Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Odchod z EU? Ekonomická a morální sebevražda, tvrdí kandidáti na prezidenta

Autor: ČTK, ula - 
2. prosince 2017
09:29

Česká republika by podle většiny kandidátů na prezidenta měla zůstat v Evropské unii. Část si odchod z EU nedokáže představit a požaduje, aby se Česko účastnilo i další integrace, další by ale přivítali výrazné změny Unie. Uchazeči o Pražský hrad to ČTK sdělili v odpovědích na anketní otázku. Neodpověděl na ni dosavadní prezident Miloš Zeman.

Jednoznačně pro setrvání v Evropské unii a pro účast v hlavním proudu evropské integrace se vyslovili dva hlavní soupeři Zemana – podnikatel Michal Horáček a akademik Jiří Drahoš. „Varianta ‚opustit EU‘ je pro mne nepředstavitelná. Znamenalo by to vyměnit vlastní bezpečí a prosperitu za izolaci,“ poznamenal Drahoš. Domnívá se, že ČR by naopak měla patřit k hlavnímu proudu integrace, aby vlastními návrhy a aktivní kritikou přispěla k odstranění nedostatků EU.

Video  Drahoš a Horáček o sestavování vlády: „Babiš myslí jako obchodník… s vysavačem.“  - Jan Jedlička, Blesk TV
Video se připravuje ...

Horáček poznamenal, že jako vlastenec chce pro Česko pevné a sebevědomé partnerství s ostatními unijními členy. Jednoznačně proto odmítá vystoupení z EU a naopak požaduje připojení se do hlavního proudu integrace. „Chci, abychom svou národní hrdost mohli opřít o své úspěchy v prostředí těch nejlepších. Máme na to,“ uvedl.

Další z hlavních kandidátů bývalý premiér Mirek Topolánek si myslí, že by ČR měla zůstat v EU a tvrdě hájit své národní zájmy. „A hledat pro tyto zájmy spřízněné menšiny pro blokaci a spřízněné většiny pro prosazení našeho názoru. Nehystericky, věcně a tvrdě,“ sdělil ČTK.

Hannig by prosazoval referendum o vystoupení z EU

Šéf strany Rozumní Petr Hannig požaduje, aby se EU vrátila do období před uzavřením Lisabonské smlouvy a její členové získali právo veta. Jinak by prosazoval referendum o vystoupení z Unie. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek podotkl, že by Česko mělo především umět sdělit EU, jaké jsou jeho zájmy, a tyto zájmy hájit. ČR si podle něj musí zachovat suverenitu a jasně s partnery komunikovat. „Nikoli něco jiného říkat doma a něco jiného v EU. To je pro partnery matoucí a nic nám to nepřinese,“ uvedl.

Výstup z EU? Ekonomická sebevražda

Bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer připomněl vývoj ve Velké Británii po brexitu. Už jen připouštět debatu o vystoupení ČR z EU považuje za lehkovážný hazard. Za cestu označil aktivní zapojení Česka do úsilí o reformu EU, kterou Unie nutně potřebuje.

Podle lékaře Marka Hilšera by vystoupení z EU znamenalo zpřetrhání přirozených ekonomických a kulturních vazeb a tedy „naši dobrovolnou ekonomickou, kulturní a morální sebevraždu“. Česku by se pak podle něj dařilo špatně. Bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto Vratislav Kulhánek podotkl, že pokud je někdo členem nějakého uskupení, nemůže si plánovat, že bude hrát druhou ligu. „To mi jako celoživotnímu sportovci připadá nelogické a nesmyslné," podotkl.

Současný prezident Zeman na otázku neodpověděl. Vystupoval vždy jako zastánce EU, po svém nástupu do funkce nechal na Hradě vyvěsit unijní vlajku. Nyní Unii často kritizuje třeba za byrokratická nařízení. Je zastáncem referenda o setrvání v Unii, on sám by podle svých slov hlasoval pro další unijní členství.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hnnn ( 4. prosince 2017 15:06 )

Nezapomeň na prášek!

hnnn ( 4. prosince 2017 15:02 )

hnnn ( 4. prosince 2017 14:59 )

Chudák jsi zdenkku hlavně ty!A na tvojí sebevraždu na tomhle foru čekáme všichni!!

hnnn ( 4. prosince 2017 14:53 )

Nějak se ten hňup živit musí!A tenhle příjem od Blesku + sociální dávky,to mu už něco hodí!

hnnn ( 4. prosince 2017 14:49 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa