Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kdo je Drahoš, co chce místo Zemana na Hrad? Slízl to od Horáčka i Ovčáčka

Autor: Jakub Veinlich - 
29. března 2017
13:15

Češi budou mít v příští prezidentské volbě na výběr vedle prognostika, textaře nebo lékaře zřejmě i fyzikálního chemika. Boj o Hrad ohlásil Jiří Drahoš (68), který minulý týden skončil jako šéf Akademie věd ČR. Z jejího sídla by se rád přesunul o pár set metrů dál, na post prezidenta republiky. Jenže řada lidí ho vůbec nezná, tak si pojďme říct, kdo to je. I to, jak na něj „za tepla“ zaútočil textař Michal Horáček (64) nebo hradní mluvčí Jiří Ovčáček (38). 

Drahoš je absolventem Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, v roce 2003 byl jmenován profesorem. Od roku 1996 stál v čele Ústavu chemických procesů AV ČR, později se stal místopředsedou Akademie věd. V čele instituce stanul v březnu 2009. Post v roce 2012 obhájil a tehdy mu prezident Václav Klaus udělil i medaili prvního stupně Za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Hradní adept se zatím vyjadřoval spíše k odborným tématům jako akademik. Politickým názorům se téměř zarytě vyhýbal. A právě čistě nepolitické prostředí může být pro Drahoše v začátcích spíš přítěží. „Bude potřeba udělat nějakou veřejnou kampaň, představit ho tak, aby se o něm dozvěděla široká veřejnost, která toho zatím moc o Akademii a jejím bývalém předsedovi neví,“ řekl Blesk.cz politolog Karlovy univerzity Milan Znoj.

Podívejte se, jak nenápadně Jiří Drahoš oznámil kandidaturu na prezidenta republiky:

Video  Nový kandidát na Hrad: Akademik Drahoš chce být prezidentem  - Twitter Jiřího Drahoše
Video se připravuje ...

Na druhou stranu prý ale Drahošovi může pomoct chování současného prezidenta Miloše Zemana. „Značná část společnosti je z něj do jisté míry otrávená a může chtít nějakého člověka, který bude seriózní, důstojný a eventuelně nadstranický,“ doplnil Znoj.

Musí získat 50 tisíc podpisů a čísel občanek

Řada politiků už se k Jiřímu Drahošovi přihlásila. O přímou podporu ale nestojí. „Jako celoživotní nestraník chci být autentickým nezávislým prezidentem České republiky,“ avizoval bývalý šéf Akademie věd. Znamená to tedy, že aby se mohl stát oficiálním kandidátem na prezidenta, musí sesbírat nutných padesát tisíc podpisů. Nově i s čísly občanek nebo pasů.

„Pokud chce zaujmout, musí se zorientovat v klíčových tématech domácí i zahraniční politiky, tak aby uměl na témata odpověď v kteroukoliv denní dobu,“ říká k prvním Drahošovým úkolům Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie.

Nečitelnost politických názorů může ale Drahoš podle oslovených odborníků převálcovat právě svou klidnou povahou. Lidé mají a priori úctu k lidem z akademické sféry a profesorům,“ dodal pro Blesk.cz Jelínek.

Jiří Drahoš promluvil o své kandidatuře pro Reflex. Podívejte se:

Video  VIDEO: Jiří Drahoš mluví o své kandidatuře na prezidenta.  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

 O podporu politiků Drahoš nestojí

I když od politiků podporu Drahoš nechce, někteří mu ji už opatrně vyjádřili. A to hned poté, co akademik nenápadně oznámil svou kandidaturu. Nejotevřeněji asi šéf hnutí STAN Petr Gazdík. „Chceme se dohodnout s ostatními stranami na podpoře důstojného kandidáta, který je schopen porazit Miloše Zemana. Pan Drahoš je z mého pohledu tím kandidátem, ale ta jednání ještě neproběhla,“ řekl Gazdík pro Blesk.cz ještě před Drahošovým oznámením.

Na společném kandidátovi se musí STAN dohodnout především s lidovci, se kterými půjde v koalici do sněmovních voleb. Pavel Bělobrádek zájemce o Hrad úplně neodmítnul, ale také ani přímo nepodpořil. „Vítám, že se okruh kandidátů rozšířil. Jiří Drahoš bude jistě zajímavou nabídkou pro řadu voličů,“ řekl pouze.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek by nejraději viděl na Hradě bývalého předsedu Senátu a také premiéra Petra Pitharta. Ten ale kandidaturu zatím odmítá, a tak by mu ani Drahoš nebyl proti srsti. „Z těch, kteří zatím svoji kandidaturu oznámili, by měl pan profesor Drahoš zcela jistě naši preferenci,“ zmínil Kalousek. ODS v tuto chvíli nechce žádné jméno komentovat, prý brzy představí vlastní postup pro prezidentskou volbu.

Vládní ANO a také ČSSD vypíší kvůli prezidentské volbě referendum. Jak u sociálních demokratů, tak v hnutí ANO podporuje část členů současného prezidenta Miloše Zemana.

Ovčáček útočí. I když Zeman sliboval klid

Právě Zeman vyhlásil svou druhou kandidaturu před svými příznivci
9. března, oficiálně pak o den později. „Nebudu útočit na žádného ze svých protikandidátů. Jestli on bude útočit, nebudu na něj reagovat,“ řekl Zeman při vyhlášení své kandidatury. Do kandidátů se ale trefuje jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Nejdříve oznámil svou kandidaturu Miloš Zeman svým příznivcům a podporovatelům. Podívejte se, jak to na Pražském hradě vypadalo: 

Video  Zeman vyslovil nahlas: „Výstřel z děla, budu kandidovat znovu“.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Po ohlášení Drahošovy kandidatury pouštěl jeden tweet za druhým. Akademika například označil za kandidáta médií a umělý produkt PR. „Česká republika potřebuje prezidenta, který se zastane občanů, jako třeba v situaci migrační krize. Ne kývala, který pronese prázdný projev,“ napsal Ovčáček z Chorvatska.

„Tyto reakce vypovídají spíše o tom, že se Miloš Zeman Drahošovy kandidatury bojí,“ řekl k Ovčáčkově aktivitě Karel Komínek z Institutu politického marketingu.

A do Drahoše už se trefil i další z oficiálních uchazečů o kandidaturu. Michal Horáček pro Info.cz řekl, že chemik bude kandidátem politických stran a podporu jim také bude muset vrátit. „Jiří Drahoš zcela jistě bude kandidátem politických stran. Každý, kdo je někým podporován efektivně, tak je to stejné, jako když si jdete do banky půjčit peníze – musíte je vrátit i s úroky. Já nic vracet nebudu, nikdy,“ řekl Horáček pro Info.cz s tím, že on prý bude nadstranický kandidát.

Už před Zemanem a Drahošem ohlásil kandidaturu textař Michal Horáček. A to už na začátku listopadu: 

Video  Horáček chce být prezidentem: Podívejte se na jeho celý projev.  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Právě Horáček a Drahoš mohou soupeřit jeden s druhým o podobné hlasy voličů. „Pokud vycházíme ze současných kandidátů, dá se předpokládat, že do případného druhého kola volby postoupí Miloš Zeman a jeden z dvojice Drahoš nebo Horáček,“ řekl Lukáš Jelínek Blesk.cz možný Horáčkův důvod, proč se vůči Drahošovi vymezil hned na začátku.

Klíčová věta zazněla v rodné obci

Jiří Drahoš v současné době podle informací Blesk.cz stále ještě předává vedení Akademie věd své nástupkyni. „Kandidaturu chtěl oznámit až v příštích dnech, cítil na sebe ale velký tlak,“ řekl nám člověk z jeho okolí, který nechce být jmenovaný.

Své odhodlání kandidovat oznámil v nejvýchodnější obci České republiky - tam, kde ho znají nejvíc. V Jablunkově na Frýdecko-Místecku, odkud pochází. Zatímco Miloš Zeman si své věrné a příznivce pozval na Pražký hrad, Drahoš do sálu v místní radnici. „Chtěl bych vám všem oznámit, a činím tak poprvé v Jablunkově, a myslím, že to tak je zcela na místě, před svými rodáky, před lidmi a před místem, které mě formovalo, že budu kandidovat na funkci prezidenta republiky,“ řekl Drahoš místním. Po boku mu přitom stála manželka a dcera s vnukem Filipem.

„Podle mého to udělal schválně tam a ne v Praze, kde by to spousta lidí očekávala,“ řekl pro Blesk.cz Karel Komínek z Institutu politického marketingu. Drahoš totiž podle něj bude mít z důvodu jeho předešlého působení cejch kandidáta elity a establishmentu. Na turné po České republice by chtěla vzít Drahoše takzvaná Kroměřížská výzva, která chce lidem v debatách nabídnout celou škálu prezidentských kandidátů.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 NAJDETE ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
pomoooooc-hori ( 31. března 2017 19:30 )

Prezidentem bude nadále Miloš Zeman, tak jaképak řeči.

..krakonos500 ( 30. března 2017 22:48 )

Při minulé volbě bylo devět kandidátů a vybrali jste nejhoršího z nich. I ten pomalovanej avatar by byl důstojnější reprezentant. Jděte do (_!_)

ivoadler ( 30. března 2017 11:33 )

Antikomunismus naši rozděluje od Listopadu. Proto to tu také tak vypadá.

joudajoudovy ( 30. března 2017 09:31 )

http://www.gamepark.cz/gustav_husak_novorocni_projevy_19761989_811867.htm

rumovapalice ( 30. března 2017 08:42 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa