Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zemanův leták ve schránkách odporuje slibu prezidenta. Hrad si myje ruce

Autor: Mii - 
19. října 2017
19:30

Poštovní schránky v Česku zaplavily volební letáky podporující znovuzvolení prezidenta Miloše Zemana. Stalo se tak přesto, že Zeman při oznamování své kandidatury tvrdil, že žádnou kampaň nepovede. Vznik propagačního materiálu zaplatil teplický podnikatel Jaroslav Třešňák a Zeman o tom věděl, sdělil webu Aktuálně.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Prezident nebude podle jeho slov občanům zakazovat projevovat svoji podporu.

V letácích je bodově shrnutý celý Zemanův život od narození až po získání potřebných hlasů pro uskutečnění opětovné kandidatury na prezidenta. Celé pojednání je doplněno o starší fotografii. Na témata, jako je Zemanův boj s migrací, klade leták zvláštní důraz.

Za celou akcí stojí teplický podnikatel Jaroslav Třešňák. Nepustil se do ní ale sám, Zeman o všem věděl. „Pan prezident je samozřejmě o věci informován. Každý občan ČR má právo podpořit různými formami jakéhokoliv prezidentského kandidáta. Někdo posílá kandidátům statisíce korun, jiný vydá třeba informační materiál. Pan prezident kampaň nepovede, nebude ale občanům zakazovat vyslovovat aktivně podporu,“ okomentoval vše prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Dozorový úřad: Jasná kampaň

Podle člena vedení Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Jana Outlého se ale jedná o klasickou letákovou kampaň, jejímž prostřednictvím Zeman usiluje o své znovuzvolení a není pravdou, že by v této oblasti nic nedělal.

„Samozřejmě, že je to řádná volební kampaň. Prezident sice tvrdí, že nedělá propagaci, to ale my rozporujeme. Jsou tu ony návštěvy krajů, nyní navíc letáky, které už dostali do schránek i někteří lidé z našeho úřadu. Není tak o čem debatovat,“ uvedl pro Aktuálně.cz Outlý.

Prezident o nevedení kampaně nemůže podle Outlého mluvit už jen proto, že si na začátku září registroval účet své volební kampaně i stánku s informacemi o jejím financování. To znamená, že kampaň vede už i právně. Přesto Zeman dále tvrdí, že v této oblasti nic nedělá. A bude to zřejmě tvrdit i dál – na dotaz, jestli Zeman nezmění názor, Ovčáček odmítl odpovědět.

Leták dostane i majitel samolepky „žádná reklama“

Developer Třešňák, jemuž patří skupina JTH Group, nic komentovat nechtěl. „Osobní aktivity nekomentujeme, pokud budete mít dotazy ohledně pracovních aktivit, rádi je zodpovíme,“ uvedla Helena Plešmídová Antálková z firmy JTH Group. Podnikatel se do Zemanovy blízkosti dostal skrze zájem o velkou investici na východě Ruska. Prezidentovi sponzoroval například jeden z jeho reprezentačních plesů.

Česká pošta, která letáky distribuuje, nesdělila, jak velká zakázka je. Leták pro každou českou domácnost ale znamená zhruba tři miliony kusů. Při ceně mezi 15 a 25 haléři za leták a podobné ceně za donášku mohla celá akce stát kolem milionu korun. Materiál se navíc dostane do všech schránek, i těch, které mají samolepku „nevhazovat“. Zákaz se totiž týká podpory podnikatelské činnosti, mezi kterou se politické kampaně neřadí.

VIDEO: Jaký názor má Zeman na kauzu Čapí hnízdo? A co si myslí o burkinách?

Video  O Čapím hnízdě, panácích a burkinách: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech.  - David Vaníček, Vera Renovica, Live Box
Video se připravuje ...

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 NAJDETE ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
kupredu-leva ( 31. října 2017 10:32 )

Zakazujeme připomínat lživé prohlášení soudruha Zemana o existenci Peroutkova článu s názvem "Hitler je gentleman". Čest práci!

kretenos500 ( 31. října 2017 10:23 )

My debilové, lháři a zloději volíme Zemana, protože nad námi drží ochrannou ruku! Už propustil vraha Kajínka

kajineknahrad ( 31. října 2017 10:20 )

Soudruh Zeman lhal, lže a lhát bude!

HajkovaVlasta ( 20. října 2017 01:51 )

Pan Zeman bude opět zvolen a havloidi rádi zaplatí přejmenování letiště na Zemanovo.

fojtana ( 20. října 2017 00:03 )

Když byl zvolen prezidentem, jedno z prvních prohlášení bylo, že bude navštěvovat kraje a posl.sněmovnu, tak to dělá. No, jestli je to kampaň,tak snad aby to dělali strany taky a ne až těsně před volbami. A jestli mu někdo vyjadřuje podporu za své peníze letákama, je to jeho věc a legální a účet asi ze zákona mít musí, když bude kandidovat. Prostě vyšťourejte něco jiného-tohle je slabota...........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa