Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman nabízí Trumpovi s Putinem Prahu a Lány. Poletí i do Ruska

Autor: simao - 
12. března 2017
11:48

V pátek na jeho tiskovce zněla ruština, v neděli dostal Miloš Zeman dotaz na to, zda pozve po Donaldu Trumpovi do Prahy i Vladimira Putina. Jak Zeman na diváckou otázku v jubilejním 10. dílu pořadu S prezidentem v Lánech odpověděl? Nabízí prý Trumpovi i Putinovi jako místo setkání Prahu a navrch může „přihodit“ Lány. Zeman vypočítával, že s Trumpem bude mluvit v dubnu, s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v květnu a s Putinem v listopadu.

„Víte, jsem ruský agent, a jmenovitě Vladimira Vladimiroviče Putina,“ odpověděl Miloš Zeman rusky během svého oficiálního oznámení kandidatury na dotaz ruské novinářky ze stanice Pátý kanál v její mateřštině. Tu zajímalo, zda si český prezident udrží svůj často kritizovaný vstřícný postoj k Rusku.

Právě okolo vztahu k Rusku se točil i první divácký dotaz v pořadu S prezidentem v Lánech. „Pokud se znovu stanete prezidentem, v což já a většina vašich příznivců věříme, že se stane, pozvete po Trumpovi na Hrad i Vladimíra Putina? Určitě bychom to rádi přivítali a Rusko je náš, hned po Číně, velký obchodní partner,“ tázal se Zemana Martin Jirků z Brna.

Podívejte se na odpověď ve videu:

„Já už jsem dostal několik námětů na setkání Donalda Trumpa a Vladimira Putina, případně i čínského prezidenta. Já jsem na to skromně odpověděl, že Česká republika není pupek světa, že maximum, co mohu udělat, je říci těmto prezidentům při svých setkáních s nimi: Podívejte se, kdybyste se chtěli setkat se svým protějškem, Praha je krásné město,“ odpověděl Zeman.

Jeho nabídka tím neskončila. „Nabízím vám kromě toho i zámek v Lánech, kde budete mít pro takové jednání klidnou atmosféru,“ doplnil Zeman.

Český prezident připomněl, že se připravuje setkání Trump - Putin na Islandu. „Nemám právo ani drzost vynucovat takové setkání zrovna v Praze. Ale nabídnout to samozřejmě můžu,“ uvedl Zeman.

Zeman poletí do USA, Číny i Ruska

Miloš Zeman má letos v plánu navštívit USA, Čínu či Vietnam. Právě na Čínu přišla řeč během Zemanovy tiskovky na Hradě. Doprovodit by ho tam měl tentokrát miliardář a nejbohatší Čech Petr Kellner.

„S panem Kellnerem jsem se samozřejmě nebavil o financování (kampaně - pozn. red.). Vzhledem k tomu, že jeho podnikatelské záměry jsou nejenom v Rusku a Číně, ale že se začaly promítat i do Spojených států, ho pochopitelně zajímala otázka mých návštěv do těchto zemí,“ řekl k tomu Zeman, který se nedávno na Hradě s Kellnerem sešel.

První letošní zahraniční cestou bude pro Zemana státní návštěva Chorvatska na konci března, o měsíc později ho pak přijme v Bílém domě americký prezident Donald Trump. Čínská mise - již třetí během Zemanovy prezidentské role - je v plánu na květen. Týkat se přitom bude konference k projektu nové Hedvábné stezky.

Otázkou pak bylo, zda se Zeman letos vypraví i do Ruska. „My doufáme, že politická situace bude i díky tomu, že se podaří nějaký posun na rusko-americké lince, v takové situaci, aby byla (návštěva) ještě v tomto roce možná,“ řekl ČTK před svým koncem v roli Zemanova hradního poradce pro zahraniční politiku Hynek Kmoníček, nový velvyslanec v USA.

Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech prozradil, že s Vladimirem Putinem bude mluvit letos v listopadu. „Tento rok pojedu do Spojených států, do Číny, do Ruska a je vždycky dobré, když ČR má dobré vztahy minimálně s těmito třemi zeměmi,“ říkal.

Video: Podívejte se na celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech

Horáčkova parodie na Zemanovu ruštinu

S Ruskem se však pojí ještě jedna věc. To, že se Miloš Zeman rozhodl odpovědět na své tiskovce v ruštině, mělo dohru. Přimíchal totiž do své odpovědi i česká slova.

Třeba když vyjádřil pochybnosti, jestli budou jeho odpovědi rozumět čeští novináři. V odpovědi přitom použil slovo „razuměť“, přestože rusky je to „panimať“.

Zemanovu řeč v ruštině pak zparodoval jeho konkurent Michal Horáček, když napsal: „Ja něrazuměju, pačimu gaspadin Zjeman něchačajet těleviznaja diskusaja demokratišiskaja.“ Poukázal tak na oznámení prezidenta, že se nezúčastní debat s protivníky.

VIDEO: Michal Horáček se modlil, aby Zeman kandidoval
Video  Horáček se modlil v kostele, aby Zeman kandidoval: Lidi mu vystaví účet za virózky.  - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...

VIDEO: Záznam celé tiskovky Miloše Zemana, na níž oznámil svou kandidaturu
Video  Miloš Zeman: Proč znovu kandiduje? Celý záznam jeho tiskovky  - Blesk TV
Video se připravuje ...

SPECIÁL: PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 ZDE

Doporučujeme
maryfox ( 12. března 2017 14:43 )

 Na Zemana platí to staré české přísloví: kdo neviděl hrad, chválí kozí chlívek.Nic proti Lánskému zámku, ale z prostředí v němž žije Trump a nepochybně potajmu i Putin by ho asi kleplo.

tgbg ( 12. března 2017 14:32 )

Jenom to té Putlerovi řiti zalez celý Milouši a už nevylézej!!!!

2626 ( 12. března 2017 13:24 )

 Kdyby Zeman nekandidoval přišli bysme o spoustu legrace takhle se určíte pobavíme. Ještě by si měl pribrat další lidi typu Ovcacka aby mela taškařice poradnejj říz.

jikar ( 12. března 2017 13:17 )

Zeman je schopen nás vrátit do časů totality. Bohužel spousta křupanů na ty jeho kecy slyší.

xxxx678 ( 12. března 2017 13:14 )

Ten "dotaz" se panu Horáčkovi moc nepovedl. Chtěl asi zamachrovat, a vyšlo to jako - trapas.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa