Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemanovi posílají haléře a nenávistné vzkazy, Ovčáček se čílí. Drahoš nasbíral 10 milionů

Autor: Jakub Veinlich - 
5. září 2017
05:00

Zatímco Miloši Zemanovi posílají lidé haléře a doprovází je nenávistnými vzkazy, jiný prezidentský kandidát Jiří Drahoš na transparentním účtu již nasbíral miliony. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci pro Blesk.cz poukázal i na to, že byl zřízen údajně falešný účet, který měl Zemanovi také uškodit. A stěžuje si proto na mimořádně „špinavou kampaň“ před prezidentskými volbami, které se kvapem blíží. 

V pondělí byl nejen den, kdy začal školní rok, ale také den, do kterého si museli prezidentští kandidáti pro prezidentské volby zřídit transparentní účet. Termín končil o pondělní půlnoci.

Kdo tak neučiní, může dostat pokutu až půl milionu korun. Správní řízení s ním může zahájit Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH). Kolem účtů prezidentských kandidátů je však pořádně živo už nyní. I kvůli střetu odpůrců a zastánců prezidenta Miloše Zemana.

Neděkuji, odejděte

Předvolební tým Miloše Zemana zveřejnil transparentní účet o víkendu. Na účtu se začaly objevovat haléřové položky s různými vzkazy typu „Prosím, odejděte z politiky a pokud možno i veřejného života“, „Hodně zdraví na Vysočině“, „Neděkuji a odejděte“. Odesílatelé je připisují do zprávy pro příjemce.

Někteří odesílatelé ale poslali například 1000 korun a jeden z odesílatelů i 10 tisíc korun. Miloš Zeman, který se už v březnu nechal slyšet, že žádnou předvolební kampaň nepovede, má na transparentním účtu přes 164 tisíc korun.

Ovčáček: Důkaz o špinavé kampani

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka se ale už o víkendu objevil i falešný účet, který měl odkazovat platby jinému z kandidátů.

„Po mém důrazném veřejném upozornění autor falešného Facebooku status smazal. V každém případě jde o důkaz, že se proti panu prezidentovi povede mimořádně špinavá kampaň,“ řekl Ovčáček redakci Blesk.cz s tím, že ho na falešný účet upozornil jeden z občanů.

„Stále čekám, že se ti noblesní a spojovací protikandidáti distancují od svých vulgárních ′haléřových příznivců′. To ticho je tak typické...,“ přidal Zemanův mluvčí na Twitteru.

Účty musí mít všichni

Účet musí mít podle výkladu úřadu i ten, kdo teprve sbírá podpisy pro svou kandidaturu. „Do pátku se u našeho úřadu zaregistrovali čtyři kandidáti, v pondělí ráno to byli další dva kandidáti,“ řekl Blesk.cz Jiří Navrátil, který má v Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí na starosti registraci kandidátů na prezidenta.

Podle informací Blesk.cz některým kandidátům úřad registraci vrátil k dopracování, protože v nich týmy možných prezidentů měly formální chyby. Chyběl třeba elektronický podpis některého z kandidátů. U koho konkrétně, to ale na úřadu nechtěli prozradit.

Právě do pondělní půlnoci museli uchazeči o Hrad splnit svou povinnost a zřídit si transparentní účet pro vedení předvolební kampaně. Do ní úřad počítá i sběr 50 tisíc podpisů nutných pro kandidaturu.

„Kdo si účet nezřídí, může dostat ve správním řízení pokutu 30 tisíc až půl milionu korun,“ řekl Blesk.cz Tomáš Hudeček, člen kolegia ÚDHPSH. Nezřízení a nezaregistrování transparentního účtu ale automaticky neznamená vyloučení kandidáta z boje o Hrad.

Svůj účet pak musejí zaregistrovat například i organizace a společnosti, které aktivně sbírají pro některého z možných uchazečů o prezidentský post podpisy pro kandidaturu. „Takovému subjektu musí být uděleno registrační číslo, musí mít zřízený transparentní účet a přes tento účet utrácí peníze na podporu,“ popsal znění zákona Jiří Navrátil.

Takovým subjektem je například i spolek, který si říká Kroměřížská výzva. V minulých měsících sbíral například podpisy pro kandidáta na prezidenta Marka Hilšera i Jiřího Pospíšila, který se zatím ke kandidatuře nevyjádřil.

„V tuto chvíli jsme si zatím účet u úřadu nezřizovali, protože do kampaně v těchto dnech i z těchto důvodů nevstupujeme nějak aktivně. Zvažujeme, že signatářům pošleme jen e-mail, ve kterém je bude informovat, že si mohou stáhnout podpisový arch a vytisknout,“ řekl Blesk.cz Michal Majzner z Kroměřížské výzvy.

Z kandidátů si transparentní účet zřídil například hudebník Petr Hannig nebo kandidát ODA a bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek – na počátku mu na účet daroval 2,5 milionu korun šéf ODA Pavel Sehnal. Kulhánek zatím utratil 32 500 korun. Lékař Marek Hilšer má k dnešnímu dni podle členky jeho týmu 206 635 korun.

Nejvíc nasbíral Drahoš

Co se stavu transparentního účtu týká, je nejbohatším kandidátem v tuto chvíli jeden z favoritů prezidentské volby – bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Sbírá peníze jak od podnikatelů, tak i od voličů. Na účtu disponuje zatím sumou 10 293 570 korun.

Pan profesor si této částky samozřejmě nesmírně váží a děkuje za ni, o to víc, že ji nedali dohromady pouze ‚velcí sponzoři‘, ale celkem asi 850 lidí, kdy někteří přispěli třeba pár stovkami. Za každou korunu proto cítí obrovskou zodpovědnost a vynaložení jakéhokoliv nákladu se svým týmem pečlivě zvažuje. Jiné peníze k dispozici jako kandidát – nemilionář – nemá, tudíž z nich musí financovat vše související s kampaní, jako výjezdy do krajů, provoz kanceláře, tiskoviny a jinou propagaci atd.,“ řekla Blesk.cz Drahošova mluvčí Lenka Pastorčáková.

Účet má zřízený také další z kandidátů, kteří už posbírali nutných 50 tisíc podpisů pro kandidaturu na hlavu státu – textař Michal Horáček. Na rozdíl od ostatních kandidátů si ale kampaň financuje sám ze svého – přes spolek Máme na víc, který kvůli kampani založil.

„Na transparentním účtu mám jen ty peníze, které jsem tam poslal. Nikdo jiný mou kampaň nefinancuje a ani financovat nemůže, protože na můj účet můžu přispívat jen já sám. To je jediný způsob, jak nebudu nikomu nic dlužen a nebudu muset nic splácet politikům, lobbistům ani jiným entitám,“ řekl Blesk.cz Horáček, který má na svém volebním účtu v tuto chvíli 4 495 557 korun.

Například kandidátka Jana Yngland Hrušková zatím transparentní účet, tak jak jí nařizuje zákon, nemá.

Prezidentské volby vyhlásil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) na 12. a 13. ledna 2018. Mandát současného prezidenta Miloše Zemana vyprší na začátku března.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 NAJDETE ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
XLADI ( 7. září 2017 06:40 )

Je to trapné, ale na druhou stranu je to neanonymní, tak vidíme jména těch co píší takové věci

irena.toledo ( 5. září 2017 21:09 )

Dej si bacha, at´ tě nezavřou.

zednik ( 5. září 2017 13:46 )

Ti/ty se můžou hýbat jenom s měkkým .

zednik ( 5. září 2017 13:41 )

..a jedna slečna by ráda za 12 zaslaných halířů vzkazuje ..."fotky VAŠEHO OBLIČEJE při kadění zasílejte na...." a následuje její mejlovka . Tak jak se vám líbí myšlení odpůrců stávajícího prezidenta?

sepondt ( 5. září 2017 13:39 )

ksefty hybali retardo zeman ma volice tupany

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa