Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Nejsme žádní chudáci, proč se pořád bičovat?“ Pět uchazečů o Hrad debatovalo v Broumově

Autor: ČTK - 
6. listopadu 2017
19:21

Pět prezidentských kandidátů, kteří spolu dnes diskutovali v Broumově na Náchodsku, vyzvalo k tvorbě pomyslných mostů mezi lidmi, prezident má podle nich politiku kultivovat. Debaty v benediktinském klášteře se zúčastnili akademik Jiří Drahoš, diplomat Pavel Fischer, lékař Marek Hilšer, textař Michal Horáček a manažer Vratislav Kulhánek.

Hlava státu by podle nich měla být mediátorem veřejné debaty, kultivovat politiku a být garantem kvalitního vzdělání. Právě vize vzdělanosti je hlavním tématem dvoudenní konference Broumovské diskuse. „Jsme přesvědčeni, že neustálé vzdělávání, hledání odpovědí, je nezbytnou součástí života každého z nás,“ uvedl organizátor konference a ředitel Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov Jan Školník.

„Nejsme žádní chudáci“

Jedním z témat diskuse bylo nízké sebevědomí studentů v České republice, což je podle účastníků debaty znevýhodňuje v zahraničí. „Musíme začít od sebevědomého učitelského stavu. Musíme přilákat do školství kvalitní lidi. A to nebude snadná cesta. Vyžaduje to změnu mentality,“ uvedl Marek Hilšer.

Vratislav Kulhánek odmítl názor, že čeští absolventi škol v porovnání s okolními zeměmi zaostávají. „Nejsme žádní chudáci, proč se pořád bičovat? Jsme na stejném vývojovým stupni jako okolní země. Souhlasím, že by se kvalita učitelů měla zvýšit. Jak to udělat, je druhá věc,“ uvedl. Zdůraznil, že základem úspěchu je jazyková vybavenost, která v Česku chybí.

Přidejme učitelům

Shoda panovala i v tom, že by se učitelům mělo přidat, protože současné výdělky ve školství nelákají schopné lidi. Podle Drahoše by učitelé základních škol měli mít nástupní plat 28 tisíc korun. „Platy by měli (učitelé) mít na úrovní průměrného platu. Finance v systému jsou. Před volbami se částečně učitelům přidalo,“ řekl Drahoš.

Diskutující se shodli rovněž na tom, že prezident by měl například otevřít diskusi o tom, jak učinit školský systém efektivnější. „Neměli bychom brblat, ale hledat pozitivní věci kolem,“ míní Fischer. Dvoudenní diskusní konference bude pokračovat i v úterý.

Vnitro: 12 zaregistrovaných kandidátů

Do lednové prezidentské volby se dosud na ministerstvu vnitra zaregistrovalo 12 uchazečů o Hrad, uvedla dnes Klára Pěknicová z tiskového oddělení ministerstva vnitra. Dostatek podpisů od občanů získali současný prezident Miloš Zeman, Jiří Drahoš a Michal Horáček.

Poslaneckou nominaci odevzdali bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig. Se senátorskou nominací kandidují bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer a lékař a aktivista Marek Hilšer.

Kandidátní listinu s podporou poslanců podal podle ministerstva vnitra ještě jeden uchazeč, jeho jméno zatím ministerstvo nezveřejnilo. Další tři zájemci podali pouze registraci bez podpory občanských či politických podpisů. V úterý by měl kandidaturu podat bývalý předseda ODS Mirek Topolánek, který ji oznámil o víkendu a už získal potřebných deset senátorských podpisů.

Video  Drahoš přivezl podpisy v dodávce: Nasbíral jich 142 tisíc.  - Jaroslav Šimáček, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Video  Horáček odevzdal kandidaturu s 86 tisíci podpisy. Navrhla ho hendikepovaná sportovkyně.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Video  Kandidatura Zemana potvrzena: Jeho manželka Ivana přivezla na vnitro 113 tisíc podpisů.  - Zuzana Štíchová, Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
boxer ( 7. listopadu 2017 16:58 )

To je teda panoptikum !!

profisport.. ( 6. listopadu 2017 21:49 )

levicove-smegma ( 6. listopadu 2017 20:19 )

Paroubkova první žena a Zemanova druhá žena.

namoroman ( 6. listopadu 2017 19:58 )

... ani se nedivím Zemanovi, že se toho odmítá účastnit !

namoroman ( 6. listopadu 2017 19:55 )

Blbečci žvaní o učitelích a žácích ... dělají chytré ... a dobří žáci jdou pryč z ČR, protože dostanou stipendia, jezdí na stáže a pak přijdou super nabídky. Tihle žvanilové by měli mluvit hlavně o tom, jak přimět a přesvědčit chytré lidi aby zůstali tady doma, kde by vytvářeli něco pro tento stát - jak zabránit krádení a odlivu mozků ?! Jenže jak to udělat, to neví asi nikdo, ale diskuse by byla o něčem. Takhle je o tom hnědém a smradlavém !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa