Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Topolánkovi dal 50 tisíc na volby jeho bývalý šéf. Komu plní účty miliardáři?

Autor: ČTK, zst - 
14. listopadu 2017
20:20

Na transparentním účtu Mirka Topolánka naskakují desetitisíce. Kromě 100 tisíc, které si na účet vložil sám, mu poloviční sumou přispěl také bývalý zaměstnavatel VAE Controls prostřednictvím svého jednatele nebo pražská právnička Andrea Lorenc. Topolánek tak má na účtu necelých 400 tisíc korun. Navíc ho mohla potěšit také zpráva, že pokuta spojená s možnou pozdní registrací transparentního účtu se mu vyhne.

Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek pokutu za pozdní registraci volebního účtu nedostane. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH) s ním správní řízení nezahájí. Topolánkovi hrozila sankce až půl milionu korun za to, že nestihl u úřadu zaregistrovat svůj účet do 7. listopadu. Úřad dnes také Topolánkův transparentní účet zveřejnil na svém webu.

Video  Mirek Topolánek v Blesku: O Zemanovi, manželce i Dalíkovi  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zákon podle člena ÚDHPSH Tomáše Hudečka stanoví, že kandidáti musí svůj volební účet oznámit kontrolnímu úřadu do pěti dnů od vyhlášení voleb. Neřeší ale situaci, kdy se uchazeč o účast ve volbách rozhodne kandidovat až později. Úřad proto za nejzazší termín, ke kterému by měl být účet v bance zřízen, označil termín podání kandidátní listiny na ministerstvu vnitra, tedy 7. listopad. Hudeček podotkl, že následně je úřad ochoten tolerovat pětidenní technickou lhůtu na vyřízení dalších formalit a na minimálně neformální, například telefonické oznámení založení účtu.

Podle informací z Topolánkova transparentního účtu byl termín jeho zřízení 7. listopad, kdy na něj také začaly plynout první finanční dary. Hudeček proto poznamenal, že úřad zatím nevidí důvod, proč by s Topolánkem zahajoval správní řízení a případně mu uložil pokutu.

Topolánek má na účtu zhruba 390 tisíc korun. Z toho 100 tisíc si poslal sám, 50 tisíc mu daroval Leo Matloch, jednatel firmy VAE Controls, ve které byl Topolánek generálním ředitelem. Dalších 50 tisíc pak právnička Andrea Lorenc.

Hlavní kandidáti účty mají, miliony tečou Drahošovi i Horáčkovi

K úterku kontrolní úřad zaregistroval 15 volebních účtů. Je mezi nimi všech devět hlavních kandidátů, u kterých se předpokládá, že splnili zákonné předpoklady účasti v prezidentských volbách. Chybí ale účty řady dalších, kteří přihlášku do voleb ministerstvu vnitra poslali nebo kteří o své kandidatuře veřejně mluvili.

Největší pohyb na účtu dosud mají především akademik Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček, který si veškeré náklady na kampaň hradí ze svých peněz a je připraven případně i vyčerpat zákonný limit 40 milionů korun na první kolo voleb. Dosud si na účet poslal devět milionů.

Debata prezidentských kandidátů na právnické fakultě Debata prezidentských kandidátů na právnické fakultě | Foto Blesk - Robert Klejch

Jedním z největších sponzorů Drahoše je zakladatel společnosti Jablotron Dalibor Dědek. Na konci minulého týdne také bývalý předseda Akademie věd dostal 1,5 milionu korun od Nadace BLÍŽKSOBĚ, která o sobě uvádí, že je nástrojem k podpoře projektů, organizací či aktivit jednotlivců, které zvyšují kvalitu života ve společnosti. Milion mu také poslal miliardář Luděk Sekyra. Na účtu má Drahoš 11,5 milionu korun.

Hannig dostal jen tři tisíce korun

Peníze významně v posledních týdnech přibyly i bývalému velvyslanci ve Francii Pavlu Fischerovi, který má k dispozici více než 3,1 milionu korun. Pod dar 700 tisíc korun se podepsali Kaete a Karolin Ad a téměř 1,5 milionu přišlo od německé poradenské investiční firmy FONTIS Family Office.

Bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek získává finance od miliardáře Pavla Sehnala, který obnovil ODA. Dosud mu na účet poslal pět milionů korun, od dalších dárců dostal asi 200 tisíc korun.

Prezident Miloš Zeman stále opakuje, že kampaň nepovede. Ze svého volebního účtu dosud nezaplatil žádné výdaje, od příznivců i odpůrců dostal přes 430 tisíc korun. Mezi příspěvky na jeho transparentním účtu stále převažují haléřové dary doprovázené často peprnými vzkazy či kontroverzními citáty prezidenta z období jeho působení na Hradě.

Lékař a aktivista Marek Hilšer dosud spíše na drobných darech vybral přes 320 tisíc korun a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek má na účtu přes 163 tisíc korun. Nejméně dosud získal hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig, a to 3200 korun.

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 ZDE >>>

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

NÁVOD JAK VOLIT NA VOLIČSKÝ PRŮKAZ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa