Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Horáček u piva „dostal“ servírku: Jsem energický a nebudu se s nimi párat

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
5. prosince 2017
05:00

Přeje si společnost, která se hádá, ale její spor musí být plodný. Tvrdí o sobě, že není žádný bambula, a v případě vítězství má s Hradem velké plány. Prezidentský kandidát Michal Horáček byl prvním hostem projektu Blesk Zpráv Pivo v podhradí, ve kterém vám nabídneme neformální rozhovory s adepty na funkci hlavy státu. Půjde o muže, kteří mají podle průzkumů preferencí nejvyšší šanci na postup do druhého kola volby. Minimálně jeden hlas Horáček při debatě podle všeho získal.

Zhruba dvacítka hostů se přišla pobavit nad půllitrem piva do restaurace U Vejvodů v centru Prahy s textařem Michalem Horáčkem (65), který kandiduje na prezidenta České republiky. Téma předem určené nebylo. Voliči z řad příznivců i odpůrců měli zcela volnou ruku.

„Tam je potřeba udělat nějakou deratizaci toho prostoru, první věc, kterou je potřeba udělat, je zaplatit dědicům Ferdinanda Peroutky a omluvit se a podíváme se taky na to, jak je to tam s tím dětským pornem z Alabamy,“ odpovídal Horáček na dotaz, co by udělal hned po svém případném zvolení. Chtěl by prý také zrušit bezpečnostní rámy, které čekají na návštěvníky Pražského hradu. 

Svou kandidaturu Horáček ohlásil už 3. listopadu 2016 a za tu dobu podle svých slov navštívil přes 540 míst, kde se zajímá o to, jak lidé žijou, co je zajímá, co trápí. „Já jsem začal už jezdit dřív, protože napřed jsem chtěl zjistit, jestli pro ty lidi je moje nabídka zajímavá,“ tvrdí Horáček o svých cestách. Během kampaně se prý zajímá o skutečné příběhy lidí, které v dřívějších dobách promítal podle svých slov také do textů písniček, na kterých pracoval nejen s Petrem Hapkou.

„Nechtěl jsem kandidaturu opřenou o deset kámošů“

Do kampaně jde Horáček s heslem „Máme na víc“ a tvrdí o ní, že je „radikálně transparentní a radikálně nezávislá,“ což prý považuje za svůj příspěvek ke kultivaci společnosti a politické scény.     

„Já bych nechtěl mít kandidaturu, která je opřená o nějakých deset kámošů ze Senátu nebo z Poslanecké sněmovny, tedy v tom případě 20,“ odpověděl nad černým pivem na další dotaz. Horáček sesbíral podle svého týmu pod petici za kandidaturu 115 tisíc podpisů, na ministerstvo vnitra jich ale odevzdal 1. listopadu zhruba jen 86 tisíc.

Video  Horáček odevzdal kandidaturu s 86 tisíci podpisy. Navrhla ho hendikepovaná sportovkyně  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Přímá volba prezidenta má zohlednit to, že je tam občan, vyslaný občany, aby kontroloval politiky,“ zdůvodňoval Horáček, proč šel právě touto cestou. Jeho kandidaturu prý navíc odmítli téměř všichni politici. „A pokud to ještě někteří neudělali, tak je možná ještě poprosím,“ uzavřel dotaz ke své kandidatuře s nadsázkou Horáček.

Jakub Ryšavý se Horáčka ptal, zda by šel na pivo se stávajícím prezidentem Milošem Zemanem, budoucím premiérem nebo americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Dotaz Horáčka velmi pobavil, prý ještě takový během objíždění republiky nedostal.

„Když jdu na pivo s kamarády, tak se ptám, co holky, nebo co ta jeho manželka…“ dotazoval se Ryšavý. „Já se raději Trumpa nebudu ptát, co holky,“ reagoval pobaveně Horáček. Přiznal, že by ho zajímaly příběhy všech zmíněných politiků. Nakonec ale připustil, že by hovor stejně asi sklouznul i na politiku.

„Nejsem žádný bambula“

Dotazem přispěla do diskuse překvapivě také servírka Veronika restaurace U Vejvodů. Právě ona se v průběhu setkání s Michalem Horáčkem starala o to, aby nikomu z hostů nevyschlo. „Mě by zajímalo, proč volit právě vás,“ zeptala se textaře.

Pivo v podhradí. Projekt Blesk Zpráv, během kterého byl prezidentský kandidát Michal Horáček pod palbou otázek voličů u piva. V rámci prezidentské kampaně se všichni sešli v restauraci U Vejvodů v centru Prahy. Pivo v podhradí. Projekt Blesk Zpráv, během kterého byl prezidentský kandidát Michal Horáček pod palbou otázek voličů u piva. V rámci prezidentské kampaně se všichni sešli v restauraci U Vejvodů v centru Prahy. | MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky / Paparazzi

„Protože nabízím něco jiného, než nabízejí ti ostatní kandidáti,“ zareagoval Horáček, aby doplnil: „A protože jsem energickej, proto. Já nejsem žádnej bambula, který by chodil okolo horké kaše, já se s nimi párat nebudu.“ Servírku tím prý přesvědčil.

Horáček: Přeju si společnost, která se hádá

Při přátelské atmosféře u piva si lidé často posteskli nad rozdělenou společností. Za vinu to několikrát dávali i současnému prezidentovi Miloši Zemanovi. Horáček ale podle svých slov rozhodně nechce být tím, kdo by chtěl lid sjednotit, aby byl jeden stejný jako druhý. Dobu, kdy všichni hlasovali stejně a mávali stejnými mávátky, už podle svých slov zažít nechce.

„Vůbec nechci být tím, kdo tlačí na nějaké umělé spojování, protože to k ničemu nepovede. Já si přeju společnost, která se hádá. Ale tak, aby ten spor byl plodný,“ zmínil Horáček. Věří si, že Miloše Zemana v prezidentských volbách porazí. Za jeho opětovnou kandidaturu se prý ale dokonce modlil i v kostele

První kolo prezidentských voleb nás čeká 12. a 13. ledna 2018. Pokud žádný z kandidátů nezíská přes 50 procent hlasů, což je potřebná většina ke zvolení, bude se za čtrnáct dní konat druhé kolo. Do něj postoupí nejúspěšnější dva kandidáti z kola prvního. V roce 2013 se v něm utkal Miloš Zeman s Karlem Schwarzenbergem.

Video  Horáček chce být prezidentem: Podívejte se na jeho celý projev  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Horáčkovi lidé. Kdo mu pomáhá s kampaní?

O kampaň se Horáčkovi stará tým osmi lidí. Na starosti mají textařův obraz v médiích i na sociálních sítích. Blesk.cz vám přináší jejich krátké vizitky: 

Jiří Táborský (32), média. Většinu profesního života strávil v médiích (HN, LN, Česká pozice), kde se zaměřoval zejména na oblast veřejných financí, rozpočtu, daní a sociálních systémů. V posledních letech se také věnuje e-governmentu, kybernetické bezpečnosti a obecně IT ve veřejném sektoru. Později působil jako ekonomický a procesní analytik ve státní správě.

Jiří Táborský - člen volebního týmu Michala Horáčka Jiří Táborský - člen volebního týmu Michala Horáčka | tým Michala Horáčka

Radka Hrstková (30), média. Vede agenturní tým EWING Public Relations, má bohaté zkušenosti s komunikací ve veřejném sektoru. Působila mimo jiné jako tisková mluvčí na Úřadu vlády ČR či šéfka komunikace Magistrátu hlavního města Prahy. Absolventka politologie a mezinárodních vztahů má za sebou řadu celostátních kampaní s politickým přesahem Zdravotnictví volá o pomoc, Děkujeme, odcházíme, OKD a rovněž se specializuje na krizovou komunikaci.

Radka Hrstková členka volebního týmu Michala Horáčka Radka Hrstková členka volebního týmu Michala Horáčka | tým Michala Horáčka

Jan Králík (35), koordinátor. Vystudoval Interaktivní média a Mediální komunikaci na Literární akademii. Jako nezávislý produkční a producent se věnoval především pořádání větších kulturních a společenských akcí. Spoluzakladatel občanského sdružení zaměřeného na sportovní aktivity pro vozíčkáře.

Jan Králík - člen volebního týmu Michala Horáčka Jan Králík - člen volebního týmu Michala Horáčka | tým Michala Horáčka

Robin Kvapil (35), videa. Absolvent divadelní režie JAMU, student KDT FAMU, režisér dokumentárních filmů, televizních reportáží a krátkých hraných snímků. V loňském roce se stal zastupitelem Brna - střed.

Robin Kvapil - člen volebního týmu Michala Horáčka Robin Kvapil - člen volebního týmu Michala Horáčka | tým Michala Horáčka

Blanka Šoulavá (25), asistentka kampaně. Vystudovala Mezinárodní teritoriální studia na FSV UK a dva roky strávila také na SciencesPo v Paříži a Fudan University v Šanghaji. Má pracovní a dobrovolnické zkušenosti z Indie, Jordánska a Myanmaru.

Blanka Šoulavá -členka volebního týmu Michala Horáčka Blanka Šoulavá -členka volebního týmu Michala Horáčka | tým Michala Horáčka

Karolína Pelikánová (37), petiční kampaň, komunikace s dobrovolníky. Vystudovala mediální studia na FSV UK. Uplynulých deset let pomáhala budovat rodinnou agenturu zaměřenou na komunikaci a produkci.

Karolína Pelikánová - členka volebního týmu Michala Horáčka Karolína Pelikánová - členka volebního týmu Michala Horáčka | tým Michala Horáčka

Viktor Janiš (42). Vystudoval politologii na FSV UK. Sedm let překládal Economist pro Respekt a zároveň beletrii autorů jako Louis de Bernières, Alan Moore, Neil Gaiman nebo Michel Faber. Nositel osmi cen za překlad.

Viktor Janiš - člen volebního týmu Michala Horáčka Viktor Janiš - člen volebního týmu Michala Horáčka | tým Michala Horáčka

Blanka Mikulášková (30), sociální sítě. Věnuje se digitálnímu marketingu od roku 2008. Založila a řídila tým specializovaný na sociální sítě v Českém rozhlase. Podílela se na mnoha oceněných projektech v digitálním prostředí. Zaměřuje se na práci se sociálními sítěmi, kreativní a výkonnostní kampaně a webovou analytiku.

Blanka Mikulášková - členka volebního týmu Michala Horáčka Blanka Mikulášková - členka volebního týmu Michala Horáčka | tým Michala Horáčka

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
salto ( 6. prosince 2017 10:17 )

Nevím, kolik svému týmu platí p. Horáček, ale kdyby některá z děvčat dostala červenou kabelku, jejich počínání by jistě bylo smysluplnější a nějakej ten šesták by si taky vydělaly

zadnice ( 5. prosince 2017 14:44 )

Horáčku jdi do háje!

petrfanda ( 5. prosince 2017 11:18 )

https://www.youtube.com/watch?v=ILHXHJCvGKE

hnnn ( 5. prosince 2017 10:54 )

Mít na hradě Horáčka je opravdu to poslední co potřebujeme!

hnnn ( 5. prosince 2017 10:50 )

Havlovo chlastání a hulení ti nevadilo????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa