Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podepsali kandidátům dvakrát? Žádný problém, odmítá vnitro ohrožení voleb prezidenta

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
8. listopadu 2017
17:17

Ministerstvo vnitra je skálopevně přesvědčeno, že poslanci a senátoři se mohou podepsat pod více kandidatur. Náměstek Petr Mlsna dokonce pro Blesk.cz prozradil, že zákonodárci se na rezortu o této možnosti ujišťovali. Proti výkladu ministerstva se postavil ústavní právník Jan Kysela, exministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) nebo někdejší ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (BEZPP).

Stanovisko ministerstva vnitra se změní pouze tehdy, pokud se změní ústava, prohlásil v rozhovoru pro Blesk.cz sebevědomě náměstek pro legislativu ministra vnitra Petr Mlsna. Za možností, aby zákonodárci podepsali kandidaturu více uchazečům o Pražský hrad, si podle svých slov rezort stojí už řadu týdnů.

Nepřímo tak poukazuje na načasování informace, kterou jako první přinesla Mladá fronta Dnes. V úterý se totiž uzavřela možnost do přihlášek jakkoliv zasahovat. To může naznačovat útok na expremiéra Mirka Topolánka, který především by měl s případným škrtáním podpisů problémy. On sám už na sociální síti napsal: „Že by se mě báli? Já se jich nebojím!“

Video  Topolánek: „Nejsem králík z klobouku. Musel jsem se vyhrabat ze dna.“  - Vera Renovica, Zuzana Štichová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Nejen na ministerstvu vnitra, ale i s jinými kolegy ústavními právníky z katedry ústavního práva Právnické fakulty, se kterými jsem telefonoval dnes ráno. Byli těmito inovativními výklady poměrně překvapeni. Jasně mi řekli, že výklad ministerstva vnitra je jediný logický. Není možné, aby přijalo výklad, který by zkrátil na ústavně garantovaných právech poslance nebo senátory,“ reagoval Mlsna na dotaz, zda vnitro po diskusi, která se rozproudila, o svém rozhodnutí znovu debatovalo.

Náměstek také odmítl, že by se postoj ministerstva od minulé prezidentské volby změnil a že by mohl kartami zamíchat Nejvyšší správní soud.

Blesk.cz: Můžete přiblížit ten výklad, který ministerstvo na tuto problematiku má?

Ani ústava, ani zákon o volbě prezidenta republiky toto nezakazuje, a pokud to nezakazuje, tak ministerstvo vnitra nemůže být tím orgánem, který by takovou praxi zavedl. Ústava ani zákon nestanovuje, že by ten jeden poslanec měl jen jeden podpis, který může připojit pod jedinou kandidátní listinu.

Blesk.cz: Co by se muselo stát, aby se stanovisko rezortu změnilo?

Musela by se změnit ústava, která by jasně stanovila jeden poslanec, jeden podpis.

Blesk.cz: Co říkáte na to načasování?

To je otázka spíše politická, proč někteří začali toto stanovisko zpochybňovat právě po uzavření kandidátních listin a nezpochybňovali je už před dvěma měsíci, kdy ho ministerstvo publikovalo na svých internetových stránkách. Já si to vysvětluji jako jistý kapric (= vrtoch), že prezidentská volba může být zpochybňována kdykoliv, kýmkoliv a i z jakýchkoliv důvodů.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
11karel11 ( 8. listopadu 2017 18:47 )

Chovají se tak, jak se jim právě hodí. Žumpa

odporak ( 8. listopadu 2017 18:34 )

Tak já nevím, jestli jsou senátoři tak hloupí... Když jdeme volit a vložíme do obálky 2 volební lístky, každý pro jinou stranu, tak je to neplatný hlas. Proč si senátoři myslí, že můžou dát 2 (nebo i víc???) hlasů resp. podpisů pro různé prezidentské kandidáty? Ale jak je vidět, když to "někdo" potřebuje, tak jde vše. A logika a zdravý rozum jde do háje... Není to kocourkov, ale pořádný bordel. Je potřeba senát zrušit a vyhnat je makat. Rukama, protože hlava jim nefunguje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa