Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za Zemana na Hrad Zaorálek nebo Štěch? Šanci by měl Sobotka, tvrdí expert

Autor: Jakub Veinlich - 
26. května 2017
16:00

Řada sociálních demokratů ještě nedávno připouštěla podporu v přímé volbě prezidenta Miloši Zemanovi. Po vládní krizi se to zdá ale už jako mrtvé téma. ČSSD se teď vrací k myšlence, že by do boje o Hrad poslala vlastního kandidáta. Premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka přišel v rozhovoru pro iDnes.cz se dvěma jmény. Šéf Senátu Milan Štěch i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek to ale zatím svorně odmítají. 

Spor mezi Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou o odvolání Andreje Babiše z vlády prý téměř uzavřel možnost, že by ČSSD v nadcházející volbě prezidenta podpořila právě Zemana. Sociální demokraté proto uvažují o nasazení svého kandidáta. „Jak mluvím s našimi členy a voliči, tak slyším různá jména. Často slyším jména Milana Štěcha, Luboše Zaorálka, ale objevila se i některá další,“ řekl Sobotka.

Vnitrostranickou diskusi chtějí sociální demokraté uzavřít nejpozději v listopadu. Pokud se ale objeví spřízněná osobnost, Sobotka by rád ukončil diskusi klidně v průběhu léta. Sociální demokraté si prý musí především vydiskutovat, zda v rámci strany existuje tak silná osobnost, která by se zároveň do kandidatury chtěla pustit. Nebo jestli zůstaneme u podpory některého ze stávajících kandidátů, zauvažoval Sobotka.

Štěch i Zaorálek kandidaturu odmítají

Předseda Senátu Milan Štěch bude ten, kdo vyhlásí termín prezidentských voleb. Víc do nich ale zřejmě nezasáhne. Štěch totiž zatím odmítá, že by kandidoval.

A podobně se zatím k případné kandidatuře vyjadřuje i místopředseda ČSSD a šéf diplomacie Lubomír Zaorálek. Blesk.cz řekl, že se chce teď soustředit především na volby do Poslanecké sněmovny.

„Sice mě těší, že premiér zmínil v této souvislosti mé jméno, ale už několikrát jsem říkal a opakuji to znovu – prioritou pro mě jsou parlamentní volby a výsledek ČSSD především v Moravskoslezském kraji, kde jsem lídrem kandidátky,“ řekl Zaorálek Blesk.cz s tím, že pro něj není prezidentská volba na pořadu dne.

Miloš Zeman oznámil svou druhou kandidaturu na začátku března nejdříve svým příznivcům: 

Video  Zeman vyslovil nahlas: „Výstřel z děla, budu kandidovat znovu.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Premiér svým návrhem překvapil i mnohé sociální demokraty. Podle politologa Lukáše Jelínka to ale nejsou špatné tipy. Pokud by měl vybrat některé z těchto jmen, měl by podle Jelínka trochu navrch ministr Lubomír Zaorálek. „Oba dva mají vysoké renomé, Lubomír Zaorálek je lepší rétor, Milan Štěch má zas vysokou ústavní funkci,“ což by zas mohla být Štěchova výhoda, dodal Jelínek.

Politolog: Ať kandiduje Sobotka

Podle politologa by ale bylo nejlepším řešením, kdyby na prezidenta České republiky kandidoval sám Bohuslav Sobotka. V nedávné vládní krizi – ve sporu s Milošem Zemanem o odvolání Andreje Babiše (ANO) – prý totiž dost svou pozici vylepšil a posílil. „Během toho konfliktu dokázal Bohuslav Sobotka přesvědčit i řadu dosavadních Zemanových sympatizantů, aby se od prezidenta odklonili a byl by asi nejsilnějším levicovým kandidátem,“ dodal Jelínek i s vědomím, že Sobotka svou kandidaturu také vyloučil.

Jako první z velkých hráčů oznámil svou kandidaturu na prezidenta textař Michal Horáček:

Video  Horáček chce být prezidentem: Podívejte se na jeho celý projev.  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Miloš Zeman oznámil úmysl znovu kandidovat na začátku března. Podle svých slov nepovede žádnou kampaň, nechce se účastnit ani žádných debat s ostatními kandidáty a nechce ani komentovat jednotlivá jména, která by s ním mohla kandidovat. Komentáři o jednotlivých jménech ovšem plní sociální sítě jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

„Bohuslav Sobotka by se neměl zbaběle schovávat za Lubomíra Zaorálka a Milana Štěcha. Nechť si konečně dodá odvahy a sám zabojuje o Hrad!“ napsal Ovčáček na Twitter.

Zatím jsou podle dubnového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas největšími protivníky současného prezidenta Zemana textař a podnikatel Michal Horáček a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Podpisy pro kandidaturu sbírá také lékař Marek Hilšer a kandidaturu také ještě zcela nevyloučil místopředseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS nebo europoslanec za TOP 09 a STAN Jiří Pospíšil.

Jiří Drahoš oznámil úmysl kandidovat na prezidenta v rodném Jablunkově: 

Video  Nový kandidát na Hrad: Akademik Drahoš chce být prezidentem.  - Twitter Jiřího Drahoše
Video se připravuje ...

S prezidentským kandidátem chce přijít také koalice lidovců a Starostů. Pro šéfa Hnutí STAN je zatím nejpřijatelnějším kandidátem právě Jiří Drahoš, kterého podpořil právě i zamýšlený kandidát ČSSD Milan Štěch. 

Předseda hnutí STAN v rozhovoru pro Studio Blesk řekl, že spolu s lidovci určitě představí svého kandidáta a nebo některého jasně podpoří:

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
joudajoudovy ( 28. května 2017 10:53 )

tak jsem se na ty dorostenky podival! a prirovnani k jmenovanym damam je urazkou. to si plasticka klinika lybuny zamaka? a jakeho stylistu jim vyberou?

panda82 ( 28. května 2017 07:48 )

No potěš pánbůh to je složení, umí Ústavu? vždyť Zemanovi nesahají ani po paty

peryndedek ( 27. května 2017 19:07 )

Omladina z ČSSD to na Hradě rozsvítí! Manželka Zaorálka - jako Lady Gaga z východu http://www.blesk.cz/galerie/celebrity-karlovy-vary-festival-karlovy-vary-2015/425125/ministr-zaora lek-na-festivalu-ve-varech-ukazal-manzelku?foto=7 Manželka Štěcha - jako Marta Gottwaldová http://www.senat.cz/zpravodajstvi/zprava.php?id=2160

Milann ( 27. května 2017 14:33 )

Ten politolog (politruk) by se měl stavit s Bohnicích.

Hidden-object ( 27. května 2017 13:04 )

Pokud toto tupé samolibé zubaté vejce zaprtek Sralbotka opět bude ve vládě,bude zle..natož u moci..To už se raděj odstěhovat na Ukrainu..Jedina naděje jsou Zeman s Babišem,to jsou politici co umí a nekradou a nelžou jako Sobotka,Kalousek atd..Jedině s ANO bude dobře!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa