Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drahoš dostal ze dvou účtů během týdne milion. Kampaň zahájil i zpěvem

Autor: Jakub Veinlich - 
27. května 2017
20:10

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš zahájil kampaň, která ho má dostat na Pražský hrad. Turné po České republice prezidentský kandidát odstartoval v pátek v Opavě. Navštívil dům seniorů i firmu na výrobu vánočních ozdob. Navíc si i zazpíval. Drahošovi podle zjištění Blesk.cz na transparentním účtu „přistál“ ze dvou účtů během týdne milion korun.

Svou kampaň začal Jiří Drahoš v baště Miloše Zemana. Ležérně oblečený akademik byl v pátek v Opavě, kde se zajel podívat do výrobny vánočních ozdob. „Na český vánoční stromeček patří české ozdoby. Třeba ty ze Slezské tvorby v Opavě, která je vyrábí už 65 let. Ač se teprve blíží léto, tady se už jede na plný plyn, abychom měli krásné Vánoce,“ napsal Drahoš na svůj facebookový profil.

Přes den se také setkal se seniory v místním domově důchodců, kteří se ho ptali na zvýšení důchodů. Prezidentský kandidát je ale odkázal na příslušného ministra – v tomto případě ministryni práce Michaelu Marksovou (ČSSD). V podvečer ukázal Drahoš svou další tvář. Málokdy totiž můžete vidět akademika zpívat. V místním podniku si ale „střihnul“ píseň od Leoše Janáčka Láska opravdová.

Hradní adept Drahoš „vyšvihnul“ Janáčka: 

Během besedy s lidmi Drahoš v sobě nezapřel také ekologa. To když lidem představil svůj patent na recyklaci PET lahví. „Neskromně si dovolím tvrdit, že do ekologie trochu vidím. Je to velmi důležité téma. Určitě bych jako prezident toto téma velmi akcentoval, nedovolil bych, aby se téma odsouvalo stranou z ekonomických důvodů. Naše zdraví je drahé,“ cituje Drahoše web Novinky.cz.

Nechyběla ani aktuální témata. Už v příštím týdnu začne účinkovat nový protikuřácký zákon a lidé si v restauracích nezapálí. Drahoš prozradil, že je od 15 let nekuřák. „Já bych programovému kuřákovi nebránil, ať si kouří. Ale měl by mít stupeň pojištění, který odpovídá tomu riziku. A není to jen proto, že jsem nekuřák,“ řekl lidem v diskuzi.

Drahošův možný protikandidát Michal Horáček zahájil sběr podpisů na pražské náplavce:

U Zemana účet zatím chybí

Jednotliví kandidáti vedle 50 tisíc podpisů pod nominační petice sbírají také peníze na volební kampaň. Blesk.cz si prohlédl účty známých kandidátů. Miloš Zeman na webové stránce Zeman znovu 2018 žádný účet zatím uvedený nemá.

Zatím asi nejchudším kandidátem na prezidenta, aspoň podle transparentního účtu, je lékař Marek Hilšer. V sobotu tu měl pouze 94 448 kroun. Naposledy mu poslal 5 000 korun pan Jiří Matěj Staněk se vzkazem MAREK NA HRAD!

Výrazně „bohatší“ je pak právě Drahoš. Aktuálně má na účtu založeném na konci března 3 838 373 korun. Zatím poslední dar 1500 korun na kampaň mu ve čtvrtek poslal Ondřej Sedloň. A k tomu připojil vzkaz: „Národ sobě a pro správnou věc, díky za kandidaturu!“

V případě Drahošova transparentního účtu by se dalo také říct: „Vědci sobě“. V minulém týdnu totiž bývalému předsedovi Akademie věd poslali hned dva experti každý 500 tisíc korun. Jedním z nich je miliardář Martin Wichterle. Jeho dědeček byl slavný vědec Otto Wichterle, který dal světu kontaktní čočky. Většina rodiny se vědě věnuje dál, vnuk se dal ale na podnikání a vyrábí převodovky.

Půl milionu korun Drahošovi na kampaň poslal také Libor Winkler. Vědecký pracovník a mecenáš Nadačního fondu Neuron, který každý rok odměňuje mladé vědce.

Drahoš podobné dary přijímá prý s pokorou, ať jsou malé nebo velké. „Vážím si každé koruny zaslané na můj transparentní účet. Ať už jde o podnikatele, kteří poslali opravdu vysoké částky, nebo třeba i o seniory, kteří neváhali přispět třeba pár stovkami přesto, že sami nemají peněz nazbyt,“ řekl Drahoš Blesk.cz.

Na účtu Michala Horáčka bylo na konci dubna 8 764 173 korun. Z účtu se například dozvíte, že 11. dubna utratil tým textaře 38 tisíc korun za výrobu triček. 164 560 korun pak stála výroba placek pro kampaň. Informace o případných dárcích na účtu ale nenajdete. Horáček si totiž financuje volební kampaň sám - ze svých vlastních peněz.

"Hned zkraje kampaně Michal Horáček řekl, že si vše bude platit sám. Proto si u ČSOB vyjednal zřízení speciálního transparentního účtu, který je specifický tím, že na něj může přispívat pouze Michal Horáček. Dary od sponzorů se na něm tedy neobjevují, protože žádní sponzoři nejsou," řekl Jiří Táborský z volebního týmu Michala Horáčka.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

 

Doporučujeme
zednik ( 28. května 2017 11:27 )

Nelíbí se mu propojení byznysu, politiky a médií.... Mezi českými politiky ocenil Pavla Bělobrádka a Miroslava Kalouska ... Podporu očekává od STAN a TOP 09. Je prý také populární i u části lidovců, sociálních demokratů a části ANO V květnu 2017 volební štáb Jiřího Drahoše uvedl, že jedná o možnostech podpory s podnikateli.. To je záběr!

peryndedek ( 28. května 2017 10:30 )

Krásný příměr! Drahoš jako podomní prodejce nabízející předražené sliby chyby a tím parazituje na chudácích seniorech, aby se dostal k lepšímu a výnosnějšímu lizu. To si prokádrovaný soudruh za komančů málo užíval? Na rozdíl od mnoha babiček i dědečků si jezdil na Západ a má vyšší starobní důchod. A kampaň zahájil i zpěvem? Internacionálu a budovatelské písně musel nechat doma.

melindala ( 28. května 2017 10:22 )

Vedle Horacka je Drahos Buh Vekslak obral lidi o prachy a ted za ne vede kampan, kdyby radsi pomohl lidem. Zeman je jednicka, ale kdyby neco volim Drahose, hlavne ne bony na hrad.

dzery ( 28. května 2017 10:03 )

Už zase se ukazuješ?

zkzkz ( 28. května 2017 08:36 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa