Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drahoš i Hilšer dál sbírají podpisy na Hrad, Zeman i Horáček jich mají dost

Autor: jer - 
12. srpna 2017
15:00

Přípravy na prezidentské volby 2018 jsou v plném proudu a dva z kandidátů už nasbírali potřebných 50 tisíc podpisů od občanů. Kandidaturu tak mají jistou stávající prezident Miloš Zeman a textař Michal Horáček, uvedl v sobotu web irozhlas.cz. Do volebního boje se může zapojit také senátor Jaroslav Kubera (ODS), který překonal zákonnou hranici deseti podpisů od svých kolegů.

Už v květnu shromáždil dostatek podpisů pro kandidaturu podnikatel a textař Michal Horáček. Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš ještě 50 tisíc podpisů nedosáhl, překonání potřebné hranice předpokládá v září.

„Někdy kolem 20. srpna přijde další várka archů. Myslím si, že na přelomu srpna a září těch 50 tisíc mít budeme, ale samozřejmě, nebudeme končit se sbíráním. Potřebujeme taky mít rezervu, byť podpisy kontrolujeme, určitě tam bude nějaká chybovost, takže budeme pokračovat dál, jak to jen půjde,“ řekl Drahoš pro irozhlas.cz.

Video  Teď tu velím já! První dáma Ivana o tom, jak povede Zemanův volební tým  - TV Barrandov
Video se připravuje ...

Sběr podpisů pro další kandidaturu současného prezidenta Miloše Zemana vede jeho žena Ivana. Ta mu také v dubnu dala jako první podpis. Nasbírat potřebný počet podpisů trvalo jejímu týmu čtyři měsíce. S výběrem pomáhala Strana práv občanů (SPO). „V současné době je to už zabezpečeno,“ řekl pro Radiožurnál předseda SPO Jan Veleba.

Dalším kandidátem aktivním ve sběru podpisů je lékař Marek Hilšer. Ten zatím nasbíral až 15 tisíc podpisů. „Jsem občanský kandidát, který nemá žádnou agenturu na to, aby mu to sbírala, ani peníze na to, abych nějakou agenturu platil. Pomáhají mi dobrovolníci a studenti,“ řekl pro irozhlas.

Většina kandidátů plánuje nasbírat více podpisů, než je nezbytně nutné. Některé podpisy můžou být totiž při namátkové kontrole vyhodnoceny jako falešné. K podpisům se nově kvůli ověření pravosti přidává také číslo občanského průkazu, či pasu.

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
blarne ( 27. října 2017 14:04 )

Jsem rad, ze kandidaturu spustil Pavel Fischer, politik a velvyslanec, co CR jiz reprezentoval. Nechcete-li Zemana nebo herce, volte jeho.

hnnn ( 15. srpna 2017 22:01 )

  Horáček+Drahoš oba jsou ukázkově odtrženi od běžné reality života!Mimochodem,Drahoš:ten se nechal slyšet jak ho "fascinuje" Merkelová.Ano,ta paní také vzešla z akademické obce.A kam tato akademička přivedla Německo,potažmo celou Evropu,vidíme dnes všichni!Je jasné,že Horáček i Drahoš budou před volbami slibovat a slibovat!Samozřejmě za podpory různých Kocábů,Dienstbierů,Schwarzenbergů,aktivistů neziskovek!Nezapomeňme také na většinu našich herců a celebrit!Ty budou přemlouvat báby,vyjadřovat neklid na náměstích,obávat se nárůstu xenofobie,vlivu Ruska a hlavně,angažovaně řečnit za všechny lidi v republice!No a po volbách nám pak jejich kultivování kandidáti zakážou přímé volby,referenda a s podporou "tradičních demokratických" stran přijmou migrační kvóty,zakážou nosit i blbej pepřák a jiné úžasnosti co si EU vymyslí!Dotace pak pěkně korektně rozdělí!Takže vzhůru do Euro-muslimského ráje!

hejhej ( 13. srpna 2017 13:36 )

Horáček, známý jako bývalý vekslák, estbák a textař. Drahoš- nějaký akademik, který pohrdá lidmi a pro podpisy se neštítí, stejně jako šmejdi s dekama, zneužit důchodce. Drahoš a Horáček vítači muslimů. Hilšer je kdo ??? To mají bý prezidenti ? NEVOLÍM!!!

fotrpjotr ( 12. srpna 2017 16:37 )

Jen pomatenec se podepíše příznivcům migrace.Každý,kdo se podepíše,by měl mít povinnost vzít aspoň rodinku migrantů do svého bytu.

hejhej ( 12. srpna 2017 16:13 )

Veksláka, který hodlá vítat násilnické muslimy nevolim, stejně jako " uhlazený" akademik Drahoš. Drahoš se chová stejně jako šmejdi, zneužívá důchodců, ale tvrdí, že voliči nemají právo o mnohém rozhodovat, stejně jako vekslák je pro přijímání migrantů . NEVOLITELNÍ!!! Volím p. Zemana

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa