Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman chce být znovu prezidentem. Video zachytilo, co řekl svým věrným

Autor: vei - 
9. března 2017
20:17

Miloš Zeman chce vydržet na Hradě až do roku 2023. Záměr usilovat o druhé prezidentské období oznámil na slavnostním večeru u příležitosti čtvrtého výročí své inaugurace. Ve Španělském sále ho v tu chvíli poslouchala tisícovka hostů, kteří dostali pozvánku na Hrad a vyslechli si předtím například árie z Dvořákovy Rusalky. Veřejně to Zeman oznámí v pátek před polednem a poté bude v neděli hostem pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech.

„Chci, abyste to slyšeli jako první,“ řekl po slavnostním koncertu Zeman svým věrným. „Politická prohlášení by měla zaznít jako výstřel z děla. Proto vám oznamuji, že jsem se rozhodl znovu kandidovat na funkci prezidenta České republiky,“ řekl Zeman svým příznivcům kolem čtvrt na devět. 

Miloš Zeman oznámil asi 1000 hostů svou další kandidaturu. Podívejte se na to:

Video  Zeman vyslovil nahlas: „Výstřel z děla, budu kandidovat znovu.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Mezi hosty na Pražském hradě byl v tu chvíli například šéf fotbalu Miroslav Pelta a nebo bývalý jihomoravský hejtman Milan Hašek (ČSSD). Naopak nedorazili další dva účastníci povolební schůzky v Lánech – poslanec Jeroným Tejc a dnes už bývalý senátor Zdeněk Škromach. Tejc se chystá na víkendový sjezd ČSSD, kde kandiduje na 1. místopředsedu strany. Zdeněk Škromach na sjezd pozvaný nebyl a pozvánku nedostal ani na čtvrteční slávu na Hradě. Prý už si stejně vše důležité řekl s prezidentem při oslavě svých 60. narozenin.

Škromach: Čekal jsem to a jsem rád

„Jsem velmi rád a popravdě řečeno jsem to očekával. Protože si myslím, že Miloš Zeman je úspěšným prezidentem a i ta podpora, kterou dnes ve veřejnosti má, je taková, že je velká šance, aby byl zvolen i podruhé,“ řekl k další kandidatuře Miloše Zemana Zdeněk Škromach. Ve volbách prý Zemana podpoří a chce přesvědčit i ČSSD, aby udělala to samé.

Podle Jeronýma Tejce byl Miloš Zeman až do teď dobrým prezidentem. A tipuje, že v příští volbě bude patřit k favoritům. „Jestli to dnešní rozhodnutí přinese novou vlnu nápadů na to, kdo by mohl ještě kandidovat, to nevím, spíš mi přijde, že už se někteří se svými nápady vyčerpali a možná budou hledat další osobnosti, které by měly šanci třeba proti Miloši Zemanovi,“ řekl Blesk.cz Jeroným Tejc (ČSSD).

Proti Zemanovi Škromach nepůjde

Jedním z těch, kdo čekal na čtvrteční vyjádření, je právě Zdeněk Škromach. Na podzim loňského roku neobhájil post senátora. Do prezidentské volby by si ale věřil. Ale pouze za předpokladu, že by do ní nešel Zeman. Takhle boj o Hrad zřejmě vzdá. Prý i kvůli tomu, že by nesehnal na kampaň dost peněz. „Ten klíč k jakékoliv volební kampani jsou finance a to samozřejmě souvisí i s rozhodnutím Miloše Zemana, protože mnozí nebudou chtít investovat do podobných kandidátů,“ uzavřel Škromach.

Oslava s Rusalkou a Prodanou nevěstou

Čtvrteční večer nazval prezident Zeman „Můj čtvrtý rok s vámi“. Jsou to totiž právě čtyři roky, co se stal prezidentem. Oslava začala v 19 hodin koncertem Hudby Hradní stráže a Policie České republiky a pozvaní hosté se ještě před slavnostním rautem zaposlouchali do „Pokladů české klasiky“.

Na celý Zemanův projev pro vyvolené se podívejte zde:

Video  Zeman oznámil další kandidaturu na prezidenta. Podívejte se na projev pro vyvolené.  - archiv Blesk.cz
Video se připravuje ...

Zazněla například árie z Rusalky anebo Prodané nevěsty. Krátce po 20. hodině začal slavnostní raut, na kterém Miloš Zeman vyhlásil svou kandidaturu. Zatím ale neoficiálně. To skutečné prohlášení přijde až v pátek na tiskové konferenci. A své důvody pak navíc prezident rozebere v neděli pro Blesk.cz. Od jedenácti hodin vysíláme živě další díl pořadu S prezidentem v Lánech.

Horáček: Je čas vystavit Zemanovi účet

Jako první zareagoval na Zemanovo prohlášení vážný soupeř, který se do boje o Hrad hlásí. Textař Michal Horáček. Pokud by Zeman nakonec nekandidoval, byl by podle informací Blesk.cz zklamaný. 

„S oznámením Miloše Zemana přišel čas vystavit mu účet. Za všechny ty virózy, urážky a lži, kterými poškozoval všechny občany včetně svých někdejších voličů. V této volbě se proti němu a všemu, co představuje, postavím s hlubokou vírou, že máme na víc, napsal Horáček stručně.  

Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) zastihlo oznámení Miloše Zemana ještě v Bruselu, těsně po zasedání první části Evropské rady. Na té druhé už český premiér nebude, protože se přesouvá na sjezd ČSSD do Brna. Zemanovu druhou kandidaturu prý Sobotka očekával. 

„Kandidaturu Zemana jsem předpokládal, je to významné obohacení nabídky,“ řekl Sobotka.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Podívejte se na zatím poslední díl pořadu S prezidentem v Lánech:

Video  O teroru, Chartě 77 i odchodu Forejta: Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech  - Blesk
Video se připravuje ...

Doporučujeme
rego- ( 18. května 2017 20:05 )

Čím to,že jsem takové primitivní hovado.........???????Jo vim,jsem zdenekk ...

oldedek ( 10. března 2017 11:00 )

Hlavně aby se nám čím dál víc nepochc..(pardón - nepočůrával) ... Už jsem ho viděl chodit s počůranými kalhotami v Kladně před lidmi - ale jinak je zdravotně "stabilizovaný" ... http://g.cz/pomoceny-zeman-se-siri-jako-ohen-ktery-nelze-zastavit#

salto ( 10. března 2017 10:02 )

salto ( 10. března 2017 09:59 )

Nemusíš se k nim hlásit o tobě se to ví

ellenic ( 10. března 2017 09:40 )

To, co včera řekl, že bude opět kandidovat jsem věděla už mnohem dříve . Za ty roky, co byl a je v politice, už ho mám přečteného. Takže jsem včera ani nic jiného nečekala, tedy Bohužel. Prezidenta si představuji úplně jiného, inteligentního, charismatického, v dobrém fyzickém stavu, ne v gumovém člunu na rybníku, s bodyguardy ve vodě, ne obklopeného pomocníky při chůzi ze schodů a do schodů. Prezident by měl důstojně reprezentovat svůj úřad a hlavně i svojí osobou reprezentovat stát a lid ČR nejen doma, ale také ve světě .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa