Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Topolánek promluvil o Dalíkovi a vyzval Zemana. „Nejsem králík z klobouku,“ říká

Video se připravuje ...
Autor: bru, ČTK, zst, simao - 
7. listopadu 2017
16:28

Mirek Topolánek uspořádal v úterý odpoledne první tiskovku poté, co oznámil kandidaturu. A přesně v době, kdy se možnost „přihlášek“ do boje o Hrad oficiálně uzavřela. Promluvil o řadě věcí. Marku Dalíkovi, kterému by coby prezident nedal milost, o tom, že není prý „králík z klobouku“, který „hopsá“ podle někoho jiného, ale nezávislý prezidentský kandidát. A prezidentu Zemanovi vzkázal, že by s ním rád usedl do jedné debaty.

„Chtěl jsem (širokou) podporu, abych deklaroval, že jsem nestranický kandidát,“ uvedl dnes Mirek Topolánek k tomu, že získal podporu desítky senátorů nejen z ODS. Za senátory šel pro podporu proto, že v Senátu „politicky vyrostl“.

„Nejsem patologicky závislý na moci“

Topolánek zavzpomínal také na dobu, kdy byl premiérem. Ale i dobu, kdy z vrcholné politiky zmizel. „Musel jsem se vyhrabat z toho dna, kdy lidé přecházeli na druhou stranu ulice a nedívali se do očí,“ uvedl Topolánek. Našel však prý výbornou práci i radost ze života. „Já určitě nejsem patologicky závislý na moci, to už jsem mnohokrát prokázal. Nepotřebuji si ani nic dokazovat, dokázal jsem toho v životě dost,“ míní Topolánek.

Přesto se nyní rozhodl kandidovat. Není mu prý lhostejné, kam Česko z hlediska politické kultury směřuje a že je rozdělená na nesmiřitelné tábory. „Nejsem králík v klobouku, kterého někdo vytáhl a ten teď hopsá podle nějakých cizích not. Jdu do toho, protože mě to baví, protože to umím, protože na to mám, přestože vím, co mě čeká. Mám před sebou tu další pomyslnou Topolánkovu horu, další výzvu, další metu,“ glosoval sám sebe Topolánek a nebránil se ani označení, že je v jistém slova smyslu „kontroverzní“.

Berlusconiho vila a Toskánsko? Prostě ne, říká expremiér

Bránil se však jiným nařčením. „Mě už se opravdu nechce opakovaně opravovat obecně oblíbené omyly, vysvětlovat, že jsem nikdy nebyl u Berlusconiho na večírku, nikdy neřekl nic proti homosexuálům, že nejsem antisemita, spíše naopak, že jsem nebyl s lobbisty v Toskánsku a že nevlastním žádnou solární elektrárnu kromě té na střeše mého baráku. Prostě ne,“ říkal na tiskovce Topolánek.

Video  Topolánek: Nikdy jsem nebyl u Berlusconiho na večírku. Zemana vyzval k duelu  - Vera Renovica, Zuzana Štichová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Expremiér se nyní vydává s kůží na trh. „Poslední kapkou byla tisková konference Miloše Zemana a Andreje Babiše. Chci svou kandidaturou dosáhnout mimo jiné toho, aby se Miloš Zeman zapsal do historie jako člověk, který přivedl ČR do NATO, a ne jako někdo, kdo znásilňoval ústavní řád, porušoval ústavní zvyklosti nebo kdo podbízivě nadbíhá některým demokracii vzdáleným velkým státům nebo velmocím. A také chci, aby si odpočinul,“ řekl novinářům.

Zemana vyzval, že by s ním rád usedl do debaty. „Rád usednu s Milošem Zemanem před televizní kamery a budu se s ním o ty věci, o které se máme, přít,“ vzkázal Topolánek Zemanovi. Současná hlava státu se však nechala slyšet, že do debat s kandidáty chodit nebude.

Dalíkovi milost nedám, není nemocný

Sám se prý dokázal přenést přes řadu věcí, přes které by se ostatní nepřenesli. „Nikdo ani z byznysu, ani z politiky včetně soupeřů, nemůže říct, že bych ho kdykoliv podrazil,“ upozorňoval Topolánek, který je dle svých slov schopen sjednocovat a dávat lidem naději, „zasypávat příkopy“.

Za svou největší výhodu pokládá to, že už vším prošel. Dopustil se celé řady omylů a chyb, přiznává Topolánek. „Vím přesně, že si musím dát pozor na to, ke komu jsem loajální, kým se obklopuji, na své chování, na vnitřní disciplínu,“ uvedl s tím, že je ze sportu i politiky zvyklý hrát fair-play.

Promluvil však i o člověku, který je s ním je spojoný - a tím je lobbista Marek Dalík. „S Markem Dalíkem jsme prožili dobré i zlé, byl to můj nejlepší kamarád. Mohu mít a mám svůj veřejně známý názor na rozhodnutí soudu, musím ho ale respektovat. To je jeden ze základních atributů právního státu. Milost prezidenta nebo také abolice jsou na místě pro osoby nemocné nebo s velmi vážným zdravotním stavem. To naštěstí není případ Marka Dalíka,“ komentoval Topolánek své propojení s bývalým poradcem, který v pondělí podruhé nastoupil do vězení za podvod v obchodech s obrněnými transportéry Pandur. Víc se Topolánek nehodlá o spojení s Dalíkem bavit.

Topolánek představil svůj tým

„Taky jste před týdnem nevěděli, že tady spolu budeme? Stýskalo se mi po vás,“ uvedl Topolánek na tiskové konferenci, kterou si sám moderoval. a poté představil svůj tým, který mu s kandidaturou pomáhá. „V mém týmu jsou zatím tři lidé. Gabriela Kloudová, kterou znáte jako moji ředitelku kabinetu, Dalibor Veřmiřovský, analytik a dnes je zárodkem backofficu, a Edvard Kožušník, můj kolega a kamarád, se kterým jsme tuhle věc spáchali,“ prozradil Topolánek.

Video  Topolánek: Nikoho jsem nepodrazil. Musel jsem se vyhrabat ze dna, lidé přecházeli na druhou stranu ulice  - Vera Renovica, Zuzana Štichová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

ODS, v jejíchž barvách Topolánek působil v politice naposledy, snahu svého expředsedy vítá, veřejně se za něj ale nepostavila. Strana chce především zabránit Zemanově znovuzvolení. Topolánek by podle ní byl schopen čelit nebezpečí paktu mezi Zemanem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Usnesení výkonné rady ale podle občanských demokratů neznamená vyjádření podpory Topolánkovi. „Ponecháváme na voličích, jak se rozhodnou,“ zdůraznil předseda ODS Petr Fiala.

Topolánek měl v úterý do 16 hodin poslední možnost vyřídit veškeré náležitosti na ministerstvu vnitra, kam politici nosí podpisy podporovatelů. Ministerstvo vnitra bude po dnešním dni ověřovat, zda kandidatury splňují všechny zákonné požadavky, ověřovat také bude pravost podpisů. Dosud se u úřadu zaregistrovalo 13 uchazečů, řekla Klára Pěknicová z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Více než 50 000 podpisů od občanů odevzdali prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a textař a podnikatel Michal Horáček. Více než deset senátorských nebo 20 poslaneckých podpisů mají bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty), hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig, bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer a lékař a aktivista Marek Hilšer. Poslaneckou nominaci ministerstvu vnitra oznámil i další kandidát, jeho jméno zatím není známo. Jde o 73letého muže, který prezidentskou kandidaturu zaregistroval před časem a sehnal pod ní jen jeden podpis poslance. Další čtyři zájemci podali jen registraci bez podpory občanských či politických podpisů.

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
santikxauz ( 7. listopadu 2017 23:47 )

Jak říkal zdenekk,než za prezidenta Topolánka,tak to raději Grebeníčka.

odol ( 7. listopadu 2017 22:20 )

Ko-ko-ko-komu říkáte slepice??

renataren ( 7. listopadu 2017 22:12 )

Tenhle PABLB si nevidí do huby!!! Odstřižený od reality nabobtnané ego a jeho nekritičtí pochlebníci ho přivedou k veřejnému zostuzení...

rumrum ( 7. listopadu 2017 21:41 )

Vy inteligenti co sem přispíváte jste trollové nebo bobové ikve tykve ze vás hanba nefackuje za ty stupidní kecy

lync ( 7. listopadu 2017 21:38 )

kde bere tenhle zloděj odvahu kandidovat na prezidenta? Ty wole co jsme to za národ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa