Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ohrožení pro Zemana i odpor soupeřů: Politici hodnotí Topolánkovu snahu o Hrad

Autor: mah, ČTK - 
6. listopadu 2017
05:13

Bývalý premiér za ODS Mirek Topolánek v neděli pro Blesk potvrdil, že chce v roce 2018 kandidovat na prezidenta. Šéfové pravicových stran jeho rozhodnutí spíše kvitovali - vyzdvihli především jeho politické zkušenosti a rozhled. Ne všichni ale měli tak kladné reakce. Kriticky se ke svému novému soupeři vyjádřil například Marek Hilšer, který připomněl „kmotrovskou“ minulost ODS. Nadšený z nového kandidáta nebyl ani šéf Pirátů Ivan Bartoš. Internet se také baví teoriemi, že za Topolánkovými plány stojí snaha o milost pro lobbistu Marka Dalíka.

„Do prezidentské funkce volby vstupuje nový kandidát s politickými zkušenostmi a zahraničněpolitickým rozhledem,“ napsal Fiala pochvalně na adresu Topolánka. Zda ho ale ODS ve volbě podpoří, Fiala neuvedl. Oficiální postoj k prezidentské volbě chce strana představit počátkem nadcházejícího týdne.

Sám Topolánek zatím tvrdí, že nekandiduje s podporou žádné strany „Ano, budu kandidovat, pokud ty podpisy budu mít v kupě. Přísliby mám, ale nemám všechny podpisy na papíře. Chci průřezovou podporu. Nejsem kandidát žádné strany, nekandiduji s podporou žádné strany. Sháněl jsem a mám pocit, že se mi to podaří - mít podporu pěti klubů v Senátu, nastínil bývalý šéf ODS.

Topolánkovu kandidaturu uvítal i odcházející šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Do hry vstoupil kandidát, který se může prezentovat prokazatelnými zkušenostmi nejenom premiéra, ale i respektovaného předsedy Rady Evropské unie, což jsou zkušenosti, které jeho soupeři nemají,“ řekl Kalousek.

Za silného kandidáta Topolánka označil i europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. „Může odebrat i část voličů Miloše Zemana,“ vyjádřil na Twitteru svou domněnku.

Už zase?

Řada reakcí ale byla spíše negativní. Nad kandidaturou expremiéra se pozastavil  například jeden z dalších prezidentských kandidátů. „Zdá se, že se tato strana nedokáže zbavit své kmotrovské minulosti,“ poznamenal směrem k ODS na Twitteru Marek Hilšer.

Na oznámení nového kandidáta reagoval na sociální síti i jeden z favoritů prezidentské volby Jiří Drahoš. Ten poukázal na to, že poslední dva prezidenti zastávali před svým zvolením i funkci premiéra.

Další politici se k Topolánkově kandidatuře staví skepticky

Skepticky se vyjádřil i bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček. Ten na Twitter napsal, že Mirka Topolánka považuje za jednoho z lepších premiérů. Dodal ale, že si není jistý, tím, že by podobně obstál i jako prezident.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Topolánkovou kandidaturou také není nadšený. „Pan Topolánek rozhodně není mým favoritem na prezidenta už z historie,“ řekl Bartoš v televizi Prima.

Nad kandidaturou bývalého premiéra se na sociální síti podivil i europoslanec za ČSSD Miroslav Poche. Ten se ironicky pozastavil nad jmény, která v posledních dnech objevila v médiích. „Jsem omládl za týden o deset let,“ dodal po výčtu.

Podobná byla i reakce dalších uživatelů sociálních sítí. Ti často poukazovali na to, že někdejší Topolánkův spolupracovník Marek Dalík musí v pondělí nastoupit do vězení. Vtipálkové tak za kandidaturou Topolánka hledají plán na milost pro známého lobbistu.

Topolánek se může stát desátým kandidátem na hlavu státu

Topolánek by v případě získání nominačních podpisů doplnil devět kandidátů, kteří už předložili nebo ohlásili odevzdání řádné nominace pro lednovou volbu hlavy státu. Mandát chce obhájit prezident Miloš Zeman, jemuž Topolánek přes média kandidaturu rozmlouval kvůli jeho zdravotnímu stavu. Mezi favority bývají řazeni bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček.

Poslaneckou nominaci odevzdali bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig. Se senátorskou nominací kandidují bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer a lékař a aktivista Marek Hilšer. Kandidátní listinu s podporou poslanců podal podle ministerstva vnitra ještě jeden uchazeč, jeho jméno zatím nebylo ministerstvem zveřejněno.

Video  Okamura na Hrad? Nevyloučil kandidaturu ani podporu Zemana  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
evelajn3 ( 6. listopadu 2017 19:26 )

zada ( 6. listopadu 2017 12:10 )

Topolánek vezme hlasy akorát Drahošovi a Horáčkovi, nemá na Zemana, byť by bylněkdo rád to viděl. Zeman má svoje voliče, svoje tvrdé jádro mimo Prahu, a ti za Top. nepůjdou, mají ho rádi jako třísku v zadeli. Mafiánů král má podporu umělců, TOP 09 a senátorů? Tož je jasné o co jde, že??? Top. je blázen když do toho jde. Kal. má asi málo prohry ve volbách a potřeebuje dostatn na frak i se svým kandidátem Top. No a tímhle Drahoše a Horáčka poslali k ledu, i když se o hlasy snažili. Tomu říkám od Kal. majstrštryk . Top. neboj, kecat v TV můžeš, tam steněj v ČT žvaní jen Kalous a hrábě, bába tutovka Němcová a spol. uražených a prodejní redaktoři. Ovšem tvoje noblesa řeči a chování určitě zbytek národa Topole nadchne , protože tvým ochráncům se noblesa prezidenta Zemana nelíbí. Takže než chytrého a vzdělané, jasně srozumitelně hovořícího prezidenta Zemana, tak radši burana s gulema, to už bude asi Němcové jedno

sovca ( 6. listopadu 2017 10:29 )

Jak z toho má radost Kalousek,tak v tom nebude nic dobrého.Za Topolánkovy vlády se rozkradl důchodový fond,sluneční elektrárny kterých taky několik vlastní,nepřinesly nic pozitivního a jeho kumpán pan Dalík už jen čeká na to,až dostane od "prezidenta" Topolánka milost.U nás je možné naprosto všechno.

sores ( 6. listopadu 2017 10:17 )

Zlodějský pár Topol a Dalík,pryč z politiky.Největší korupčníci Česka, větší než Rátth! Bílé jsou horší než cigoši, kradou co se dá a nejvíc!!!!

krasus ( 6. listopadu 2017 09:45 )

Velmi důležitá a zasádní informace. Souhlasím a podepisuji!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa