Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Topolánek „rozčísl“ prezidentské volby, míní experti. Soupeři nemůžou mlčet

Autor: ČTK, zst - 
19. listopadu 2017
12:45

Vstup bývalého premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka do souboje o funkci prezidenta republiky byl zlomovým momentem dosavadní kampaně před volbami hlavy státu. Shodují se na tom marketingoví experti, které oslovila ČTK.

Někdejší šéf ODS má podle analytiků výhodu, že u řady lidí vyvolává pozitivní, nebo negativní emoce. Svým stylem by navíc mohl donutit ostatní kandidáty k silnějším vyjádřením, než měli v plánu před případným druhým kolem volby kvůli obavám o to, že by přišli o některou část svých voličů.

Od začátku roku, kdy byli vidět zejména kandidáti usilující o sesbírání více než 50 tisíc podpisů občanů, se podle konzultanta pro politický marketing Martina Joachymstála nejvíce dařilo bývalému šéfovi Akademie věd Jiřímu Drahošovi. „Dostal se tím do role favorita a hlavního vyzyvatele obhajujícího prezidenta Miloše Zemana,“ řekl Joachymstál. Za Drahoše se podle něj zařadil textař Michal Horáček.

Kandidáti podle expertů utlumili svou kampaň před sněmovními volbami. Podle předsedy Institutu politického marketingu Karla Komínka se tak nejvýraznější část prezidentské kampaně odehrála už před prázdninami. „Od konce srpna si zase prezidentští kandidáti uvědomovali, že pozornost se bude upírat na někoho jiného,“ uvedl. Hlavní část kampaně podle jeho odhadu odstartuje koncem listopadu.

Topolánek naboural strategie

Topolánek svůj úmysl ucházet se o funkci prezidenta ohlásil těsně před uzavřením registrací na ministerstvu vnitra, což byl podle Joachymstála chytrý tah. „Naboural tím strategii těch kandidátů, kteří počítali, že se chtějí porvat místo v druhém kole, kde vyzvou Miloše Zemana. Řada z nich se plánovala do toho druhého kola v uvozovkách promlčet bez kontroverzních postojů a názorů, aby ztratili co nejméně potenciálních voličů,“ uvedl.

Video  Mirek Topolánek v Blesku: O Zemanovi, manželce i Dalíkovi  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Topolánek však podle něj donutí ostatní kandidáty k silnějším prohlášením, i když zatím není jasné, kolik podporovatelů najde. Totéž si myslí Komínek. „Topolánek je kandidát, který, ačkoli si to zatím spousta lidí není schopna připustit, těmi volbami zahýbá, nějakým způsobem s nimi pohne,“ uvedl.

Podle Komínka totiž splňuje některé věci, které Češi od prezidenta požadují, například má politickou zkušenost, umí vystupovat a má vizi. Nevadí ani to, že vedle příznivců má i řadu odpůrců, důležité je, že emoce vyvolává, míní Komínek. Ostatní kandidáti v tomto směru mají proti Topolánkovi nevýhodu.

Joachymstál očekává, že by se některý z kandidátů mohl ve zbytku kampaně chopit tématu národních zájmů, postavení ČR v Evropě a ve světě u příležitosti 100. výročí od vzniku Československa. Komínek předpokládá, že se uchazeči budou snažit prezentovat jako lidé s příběhem a kompetencemi. „Kampaně se budou točit kolem jejich životního příběhu, ukazovat, čeho dosáhli,“ uvedl.

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

JAK VOLIT S VOLIČSKÝM PRŮKAZEM ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
traktor ( 27. prosince 2017 20:31 )

FBI- Pravopis za 5 , v hlavě prázdno ,takže suma sumárum - dement, který má IQ někde na bodu mrazu !!!!!!!!!

traktor ( 27. prosince 2017 20:21 )

Tak proč se ho všichni bojí ??????!

traktor ( 27. prosince 2017 20:19 )

FBI- Ty s tím vyjadřováním , jsi zralý akorát tak na bombu přes hubu . A kurva je tak možná ta tvoje m...a !!!!!!!!!!!!

traktor ( 27. prosince 2017 20:14 )

Řekl by jsi mu to do očí ? Asi by jsi dostal přes hubu a bylo by po koblihách !

traktor ( 27. prosince 2017 20:12 )

RUDÁ ZÁŘE NAD KLADNEM . BŮH S NÁMI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa