Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Horáčkových 100 dnů prezidentem: Chce se omluvit Peroutkovi a kancléře s prověrkou

Autor: Zuzana Štíchová - 
15. srpna 2017
10:17

Michal Horáček, který ohlásil svůj zájem bojovat o prezidentský post v nadcházejících volbách, představil své plány na prvních sto dní v úřadě v případě volebního vítězství. Zaměřit se chce na podporu zadlužených seniorů, kterým chce věnovat celý svůj plat, a také chce splatit dluhy Pražského hradu. Mezi ně zařadil omluvu Ferdinandu Peroutkovi, bezpečnostní prověrky nebo finanční audit. Zpřístupnil by také některé části Hradu zadarmo. Veřejně slíbil, že své plány splní. Do úřadu možná vstoupí bez tiskového mluvčího.

„Pojí se s tím i můj veřejně předkládaný závazek, že co slibuji, také splním,“ prohlásil sebevědomě Horáček. „Naše země potřebuje 4P – Prezidenta pro praktické použití,“ doplnil.

Myslím si, že je potřeba uhradit neuhrazené dluhy, a na tom Hradě je jich dost. Omluvím se Ferdinandu Peroutkovi a nechám uhradit soudem vyměřenou pokutu. Jestliže soud udělal verdikt, je třeba se podle něj chovat. Prezident republiky by měl být vzorem,“ řekl Horáček k jedné z priorit pro případný začátek svého období.

V této souvislosti mluvil také o napravení situace kolem bezpečnostních prověrek, finančním auditu nebo otevření Pražského hradu lidem. „Třeba Zlatá ulička, v sobotu, ta by mohla být zadarmo. Samozřejmě musíme zohlednit finanční zájmy Hradu,“ řekl podnikatel, u kterého by nepřežili ani bezpečnostní rámy u vstupu do areálu Pražského hradu.

„Zaprvé tam musí mít daleko vlídnější vstup. Nechám zrušit tzv. bezpečnostní rámy, které vytvářejí také riziko, protože se tam setká velké množství lidí a to vytváří bezpečnostní riziko. Já vám povídám, já si lidské životy na svědomí nevezmu,“ doplnil ke změnám přímo na Hradě.

VIDEO: Lidé už správu Hradu jednou zaplatili, řekl také Horáček. Jak by naložil s cestami do Číny a do Ruska?

Plat seniorům, místo Klokánkům

Druhým stěžejním bodem Horáčkových slibů je směřování prezidentského platu. Ten chce dávat na rozdíl od Zeman seniorům. Miloš Zeman nejprve posílal plat na splácení státního dluhu, poté na podporu Fondu ohrožených dětí (Klokánky).

Fond na splácení státního dluhu přitom Horáček nepovažuje za špatný nápad. Sám ale hodlá přispívat seniorům v nesnázích. „Svůj plat věnuji seniorům. Celý. 88 tisíc důchodců je pod exekucemi. Jak říkal Stalin, milion lidí, to je statistika. Já jsem ale slyšel konkrétní příběhy. Na rozdíl od lidí, kteří jsou v produktivním věku, se to tady dá vymáhat. Důchod. Mě to strašně trápí. Jsou mezi námi lidé, kteří pracovali celý život a místo aby vstoupili do odpočinku, vstupují do velkých problémů. Chci na to obrátit pozornost. Budu prosit spoluobčany, aby na ten fond přispívali,“ vysvětlil svou motivaci.

Michal Horáček nasbíral dostatečný počet podpisů (50 tisíc) pod svoji kandidaturu už před několika měsíci. Poté překvapil prohlášením, že je bude sbírat i pro soupeře – Jiřího Drahoše a Marka Hilšera. Dostatek podpisů občanů už má i současný prezident Miloš Zeman.

VIDEO: Horáček s manželkou zahájil sběr podpisů

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
va45 ( 21. srpna 2017 14:21 )

A ty jsi ten gramotný Čech.Že jo?

va45 ( 21. srpna 2017 14:18 )

To jsi vyčetl v kravských rozhledech nebo je to tvoje zbožné přání? Horáček vymetal koncerty a sháněl podpisy a Drahoš vymetal VŠ.

va45 ( 21. srpna 2017 14:15 )

Mám jednu otázku.Co Drahoš a Horáček pro tuto zem a lidi v ní udělali,že mají tolik drzosti chtít Čechům dělat prezidenta.Jeden po revoluci šel po penězích aby zbohatl druhý po dobře placených korytech.Co vůbec můžou tito dva lidem nabídnout? Jen hlupák by je volil.

hnnn ( 16. srpna 2017 00:11 )

Platí i pro Drahoše!

hnnn ( 16. srpna 2017 00:08 )

To asi nemá!Ale bude tam mít,třeba podporu migrace,zákaz referenda a přímé volby...naši herci a celebrity budou přemlouvat báby,vyjadřovat neklid na náměstích a obávat se nárůstu xenofobie.A pak nás společně dovedou do Evropsko-muslimského ráje EU!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa