Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Drahošovu ženu Evu zděsily řeči o pedofilii a StB. Co prozradila o manželovi?

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. ledna 2018
20:40

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš působí jako distingovaný, klidný pán a pro někoho možná i jako suchar. Doma si umí i od plic zanadávat a má smysl pro humor. Alespoň to o něm říká jeho manželka Eva, která byla hostem pořadu Blesk.cz Káva s první dámou. Co štve ji i jejího muže, jsou některé „nepravosti a zákeřnosti“. Třeba jako lživý hanopis o údajném „skřípnutí StB“, který obsahoval i nařčení z pedofilie.

Vědec, chemik, profesor chemického inženýrství s řadou titulů i státním oceněním. Jiří Drahoš je prezidentským kandidátem s Medailí Za zásluhy v oblasti vědy od Václava Klause z roku 2012, který by nyní sám rád usedl na Hradě. Coby první dáma by ho doprovodila jeho dlouholetá manželka Eva Drahošová.

„To jsou takové obecné mýty o vědcích, ale můj manžel teda rozhodně není suchar. Já vždycky říkám, že kořením našeho dlouholetého manželství je to, že máme smysl pro humor a dokážeme i nějaké horší věci odlehčit,“ řekla Drahošová Blesk.cz o svém muži.

S manželem, bývalým ředitelem Akademie věd ČR, mají oblíbeného Járu Cimrmana. A i doma používají hlášky z cimrmanovských her. „Samozřejmě, že si i od srdce zanadává. Při takových různých věcech, jako když se pořádně uhodí, ale myslím si, že někdy ho teda naštvou nějaké nepravosti nebo zákeřnosti. Jinak je ale vcelku klidný člověk,“ připouští Drahošová.

Nechutné lži o StB a pedofilii

Co naštvalo ji samotnou, byly některé věci, které se objevily na českém internetu – především na sociálních sítích. Drahoš bývá označovaný za „eurohujera“, „vítače“ a objevily se i další urážky. „Manžel není žádný eurohujer, ale myslím si, že velmi rozumně posuzuje, co nám EU dává dobrého. Samozřejmě má spoustu záporů. Ale myslím si, jako on, že do EU patříme,“ říká Drahošová.

Co ji naštvalo – což ještě považuje za slabé slovo – je i jiná věc. „O mém manželovi kolují velmi nepříjemné a hlavně vymyšlené věci,“ říká. „O manželovi byl vyroben velmi věrohodný dokument o tom, že v roce 1985 ho, když to řeknu nehezky, skřípla StB, protože na něj měla materiály, že je manžel pedofil. To mě hodně vzalo. Ale s tím se musí počítat, protože proti tomu není obrana,“ říká pohoršeně.

Sám Drahoš toto nařčení rázně odmítá, označuje to za produkt dezinformačních webů a na důkaz předložil i své negativní lustrační osvědčení. S StB nikdy nespolupracoval a k jeho osobě nebyl veden spis v žádné kategorii, říkal. A svého muže hájila v pořadu Blesk Zpráv, natáčeném v kavárně Knihkupectví Academia na Václavském náměstí, i Drahošová.

Dcery fandí, ale chtějí být mimo. Mají své vlastní životy

I to však přineslo do života manželů Drahošových rozhodnutí ucházet se o post hlavy státu. Blesk Zprávám již dříve na chatě Drahošových v Kamýku manželka prezidentského kandidáta řekla, že rozhodování trvalo doma delší dobu a měli se svým manželem více debat na toto téma.

„Opravdu to byly debaty, které trvaly poměrně dlouho. Ty tlaky byly na manžele dříve, aby kandidoval. Můj hlavní argument byl – a myslím si, že oprávněný – že to bude znamenat naprostou ztrátu soukromí. To je úplně jasná věc. Že to asi nezasáhne jenom nás,“ upozorňuje Drahošová.

S manželem jsou celkem 45 let, z toho 43 let jsou svoji. Mají dospělé dcery Radku a Lenku a dva vnoučky Filipa a Lukáše. „Trošku se obávám, jestli to na ně nedolehne. Zatím je klid,“ klepe Eva Drahošová na dřevo a ke svým dcerám dodává:  „Drží palce manželovi, ale nechtějí být do toho jakkoliv zatahovány, protože mají svůj vlastní život.“

Drahošová coby dvojnásobná babička je již v důchodu, pracovala jako knihovnice. Knihy jsou jejím koníčkem, přiznává však, že v koloběhu kampaně se na ně nedostává. Vděčným vánočním dárkem však u Drahošů zůstanou i letos. Těší ji, že i vnoučci si od dětství knížky rádi prohlíží.

Drahošovou s dětmi drželi komunisté v Praze

Za sebou má přitom náročnou zkušenost z doby minulého režimu, kdy Jiří Drahoš dostal možnost pracovat v Hannoveru a přednášet i v brazilském Sao Paulu. Drahošová s dcerami však musela zůstat v Praze. „Nebylo to jednoduché, protože dcery byly ještě předškolačky. Veškerá péče byla na mně,“ vzpomíná.

Drahoš domů jezdil zhruba jednou za dva měsíce. „To víte, tenkrát nebyly mobily,“ připomíná Drahošová, že i komunikace byla náročnější. Jednou týdně, když manžel volal odněkud z budky, se však přece jen slyšeli.

Po revoluci padly v cestování zábrany, s manželem vycestovala Eva Drahošová po Evropě, ale i do USA či Kanady. „Nejsem moc velký dobrodruh, preferuji Evropu. Omlouvám se, ale do Afriky ne, já prostě taková jsem,“ říká s úsměvem k turistickým zkušenostem.  

Zemanová? Je málo vidět, míní manželka kandidáta

Se svým mužem coby případným prezidentem by však chtěla jezdit všude. A v tom vidí rozdíl i oproti současné první dámě. „Ivana Zemanová není moc vidět, možná teď poslední dobou trochu víc. A já si myslím, že to není dobře, že první dáma by měla svého manžela, tedy prezidenta, podporovat i tím, že ho doprovází, kde to jenom jde,“ míní Drahošová.   

Pokud by se stala první dámou, chtěla by pomáhat v oblasti charity a péče o seniory. „Určitě je hodně rodin, které pečují o své seniory doma a já vím i ze svého okolí, že je to velmi náročné. Proto jim patří můj obdiv. Můj obdiv patří i pečovatelům a všem, kteří se starají o tyto lidi v domovech pro seniory. My jsme v rámci kampaně navštívili možná kolem dvaceti takových zařízení,“ uvádí Drahošová. Odnáší si z toho to, že v obou případech – v rodině i ústavech – jde o fyzicky i psychicky náročnou, vysilující práci.

I proto tady vidí možnosti, jak podpořit péči o seniory. Myslím si, že první dáma už svým jménem má třeba jednodušší roli v tom získávat sponzory a také si myslím, že má více dveře otevřené k návštěvám těchto zařízení, takže se může lépe seznámit a své poznatky uplatnit v charitativní práci,“ dodává Drahošová.

Galerii aut českých prezidentů najdete zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
amej ( 22. ledna 2018 15:21 )

Zajímavé je, že řeči o pedofilii, stb či machinacích v podávání zlepšovacích návrhů pod panem Drahošem paní Drahošovou zděsily, protože jsou to jen nepravdivé? pomluvy. Ale u protistrany či u pana Babiše jsou všechny pomluvy přijatelné s velkou vděčností. Jakýpak má tahle paní na férovost metr??? Že by jeden od nás a jeden z jiného světadílu?

va45 ( 18. ledna 2018 14:21 )

Já bych se té paní zeptal kde se její manžel objevil a kdo tu jeho kampaň platí.Konkrétně abych si udělal obrázek jaký je její manžel člověk.Za druhé bych se ji chtěl zeptat proč bych já měl volit zrovna jejího manžela,když ho vůbec neznám a zaregistroval jsem ho na ČT až když se přihlásil do prezidentžských voleb.A poslední to jestli byl spolupracovník STB nemusí být pravda nebo to taky může být pravda.Za komunistů jen tak obyčejní lidé nemohli jezdit na západ a on jezdil.Takže se to nabízí.A poslední věc Drahoš byl v KSČ i když to teď popírá.Sám se přiznal v televizi.A co je nejhorší,že vy jako osoba tak strašně toužíte být první dámou,že mám obavu,když nebudete ,že se z toho zhroutíte.Připomínáte herečku Veškrnovou.

2626 ( 14. ledna 2018 06:57 )

No je to slabota pořád stejne omývají pražskou kavárnu kdo to má pořád cist. Něco nového chytrého.

2626 ( 14. ledna 2018 06:17 )

 To je strašný tolik urážek a podle úrovni textu spodina útočí. Takové litanie nejspíš na objednávku

barracuda.sro ( 13. ledna 2018 22:02 )

A já myslel ,že už si paní Eva na tu skutečnost dávno zvykla .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa