad.

Hynek chce trestat vraždící děti

Už několikrát se v minulosti mluvilo o násilných trestných činech, které brutálním způsobem spáchaly děti. A právě na to by chtěl reagovat i čtyřnásobný otec Jiří Hynek. U vražd, loupežných přepadení a nebo zabití by rád snížil trestní odpovědnost. Tak, aby mohli do vězení třeba už čtrnáctiletí.

„Dnešní děti vyspívají mnohem rychleji. A je mi proti mysli, když 14letý násilník někoho zavraždí a ani nedostane trest, čehož si je vědom,“ tvrdí Hynek. Naopak volební právo by v České republice ale zachoval až od 18 let věku.

Pokud by byl Hynek zvolený, chtěl by odstranit od Pražského hradu, podobně jako například Michal Horáček, bezpečnostní rámy. Jak zbrojař Hynek věří, že proti hrozbě terorismu existuje i jiná obrana, kterou by tolik návštěvníci sídla prezidenta nepocítili.

Jiří Hynek v rychlém přehledu:

  • věk: 57 let (narozen 20. 12. 1960)
  • podruhé ženatý; otec čtyř dětí
  • spoluzakladatel strany Realisté
  • prezident a výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky
  • člen rady ministerstva obrany pro aplikovaný výzkum, vývoj a inovace
  • StB ho přemlouvala ke spolupráci
  • v roce 1988 získal titul RNDr. na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy
  • volební heslo: Silný prezident pro těžké časy

www.hynek2018.cz

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

JAK VOLIT S VOLIČSKÝM PRŮKAZEM ČTĚTE ZDE

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa