Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Chci moc, jako měl Havel, říká Zeman. Zmínil i „šarlatána“ Ratha a radu od Ivany

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    12. 3. 2017
    14:56

    O tom, co mu řekla ohledně kandidatury jeho žena Ivana Zemanová, o možném strachu z prohry či ubývajících silách na běžkách na Vysočině mluvil prezident Miloš Zeman v 10. dílu pořadu S prezidentem v Lánech. Zmínil však i to, že prezident by podle něj měl mít možnost předkládat zákony. Jako měl kdysi Václav Havel. A lidé by měli k volbám chodit povinně. Pod pohrůžkou pokuty. Podívejte se na celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech

  • 1.Rada od první dámy

    „Všichni to podporují a moje žena mně už před časem řekla jednu pozoruhodnou větu: Přece jim to nenecháš. Tak jsem přemýšlel, co má básník na mysli slovy jim. Aniž bych se své ženy ptal, tak jsem si tam dosadil, asi správné, pražskou kavárnu. Přece jim to nenecháš,“ uvedl Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech.  

     

    Zároveň však říkal, že o jeho finálním rozhodnutí nikdo předem nevěděl. „Ano, věděl to jeden člověk, jmenoval se Miloš Zeman. Nikdo další. Ani moje žena,“ prozradil o kandidatuře Zeman.

     

    Poslechněte si, jak Miloš Zeman řešil svou kandidaturu s rodinou:

  • 2.Prezidentská volba není módní přehlídka

    Zeman se nepovažuje za favorita volby. Lidé si mohou přát změnu, uvědomuje si. Ta ale nemusí být k lepšímu, varuje Zeman. „Je tady touha po změně. Může to být změna pogramu, tedy změna výkonu prezidentské funkce, ale může to být také docela prostá touha, ať je tam někdo mladší, hezčí, energičtější, který nemá tři brady, který nevypadá unaveně,“ říkal Zeman.

     

    Dodal však, že „prezidentská kandidatura není módní přehlídka“. Prohry se nebojí. Kdyby strach z prohry měl, nekandidoval by. „Dnes je nesmírná výhoda v tom, že nejsem v křeči. Jako většina kandidátů,“ tvrdí Zeman. Pokud však voliči vyberou někoho mladšího a energičtějšího, stiskne mu prý ruku, poblahopřeje a odjede na Vysočinu.

     

    Miloš Zeman nechce chodit do předvolebních debat, proč? Podívejte se:

  • 3.Chce předkládat zákony. Jako mohl Havel

    Zeman by však zároveň chtěl pro prezidenta zákonodárnou iniciativu. „Bohužel prezident nemá zákonodárnou iniciativu, protože ji v roce 1993 sebrali Václavu Havlovi,“ postěžoval si Zeman v jubilejním 10. dílu pořadu Blesk.cz.


    „Kdyby bylo na mě, tak bych byl velmi rád, kdyby se zákonodárná iniciativa vrátila do rukou prezidenta. To přece neznamená, že ten zákon musí být nutně přijat. Mimochodem Václavu Havlovi řada zákonů byla odmítnuta. Ale alespoň má šanci ty zákony předložit,“ uvedl Zeman a vzpomenul na slova Jacka Nicholsona z Přeletu nad kukaččím hnízdem „alespoň jsem to zkusil“.

     

    Prezident o zákonodárné iniciativě:

    Video  Zeman by chtěl mít zákonodárnou moc, zavedl by povinnou volební účast.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 4.Je pro koalici ČSSD s ANO

    Ohledně blížících se voleb do Poslanecké sněmovbny Zeman uvedl: „Já si samozřejmě přeji, aby sociální demokracie neskončila v poli poražených, a když, tak aby to byla alespoň důstojná porážka“. „Já bych si upřímně přál, aby tady i nadále existovala koalice hnutí ANO a sociální demokracie,“ prohlásil.

     

    Jak prezident zhodnotil sjezd ČSSD?

    Video  S prezidentem v Lánech: Miloš Zeman by si přál další koalici ANO a ČSSD.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 5.Všichni povinně k volbám

    To však bude záležet na voličích. Zeman by přitom rád zesílil téma aktivního občanství, aby se lidé více podíleli na správě věcí veřejných. Voliči by podle něj měli mít možnost sestavovat si i v parlamentních volbách své vlastní kandidátky z osobností napříč politickým spektrem.


    „A teď to minus, protože člověk má říkat i ty nepopulární věci. To je povinná volební účast, která u nás byla za první rebubliky a která je teď třeba v Belgii, Lucembursku, Austrálii a dalších zemích,“ dodal Zeman.

     

    Neúčast ve volbách by přitom mohla být stíhána peněžní pokutou. „Ten zákon z první republiky obsahuje peněžní pokutu za neúčast ve volbách, která měla hodnotu asi tak jedné lepší rodinné večeře. To znamená – nebylo by to nic zničujícího, nic likvidačního,“ podotkl.

     

    Prezidentování má i své strasti, jaké? Podívejte se na video:

  • 6.V listopadu se setká s Putinem

    O zahraničí jinak byla řeč i v další části pořadu. Miloš Zeman mluvil totiž také o svých plánovaných schůzkách – s Donaldem Trumpem, který ho přijme v dubnu v Bílém domě, a s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, za kterým zamíří v květnu.  Otazník se vznášel nad jeho cestou do Ruska.

     

    Zeman prozradil, že s Vladimirem Putinem bude mluvit v listopadu. „Tento rok pojedu do Spojených států, do Číny, do Ruska a je vždycky dobré, když ČR má dobré vztahy minimálně s těmito třemi zeměmi,“ říkal Zeman.

     

    Ale co nápad, aby se Trump, Putin, případně Si Ťin-pching sešli v Praze? „Maximum, co mohu udělat, je říci těmto prezidentům při svých setkáních s nimi: Podívejte se, kdybyste se chtěli setkat se svým protějškem, Praha je krásné město. Nabízím vám kromě toho i zámek v Lánech, kde budete mít pro takové jednání klidnou atmosféru. Nemám právo ani drzost vynucovat takové setkání zrovna v Praze. Ale nabídnout to samozřejmě můžu,“ uvedl Zeman.

     

    Co dalšího prozradil prezident o svých plánech v zahraničí? Podívejte se:

  • 7.Rath šarlatán?

    V souvislosti s kandidaturou Miloše Zemana se hodně mluvilo i o jeho zdraví. Dotaz na prezidenta si připravil exministr zdravotnictví a bývalý hejtman David Rath, který přemítal, zda Zemana nepostihla rozsáhlá ztráta paměti, když si nepamatuje, že si tykají od té doby, kdy mu to Miloš Zeman měl údajně nabídnout při setkání u něj doma v Novém Veselí.

     

    „Nemám rád lékaře, kteří diagnostikují své nevyžádané pacienty na dálku, takoví jsou šarlatáni. Poctivý lékař nejdřív zjistí, jestli ten pacient má anebo nemá ztrátu paměti, a nestřílí to takhle od boku,“ uvedl Zeman. Tykají si s Rathem? „Nevím, nepamatuji si, protože jsem ho léta a léta neviděl. Možné to je. Mě na chalupě navštívilo mnoho a mnoho lidí,“ dodal Zeman.

     

    Jak je na tom prezident s pamětí? Podívejte se:

  • 8.Na běžkách na Vysočině

    Internetem v poslední době „létaly“ nejrůznější koláže Miloše Zemana na běžkách. Prezident totiž skutečně vyrazil na lyže. „Já jsem si vyjel na chalupu na Vysočinu s tím, že budu týden na běžkách. A najednou jsem zjistil – ono také přišlo tání, mimochodem – že už mám tak bolavé nohy, že to, co jsem na těch běžkách zvládal dřív, tak to už teď nezvládnu. Bylo mně z toho trochu smutno. Ale říkal jsem si: Je to věk. A tím samozřejmě ta atraktivita Vysočiny, alespoň pokud jde o zimní rekreaci, poněkud poklesla,“ přiznal Zeman.

     

    Prezidentovi položil otázku i jeho protivník Michal Horáček, zajímalo ho, čím si Miloš Zeman maže běžky:

Doporučujeme
kamjdu ( 13. března 2017 16:04 )

Mám ho rád, ale je naivní když v případě Ratha věří té mafii v policii a justici.

borjar ( 13. března 2017 04:50 )

Měl by vyhodit Mynáře , nechat prověřit jeho majetek . Přijat Dašu Veškrnovou jako kancléřku. Nabrnknout nějakou dvacitku k radovaánkám .

..krakonos500 ( 12. března 2017 23:55 )

Kchunda sem, kchunda tam, prezident Zeman.

anka ( 12. března 2017 23:15 )

Zeman tahne cesky narod ke dnu,

anka ( 12. března 2017 23:05 )

mate pravdu, nejhorsi odpad v ceske politice...at je to Babis, nebo Zeman....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa