Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanovi i Drahošovi se postaví v boji o Hrad záhadný „pan X“: Kdo je devátý vyzyvatel?

Autor: rc, Jakub Kopřiva, všm - 
4. listopadu 2017
05:00

Kandidátům na prezidenta odtikávají poslední hodiny! Vyzyvatelům současného prezidenta Miloše Zemana (73) zbývá už jen pondělí a úterý, aby se zaregistrovali coby kandidáti na ministerstvu vnitra. Ovšem, aby tak mohli učinit, musí mít 50 tisíc hlasů od občanů, nebo podporu senátorů či poslanců! Zatím to splňuje devět kandidátů, jeden z nich se dosud skrývá za anonymitou…

Největším soupeřem současného prezidenta ve volbách je Jiří Drahoš (68). Bývalý šéf akademie věd nasbíral neuvěřitelných 140 tisíc podpisů ve 42 složkách s petičními archy! Podpisy předal v pátek úředníkům.

„Zasmáli se a říkali, že jsem jim přidělal práci. Ale v dobrém. Že tolik archů tady zatím ještě neměli,“ řekl Drahoš deníku Aha!. „Nejsem politolog ani věštec. Jdu do toho, abych vyhrál. A věřím, že se dostanu do druhého kola,“ dodal nejčerstvější kandidát na prezidenta.

Podpisy občanů nejsou konečná

Ovšem ti kandidáti, kterým se nepodaří získat dostatek podpisů od občanů, nekončí. Mohou totiž získat podpisy zákonodárců. Pokud tedy získají buď podpisy 20 poslanců, nebo 10 senátorů, mohou jít do boje o prezidentské křeslo. A na to většina ze současných kandidátů spoléhá.

Z devítky případných prezidentů se o podporu Parlamentu opírá hned šest kandidátů. Při minulých volbách, které se odehrály v roce 2013, byl přitom poměr opačný. Z devíti kandidátů jich bylo šest s podporou občanů a pouze tři se spolehli na pomoc Parlamentu.

Dosud se do boje oficiálně přihlásili bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer (17 podpisů senátorů), textař a podnikatel Michal Horáček (86 tisíc podpisů občanů), hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig (20 podpisů poslanců), šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (22 podpisů poslanců), bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (23 podpisů poslanců) a lékař a aktivista Marek Hilšer (11 podpisů senátorů).

Miloš Zeman má sice 59 tisíc podpisů od občanů, registraci ale ještě nepodal. Na ministerstvu vnitra mají přitom zaregistrovaného ještě dalšího kandidáta s podporou poslanců. Zatím se ale neví, kdo je oním neznámým. Nabízel by se ale šéf SPD Tomio Okamura (45), který už o prezidentský úřad dříve zájem projevil. Navíc ve volbách jeho strana získala 22 mandátů.

Ženy na Hrad?

O prezidentské křeslo hodlají bojovat i ženy. První českou prezidentkou chce být místostarostka Prahy 8 a alchymistka Terezie Holovská (55) nebo herečka Jana Yngland Hrušková (58). Prvně jmenovaná se snaží na poslední chvíli ještě oslovit poslankyně.

O možnost usednout v prezidentském křesle usiloval i předseda republikánů Miroslav Sládek (67). Ten ale svoji kandidaturu nakonec vzdal, podobně jako senátor Jaroslav Kubera (70, ODS). Ten měl přitom zajištěnou podporu svých kolegů z horní komory. 

První kolo voleb se odehraje v pátek a sobotu 12. a 13. ledna 2018, a případné druhé kolo, pokud jeden z uchazečů nezíská více než 50 % hlasů, proběhne o 14 dní později. 

VIDEO: Kandidát na prezidenta Drahoš: Vláda bez důvěry, to by nebylo dobré.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
kajineknahrad ( 5. listopadu 2017 18:09 )

Kdyby to byl Kajinek, jistě by to byl důstojnější představitel státu, než to, co se tam rozvaluje dnes.

montevideo ( 5. listopadu 2017 16:06 )

Není tím kandidátem ODS náhodou Marek Dalík ?

hejhej ( 5. listopadu 2017 15:40 )

Drahoš je vítač zrůdných muslimů a vlez.do.pde.lník EU. NEVOLITELNÝ !!! Kandidátů už jako houby po dešti. Jde jim jenom o prachy. Jediný Zeman má zájem o lidi tohoto státu.

montevideo ( 5. listopadu 2017 15:12 )

To říkala Máňa z cihelny?

montevideo ( 5. listopadu 2017 15:09 )

Taky jsem koukala na blbého populistu Fialu. Trapný výkon. Ten feťák si ho namazal na chleba !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa