Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek: Do voleb jde s cukrovkou i penězi od Langera

Autor: Jakub Veinlich - 
22. listopadu 2017
11:55

Kandidaturu oznámil na poslední chvíli. A zaskočil tím kdekoho. Ani mnozí kandidáti na prezidenta totiž takového soupeře nečekali. Mirek Topolánek (61) ale skok do kampaně za minutu dvanáct jako nevýhodu nevidí. Pro mnohé totiž není neznámý. A to nejen kvůli svému někdy ráznému chování, ale také z dob, kdy byl senátorem a pak hlavně premiérem České republiky. Jeho volební heslo: Jdu do toho! prý vzniklo spontánně, stejně jako Topolánkovo rozhodnutí kandidovat. Blesk.cz vám postupně přináší vizitky jednotlivých kandidátů na příštího českého prezidenta. 

„Já jsem se v úterý, možná emotivně, protože rozumem bych to nikdy neudělal, rozhodl, že budu kandidovat na prezidenta a začal jsem shánět podpisy. To rozhodnutí u mě osobně dávno padlo,“ řekl Topolánek exkluzivně pro Blesk.cz ještě před oficiálním vyhlášením své kandidatury.

Na sehnání potřebných podpisů senátorů měl jen dva dny. Deset jich nakonec sesbíral. Oficiálně svou kandidaturu oznámil v úterý 7. listopadu. V okamžik, kdy se na ministerstvu vnitra uzavíraly přihlášky pro kandidáty.

Video  Topolánek: „Nejsem králík z klobouku. Musel jsem se vyhrabat ze dna“  - Vera Renovica, Zuzana Štichová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Jdu do toho, protože mě to baví, protože to umím, protože na to mám – přestože vím, co mě čeká,“ řekl Topolánek na tiskové konferenci, která byla dost obyčejná. Na rozdíl od jiných kandidátů chyběla pompéznost i slavnostní duch. U malého řečnického pultu zaplněného mikrofony stál v konferenčním sále hotelu Adria v centru Prahy jen Topolánek. Po boku neměl nikoho. Jeho nejbližší tým seděl mezi novináři.

Bývalý šéf ODS a také někdejší premiér Mirek Topolánek má podle analytiků na rozdíl od ostatních kandidátů – vyjma snad Miloše Zemana – jednu velkou výhodu. Vyvolává u lidí emoce – ať už pozitivní, nebo negativní. Svým stylem prezentace by navíc mohl donutit ostatní kandidáty, aby i oni v kampani přitvrdili.

Video  Topolánek oprášil své kauzy: U Berlusconiho na večírku jsem nebyl a nejsem antisemita  - Vera Renovica, Zuzana Štichová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Senilát“ místo Senátu

Do politiky vstoupil Mirek Topolánek, rodák ze Vsetína, už v roce 1989. Tehdy ještě do Občanského fóra. V něm mimo jiné byli i další prezidentští kandidáti. Například Miloš Zeman, nebo Michal Horáček. V roce 1994 vstoupil do ODS, za kterou byl zvolený v roce 1996 v obvodu Ostrava-město jako nejmladší senátor.

Jeho role tak byla zásadní. Právě jako nejmladší člen horní komory Parlamentu totiž na historicky první ustavující schůzi přednesl slib senátorů.

Na vůbec první schůzi si prý ale příliš nepamatuje. Senátu tehdy říkal „Senilát“, což už by prý dnes ve svém věku nepoužíval. „Dneska už jsem shovívavější, vždyť je mi také šedesát,“ uvedl před více než rokem Topolánek pro Seznam. K horní komoře Parlamentu jako instituci byl přitom dřív skeptický. „Přiznám se, že jsem měl vždy k existenci Senátu určité výhrady. Tolik poslanců a senátorů na desetimilionovou zemi je zbytečně moc. Možná dnes začíná mít smysl v situaci, do které se jako země řítíme, kdy se mění politika, stáváme se korporativistickým státem se všemi negativy a mohl by sehrát funkci pojistky a ty změny brzdit,“ dodal Topolánek.

V senátní lavici strávil nakonec osm let. Spolu s ostatními kolegy bydleli všichni v Jinonicích, kde vznikalo také několik důležitých silných rozhodnutí. Právě tam pozdější předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) po sklence vína vnuknul Topolánkovi myšlenku, aby kandidoval do čela ODS po Václavu Klausovi.

Prázdný a falešný Topol

Topolánek nakonec kývnul a 15. prosince 2002 se ve Františkových Lázních ve svých 46 letech stal druhým předsedou občanských demokratů. Dostal 179 z 353 hlasů a o 11 hlasů tak porazil favorita volby Petra Nečase. Blesk.cz tehdy vyfotil mobil Václava Klause, ze kterého posílal SMS: „Absolutně prázdný a falešný Topol.“ Klaus to později vysvětloval tím, že odpovídal svému staršímu synovi na dotaz, jaký byl Topolánkův projev.

Od roku 2002 byl také dva roky místopředsedou Senátu. Pod vedením Topolánka vyhráli občanští demokraté hned několikery volby. Do Senátu, krajů, Evropského parlamentu, i volby komunální. V roce 2006 získala ODS ve volbách do Poslanecké sněmovny rekordních 81 mandátů. Topolánek kandidoval v Praze a dostal nejvíc preferenčních hlasů z celé republiky – 36 645. O pět tisíc víc než Jiří Paroubek.

Přeběhlíci a nedůvěra vládě

Během své politické kariéry se Topolánek několikrát zapsal do historie. Vedlo toho, že se stal nejmladším senátorem, jeho první vláda 3. října 2006 nezískala jako vůbec první v historii důvěru Poslanecké sněmovny. Od prezidenta Klause ale dostal Topolánek druhou šanci a sestavil druhou vládu. Klaus s ní měl ale problémy. Nejen, že se mu nelíbili někteří kandidáti na ministry, ale nebyl spokojený ani s tím, že se měla opírat o hlasy přeběhlíků. Nakonec prezident ale kabinet 9. ledna 2007 jmenoval. Díky tomu, že poslanci ČSSD Michal Melčák a Miloš Pohanka odešli při hlasování o důvěře ze sněmovního sálu, hlasování prošlo a vláda získala mandát.

Video  Mirek Topolánek v Blesku: O Zemanovi, manželce i Dalíkovi  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Já za důvěru děkuji, není to žádný velký triumf a čeká nás hodně práce,“ řekl tehdy ve Sněmovně značně nachlazený Topolánek. Prezident Klaus v té době moc spokojený nebyl a doufal, že je to začátek cesty k předčasným volbám.

Nebyl. Vláda plná dohadů a intrik vydržela dva roky. Topolánek si odnesl další z prvenství. Během českého předsednictví Evropské unii poprvé v historii nepřežila vláda hlasování o nedůvěře. Topolánek v březnu 2009 podal demisi a tím skončila celá vláda. Novým premiérem se stal do té doby šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer.

Konec v politice a rozvod

V září 2009 pak Topolánek rezignoval opět – tentokrát na poslanecký mandát, a to kvůli tomu, že sociální demokracie odmítla hlasovat o rozpuštění Poslanecké sněmovny a vykročit tak k předčasným volbám.

„Já jsem si to extrémně užil, myslím, že už nebude žádný Čech, který bude řídit Evropskou unii. Měl jsem ve své době 75 poslanců a 49 senátorů. To je něco nebývalého, to tady od té doby nebylo,“ vzpomínal Topolánek o několik let později v rozhovoru pro Seznam.cz.

Zlomový byl pak pro bývalého premiéra také rok 2010. V únoru se rozvedl se svou dlouholetou manželkou Pavlou, se kterou má Topolánek dcery Petru a Janu a také syna Tomáše. Na jaře téhož roku se Topolánek fotí pro gay časopis LUI. Jeho výroky při focení se mnohým nelíbily. Na uniklé nahrávce, která se dostala na veřejnost, mluví Topolánek o ministru dopravy Slamečkovi a úřednickém premiérovi Janu Fischerovi. 

Video  Mirek Topolánek o premiéru Fischerovi  - Blesk
Video se připravuje ...

„Gustav Slamečka, když jde opravdu do tuhého, opravdu do tuhého, tak jako ministr mám pocit, že uhne. A to ten Fischer prostě je Žid, není to gay, a ten uhne ještě dřív. To přeci nesouvisí s tím, že je gay, to souvisí s jeho charakterem,“ prohlásil Topolánek na nahrávce, kterou z focení pro gay magazín údajně omylem vynesl prostředník a předal ji redakci Blesku. Gay magazín se pak veřejně Topolánkovi omluvil.

1. dubna pak Topolánek oznámil, že rezignuje na post předsedy a volebního lídra ODS. O žádný apríl ale nešlo. Jeho pravomoci ve straně převzal o pár dní později místopředseda Petr Nečas.

Video  Talmanová zmínila laskavé srdce první dámy. Topolánek ji políbil.  - Blesk - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

„Vždycky jsme si vstřelili vlastní gól. Tím prvním byla tlustá vířivka, druhým pád vlády, a pak, když Gandalovič ohlásil kandidaturu na předsedu. I teď fungovaly síly, nebudu je jmenovat,“ prohlásil tehdy Topolánek.

Z jednání grémia a tiskové konference odešel dost rozhořčený „Na žádné dotazy odpovídat nemíním,“ uzavřel svůj výstup.

O dva měsíce později se pak Topolánek oženil s Lucií Talmanovou – tehdejší místopředsedkyní Poslanecké sněmovny, s níž žije od roku 2007, kdy se jim narodil nemanželský syn Nicolas.

Topolánek a konec v ODS

Od roku 2015 pak Mirek Topolánek není členem ODS – předseda strany tehdy oznámil, že přestal platit stranické příspěvky, a tím mu členství ve straně, kterou od roku 2002 vedl, zaniklo.

Po odchodu z politiky Topolánek přednášel na VŠE, pracoval pro firmu VAE Controls nebo CTY Group. Od roku 2011 stojí v čele výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky a dozorčí rady Elektrárny Opatovice, které jsou součástí Energetického a průmyslovéhé holdingu (EPH). 

Ani v EPH Topolánek prý nikomu neřekl, že se chystá kandidovat na prezidenta. Šlo prý o jeho sólo akci. Minimálně do skončení voleb ale své působení v holdingu přerušil.

„Z pracovního pohledu pro nás jeho kandidatura není dobrá zpráva. Na druhou stranu však známe jeho míru zájmu o věci veřejné, jeho rozhodnutí respektujeme a přejeme mu ve volbě hodně štěstí,“ řekl Blesk.cz ředitel marketingu a komunikace EPH Daniel Častvaj. 

Doplnil, že holding nehrál v rozhodování Topolánka žádnou roli a nebude se ani nijak zapojovat do jeho kampaně. 

„EPH nehrálo v rozhodnutí Mirka roli a nebude ji hrát ani v průběhu kampaně. Mirkova kandidatura je jeho osobním občanským rozhodnutím, které s EPH nesouvisí. Otázku případné finanční podpory jsme nediskutovali. Můžeme však zcela vyloučit, že by EPH bylo hlavním nebo významným zdrojem financování nákladů jeho účasti ve volbách. EPH je podnikatelským subjektem, který se neúčastní a nebude účastnit politického dění,“ doplnil Častvaj.

Video  Blesk.cz přistihl Mirka Topolánka těsně před odletem do Moskvy.  - abl
Video se připravuje ...

Dnes Topolánek tvrdí, že si po politickém pádu sáhl na dno a dnes je to úplně jiný Topolánek.

Odpůrci mu vyčítali, že za jeho vlády bujel klientelismus a v českém slovníku se „zabydlelo“ označení kmotr. Ti se prý přisáli nejen na stranický, ale také státní systém.

Právě za Topolánkovy vlády mělo dojít také ke korupci při nákupu obrněných armádních vozidel Pandur. Kvůli této zakázce byla u soudu i někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová ( TOP 09). Soud nakonec v souvislosti s korupcí poslal do vězení Topolánkovu někdejší pravou ruku a jeho přítele Marka Dalíka. Podruhé k tvrdšímu – 5letému trestu do ruzyňské věznice. Stalo se tak jen den před tím, než Topolánek oznámil svou kandidaturu na prezidenta.

„Milost prezidenta, nebo také abolice, což je trochu něco jiného, jsou na místě pro osoby nemocné, nebo s velmi vážným zdravotním stavem. To naštěstí není případ Marka Dalíka,“ odmítl při oznámení kandidatury Topolánek spekulace, že by v případě vítězství ve volbách mohl chtít Dalíka omilostnit.

„S Markem Dalíkem jsme prožili dobré i zlé. Byl to můj nejlepší kamarád,“ uzavřel téma Dalík Topolánek.

Dovolená v Toskánsku

Další skandál přineslo léto 2009. To narušily fotografie Topolánka z dovolené v italském Toskánsku. Tu trávil bývalý premiér ve společnosti ministra dopravy v jeho vládě Aleše Řebíčka, opozičního poslance z ČSSD Milana Urbana anebo také s šéfem ČEZ Martinem Romanem a dalšími lobbisty. Fotografie a záběry rozpoutaly dohady, zda si Topolánek platil dovolenou sám a komu patřila vila, ve které v letovisku bydlel.

3793454:gallery:true:true

„Mě už se opravdu nechce opakovaně opravovat obecně oblíbené omyly, vysvětlovat, že jsem nikdy nebyl u Berlusconiho na večírku, nikdy neřekl nic proti homosexuálům, že nejsem antisemita, spíše naopak, že jsem nebyl s lobbisty v Toskánsku a že nevlastním žádnou solární elektrárnu kromě té na střeše mého baráku. Prostě ne,“ říkal na úvodní tiskovce ke kandidatuře Topolánek.

Topolánek: „Kalousku, jsi jednička“ 

Známé jsou také Topolánkovy společenské přešlapy. Ve Sněmovně na novináře vyplazoval jazyk, opakovaně strkal do fotografů a v parlamentu ukázal také zdvižený prostředníček. Tato historka dávno zlidověla do sloganu „Kalousku, jsi jednička.“

Dnes to Topolánek popisuje jako původně úsměvnou historku, kdy ho „vypekli“ komunisté ve chvíli, kdy si potřeboval odskočit na toaletu a v sále v tu chvíli nebyl ani žádný z místopředsedů vlády, protože byli na pracovních cestách. KSČM proto nechala schůzi přerušit.

„Sprostý nejsem, jsem možná zemitý. Jsem z Valašska, pracoval jsem u dolu, to znamená, nejdu pro ostré slovo daleko v tom osobním kontaktu,“ říká dnes Topolánek a tvrdí, že žádné výpady během volební kampaně od něj neuslyšíme.

„Jestli se někdo umí poučit ze všech těch chyb, tak jsem to já,“ tvrdí o sobě kandidát na prezidenta, kterému první průzkumy přiřkly až čtvrté místo.

Do kampaně s cukrovkou

Stejně jako prezident Miloš Zeman přiznal i Mirek Topolánek, že trpí cukrovkou. Na rozdíl od stávajícího prezidenta si ale Topolánek nemyslí, že tato nemoc jen tak odejde, jak tvrdí Zeman.

 „Jeho prohlášení o cukrovce pokládám za nebezpečná. Pamatuji si, když mi naměřili vysoký cukr jako premiérovi. Řekli mi, že to nezvládnu, že nasadíme medikaci. Já jim odpověděl, že to mě špatně znají. Vyžádal jsem si plán na to, co a kolik jíst. Za tři měsíce jsem zhubl 20 kilo, cukr mám od té doby v pořádku. Ty signály vysílané, byť zřejmě jako bonmot Miloše Zemana, jsou chybné,“ řekl ve Studiu Blesk.

S kampaní Topolánkovi pomáhá bývalý europoslanec Edvard Kožušník, který se proslavil třeba tím, že na zasedání do Štrasburku vyrazil z Prahy na kole.

„Je to kamarád, se kterým jsme tuto věc tak trochu spáchali,“ řekl o něm dokonce bývalý šéf ODS.

Kromě Kožušníka stojí aktuálně v Topolánkově nejbližším okolí bývalá televizní moderátorka z týmu Jany Bobošíkové Dana Makrlíková, která obstarává kontakt s médii, nebo Gabriela Kloudová. Ta byla za ODS v pražském zastupitelstvu. Topolánkovi dělala asistentku, když byl premiér, a v poslední době pracovala pro místopředsedu vlády a šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka.

Langer: M4P = Mirek For President

Topolánkovi na kampaň mezi jinými přispěl na transparentní účet například bývalý ministr vnitra Ivan Langer, nebo další bývalí či současní členové ODS. Se slovy „Mirku, bez peněz do kampaně nelez,“ poslal svému bývalému šéfovi 50 tisíc korun. A připojil značku M4P, která se dá přečíst jako Mirek for president.

Podle Topolánka by měl například prezident více komunikovat s vládou i členy parlamentu, aby se vyvaroval zbytečných vet zákonů, které už prošly Sněmovnou i Senátem. Ústavu, která by nějak upravovala pravomoci prezidenta, by Topolánek prý neměnil.

Mirek Topolánek v rychlém přehledu:

  • věk: 61 let (narozen 15. 5. 1956)
  • podruhé ženatý; z prvního manželství s Pavlou Topolánkovou má dcery Petru a Janu a syna Tomáše. S druhou manželkou – bývalou místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Lucií Talmanovou – má desetiletého syna Nicolase.
  • Do ODS vstoupil v roce 1994
  • V roce 1996 se stal nejmladším senátorem. Na vůbec první ustavující schůzi tak četl slib Senátorů
  • V čele ODS stanul v roce 2002 po odstoupení Václava Klause
  • V roce 2009 předsedal EU
  • Jeho první vláda jako první v historii ČR nezískala důvěru
  • Jako první premiér musel rezignovat po vyslovení nedůvěře vládě
  • V roce 2010 odešel z politiky

www.mirekprezident.cz

Mirek Topolánek jako kandidát na prezidenta Mirek Topolánek jako kandidát na prezidenta | David Malik CNCenter as / Blesk

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

JAK VOLIT S VOLIČSKÝM PRŮKAZEM ČTĚTE ZDE

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Drago16 ( 13. ledna 2018 22:28 )

Takoveho zmr..da volit znovu do vedeni statu, to uz by musel byt tento narod uplne poje..bany

salto ( 24. listopadu 2017 07:40 )

Takže "Íčko" mu poslal peníze? To hovoří za vše...

janasorry ( 22. listopadu 2017 13:44 )

jeste neco..lidi tady nadavaji,hadaji a urazi se navzajem,maji toho vseho ,,plne zuby'' ovsem 17 listopadu si nechali udelat z demonstrace saskarnu..dobry marketingovy manager dostal zakazku za dobre penize...navliknul lidi do masek a zatahl je do sve hry a lidi zapomeli proc tam prisli...o to jim totiz slo,aby demonstrace probehla v klidu a v zahranici se psalo,ze v Cesku meli super masopustni pruvod

moiaza ( 22. listopadu 2017 13:34 )

Mirek Topolánek - předseda SSM v závodě automechanizace Výstavní 8 v Ostravě. Syn předsedy CZV KSČ Zbrojovky Vsetín a nomenklaturního kádra KV KSČ v Ostravě. Mirek nosil v průvodu převážně sovětskou vlajku a vysloužil si přezdívku vlajkonoš. Úsudek si o kandidátu na prezidenta udělejte sami.

sores ( 22. listopadu 2017 13:30 )

Souhlas r.1989 byla jedna velká šaškaráda! Těžili z toho pouze zloději, politici rozhodně ne obyč.občané. Ti se mají nadále špatně. ne jako kalous s jeho mega rezidencí v které si spokojeně žije a spousta dalších Grossů a Klausů co si nahrabali!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa