Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Drahoš si posteskl nad nepozvaným Horáčkem. „Pozdě!“ schytal to od lidí

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. listopadu 2017
16:00

Jako nedůstojné označil kandidát na prezidenta Jiří Drahoš to, že jeho rival Michal Horáček nemohl vystoupit 17. listopadu na Václavském náměstí. Také Horáček stál o to, aby se mohl postavit na pódium Koncertu pro budoucnost. Jenže pozdní lítostí si Drahoš „naběhl“ a část lidí mu na Facebooku teď spílá, že si své vyjádření neměl nechávat až na den po akci. Oslavy mezi jinými spolusponzorovala nadace, která dala Drahošovi na kampaň 1,5 milionu korun.

„Jednu poznámku k včerejšímu vystoupení na Václavském náměstí. Jsem rád, že mne organizátoři oslovili, abych přednesl projev. Ale stejně tak měli pozvat všechny ostatní kandidáty. M. Horáček je spjatý s hodnotami sametové revoluce. Přijde mi nedůstojné prezidentské kandidáty selektovat. Nehledejme to, co nás rozděluje, ale to, co nás spojuje,“ napsal v sobotu v poledne na Facebook Drahoš.

Kromě některých díků za tuto poznámku si exšéf Akademie věd vysloužil od řady lidí také kritiku, protože sám nic konkrétního nepodnikl. Lidé oceňují naopak dalšího hradního adepta Marka Hilšera, který půlku svého času nabídl Horáčkovi předem, organizátoři to ale zamítli. Lékař a aktivista proto sesbíral plusové body.

Kritici: A co novoroční projev 2. ledna?

„Jsem moc ráda za Marka Hilšera, že nabídl půlku svého prostoru Michalu Horáčkovi. To je čin, ne slova,“ napsala například uživatelka Bohuslava. „Co třeba i novoroční projevy dávat až 2. ledna, až vám vaši PR poradci řeknou, že byste jako měl? O to větší respekt Marku Hilšerovi, kterému ta situace byla nepříjemná už PŘED vystoupením a nabídl řešení,“ připojil se Martin.

„V tom případě by se zřejmě slušelo pozvání odmítnout, v kontextu Vašeho vystoupení se pak podobná prohlášení dají vnímat jako populistický krok,“ míní Lukáš. „Myslím, že to bylo špatné rozhodnutí festivalu, a myslím, že to bylo špatné rozhodnutí dvou kandidátů, kteří přijali bez slova,“ dodala Katarína.

Pokus rozeštvat kandidáty? Na Hradě se smějí

Ti, kdo se postavili na stranu Jiřího Drahoše, vidí popuzené reakce jako snahu rozeštvat kandidáty, kteří stojí proti Miloši Zemanovi. „Díky,že jste to napsal, mě to ráno ve zprávách naštvalo... I když pana Horáčka volit nebudu, vážím si, že do toho šel a ukazuje důstojnou předvolební kampaň,“ napsala Pavla.

„Za tohle mohou pořadatelé, a ne Drahoš. Kdybyste si tohle uvědomili, než začnete někomu nadávat, bylo by to super,“ hájila kandidáta také Lucie. „Další pokus rozeštvat kandidáty mezi sebou? Předpokládám, že Drahoš vůbec nevěděl, že Horáčka nepozvali a Horáček se tam měl klidně objevit bez pozvání, slavili jsme přece 17. listopad. Asi se dočkáme i dalších podrazů,“ komentovala dění Daniela.

Rozkol z Václavského náměstí neunikl hradnímu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi. Podle něj jsou aktéři sporu klauni a hádají se podobně jako komunisté o odkaz Vítězného února.

Nadace sponzorující oslavy dala Drahošovi 1,5 milionu

Jedním ze sponzorů Festivalu svobody, pod který spadala většina akcí v centru Prahy včetně koncertu na Václavském náměstí, kde měla trojice kandidátů možnost vystoupit, byla také Nadace BLÍŽKSOBĚ. Na transparentním účtu Jiřího Drahoše je přitom možné nalézt tu stejnou nadaci podepsanou pod darem 1,5 milionu korun. Mimochodem jde o největší částku, kterou Drahoš na kampaň od jedné firmy či člověka dostal.

Nadace Drahoše podporuje také na svých webových stránkách, kde se k němu hlásí. Oproti tomu Michal Horáček si kampaň platí z vlastní kapsy.

Video  Jiří Drahoš 17. listopadu na Václaváku: Za co mu lidé tleskali?  - Blesk - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Horáček jednou z tváří revoluce

Michal Horáček byl přitom jednou z tváří sametové revoluce v roce 1989. Poslední dva roky před revolucí ho sledovala státní bezpečnost, jeho svazek byl během listopadových dnů zničen. Půl roku před tím založil spolu s rockerem Michaelem Kocábem občanskou iniciativu MOST, která si dala za cíl zprostředkovat jednání mezi komunistickou mocí a představiteli nezávislých sdružení.

V listopadu tak dostali Horáček s Kocábem k jednomu stolu představitele Občanského fóra v čele s Václavem Havlem a tehdejšího premiéra Ladislava Adamce. Na těchto jednáních byla zrušena vedoucí úloha komunistické strany, což byl první krok k nastolení demokracie a také k „sametovému průběhu“ změn. Horáček zbohatl na hazardu, nikdy se ale nestal členem žádné politické strany.

Z prezidentských kandidátů na koncertním pódiu vystoupili tři z devíti. Kromě Drahoše a Hilšera se tu objevil i bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. Horáčkův tým pak aspoň novinářům poslal, co chtěl říct. Jeho stručný projev měl začít poděkováním silným lidem listopadu 1989 a skončil přáním, ať je Česká republika silnou zemí hrdých lidí.

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

JAK VOLIT S VOLIČSKÝM PRŮKAZEM ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
Rony237 ( 19. listopadu 2017 15:52 )

Horáček má falešný obličej jak Klaus a Topolánek..tyto ksichty budou volit jen lidé jím podobní.

zaka ( 19. listopadu 2017 09:31 )

 Chtěl jsem se vyjádřit k tématu ale když jsem přečetl pár názorů tak k té bolševické žumpě která píše pod se nedá.

chcipni-zmetku ( 19. listopadu 2017 09:18 )

KDYŽ SE NA TO PRAŽSKÉ PANOPTIKUM PODÍVAM,JE MI K SMÍCHU I K PLÁČI.pořád stejná hovada co honí za každou cenu prachy a karieru a moc jako svou hračku..Ale vy primitivní debilové,lidi alespom některy mají v hlavě zdravej rozum a pamět,víš Tupej Topolanku,Horáčku STBačku,Darmoši pedofile..STB informátore

4552 ( 19. listopadu 2017 08:54 )

Pan Zeman bude znovu zvolen lidmi, protože je to člověk inteligentní, moudrý, velmi vzdělaný a nenechá ze nikým ovlivnovat. Ta samozvaná skupina Horáčků, Drahošů a jim podobným se cpe kde naprosto nemá co dělat.Drahoš se pomátl a Horaček je pomatený dávno.Zeman má vlastí hlavu názory řídá věci tak jak jsou a nemusí nikomu lézt někam.A toto těm samozvancům vadí, protože jim jde čistě jenom se po hernách někam usalašit.Takže pane Zeman hodně zdraví a sil budte dál našim prezidentem.

kradu ( 19. listopadu 2017 08:10 )

stejně vám dá pan Zeman na prd.el

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa