Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kandidát na prezidenta Vratislav Kulhánek: Slosoval auto a přiznal rudou minulost

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
4. prosince 2017
12:25

Býval šéfem mladoboleslavské automobilky, předsedoval českému hokeji. To je Vratislav Kulhánek, kandidát pro lednové prezidentské volby. Kulhánek je nestraník a do boje o Pražský hrad se dostal díky podpisům poslanců. Z politických stran ho podporuje reinkarnovaná ODA. Blesk.cz postupně nabízí profily všech kandidátů v boji o Hrad.

Třiadvacet poslanců se podepsalo pod kandidaturu Vratislava Kulhánka (74), celoživotního sportovce a bývalého šéfa českého hokeje i Škody Auto. Sám o sobě mluví Kulhánek jako o pravicovém voliči, který v minulosti volil hnutí ANO, letos to ale prý změnil. Zvažoval podporu starostky Prahy 2 Jany Černochové, která vedla sněmovní kandidátku ODS v hlavním městě.

Kulhánka sponzoruje téměř výhradně miliardář Pavel Sehnal, který nedávno oprášil značku ODA. Ten mu přispěl do konce listopadu už 5,5 miliony korun. Drobných darů od příznivců Kulhánek na kontě oproti svým konkurentů mnoho nemá. Na druhou stranu mu transparentní účet ani nikdo nespamuje haléřovými částkami a nadávkami tak, jako se to děje například uřadujícímu prezidentovi.

Právě proti Zemanovi a celkové náladě ve společnosti se Kulhánek vymezuje. „Pokud nechci, aby byla hrubá společnost, nesmím být hrubý ani já,“ míní.

„Prezident zemi reprezentuje jako figura. Možná si diváci povšimli, že ta reprezentace je za daných okolností příliš jednostranně zaměřená. Naše pozice, zejména vzhledem k západní Evropě, neoplývá přesvědčivostí,“ řekl v jednom z rozhovorů. Vidí ale i Zemanovy klady. „Má schopnost zaujmout a zalíbit se většině běžných lidí,“ dodal s tím, že Zeman to dělá chytře.

Škodovka se nakonec losovala

Bývalý šéf Škody Auto pak rozvířil stojaté vody kolem své kandidatury, když vyhlásil soutěž o auto z Mladé Boleslavi. Lidé, kteří se podepsali pod jeho kandidaturu, se mohli zúčastnit výherního slosování. K tomu mělo dojít pouze v případě, že Kulhánek sesbírá potřebných 50 tisíc podpisů. To se ale nestalo.

Tiskový mluvčí ODA Miloš Němeček v průběhu kampaně odmítal, že by šlo o nákup hlasů. „V žádném případě nejde o problém při sbírání podpisů,“ tvrdil. Zdůraznil také, že automobil není darem od společnosti, ale jednalo se o nákup „za standardních podmínek“.

„Kategoricky odmítáme byť jen náznak podezření o kupčení s hlasy. Jde o vyvolání zájmu a snahu akcelerovat sběr podpisů. Celá marketingová akce je plně v souladu se zákonnými předpisy a normami,“ doplnil Němeček.

Kulhánek se nakonec rozhodl slosování uskutečnit, i když podpisů bylo jen přes 38 a půl tisíce. Cena se losovala 30. listopadu a získala ji žena z Liberce.

Exšéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek Exšéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek | Foto: ČTK

Kulhánek: Výš už to v Česku nejde

Kulhánek nemlčí ani o důvodu své kandidatury. Kariéru dotáhl na vrchol, a tak se prý chtěl soustředit na něco jiného. „Říkal jsem si, že už jsem se v zásadě v profesní kariéře dostal nejvýš, kam se člověk v České republice může dostat, a že bych vlastně taky mohl se pokusit nějakým způsobem ovlivnit dění,“ prozradil.

Kulhánek nyní působí v dozorčí radě Pojišťovny Kooperativa. Dříve vedl Sdružení automobilového průmyslu, byl viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy. Od roku 2002 byl navíc členem světového výkonného výboru Mezinárodní obchodní komory.

Rudá minulost

Kulhánek na rozdíl například od Jiřího Drahoše nebo Michala Horáčka byl členem komunistické strany. Rudou minulostí se ale netají. „Byl jsem v KSČ, to nepopírám, objevil jsem se i v ‚Cibulkových seznamech‘. Kvůli tomu jsem se soudil a vyhrál jsem. Kratičkou epizodu s KSČ jsem absolvoval jako mladý naiva konce 60. let, kdy jsem stejně jako dva miliony jiných uvěřil, že existuje cesta něco na socialismu změnit,“ přiznává na svých webových stránkách. Jeho členství ale nemělo dlouhého trvání.

„Obsadil nás Sovětský svaz a mě vyloučili. Tehdy jsem také poznal, jaké to je, těžko hledat práci, i když to bylo z jiných důvodů,“ dodává k době totality.

Vratislav Kulhánek v rychlém přehledu:

  • věk: 74 let (narozen 20. 11. 1943)
  • rozvedený, žije s partnerkou, dvě dcery
  • člen ODA
  • 1997–2004 předseda představenstva Škody Auto
  • 2004–2007 předseda dozorčí rady Škody Auto
  • 2004–2008 předseda Českého svazu ledního hokeje
  • Názory: Nechce hrát s politiky „jejich stranické hry“; neodcházel by z NATO ani EU; podpořil by dobrovolný branný výcvik; chtěl by vybudovat víc sportovišť než volných wifi připojení; nebude bránit přijetí eura; bude ctít zahraniční politiku vlády

www.kulhaneknahrad.cz

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
moiaza ( 5. prosince 2017 11:41 )

Tady je nepodstatné zda byl rudý, zelený, nebo modrý. Tady jde o charakter člověka. A ten váš, pane Kulhánku, trošku pokulhává.

luiz ( 4. prosince 2017 13:18 )

ještě mimochodem QDA v minulosti odešla s vlády s velkými dluhy a ty jsou nezaplacené.proč to miliardář nezaplatí?A proč ho podporuje?zadarmo to nebude.Jo lobista

luiz ( 4. prosince 2017 13:12 )

Zajímal by mě životopis před rokem 97,když byl takový antikomunista.Ten musel pěkně práskat,na takové si dávala STB pozor když studoval na vysoké škole a odešli s KSč

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa