Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Povinná maturita z matematiky to má nahnuté. Valachovou čeká boj v Senátu

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    7. 3. 2017
    17:00

    Zrušení povinné maturity z matematiky odsouhlasil školský výbor Senátu. Během schůze, která začíná ve středu, se tak může školský zákon dočkat zásadní změny. A musel by se tak vrátit k novému rozhodnutí poslancům. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) kroutí nad podporou návrhu Jiřího Růžičky (za TOP 09) hlavou. Senátoři budou řešit také obchodní smlouvu CETA nebo změny ve volebním zákoně.

  • 1.Povinná matematika nebude?

    Povinná čeština plus jeden z dvojice předmětů matematika nebo cizí jazyk. Tak vypadá v současnosti volba maturantů u zkoušky dospělosti. Svobodně si pak mohou vybrat dva a více dalších předmětů. Ministerstvo školství přitom prosadilo, že za čtyři až pět let by některé školy měly závěrečnou zkoušku z matematiky povinně. Návrat k současnému stavu chce ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera a senátor Jiří Růžička (za TOP 09).

     

    „Nehodlám ustupovat. Týká se povinné maturity z matematiky,“ uvedl Růžička na jednání školského výboru minulý týden svůj pozměňovací návrh. „Jsme v okamžiku, kdy se zavádí podle nařízení vlády. Máme větší problém s výukou matematiky a matematickou gramotností. Povinná maturita tu kvalitu nepozvedne. Jsem si skoro jistý, že se to míjí účinkem. Bere to právo studentovi rozhodnout se,“ vysvětlil svůj názor. Podpořili ho další 4 členové výboru: Jiří Čunek (KDU-ČSL), Zdeněk Papoušek (nestr. za KDU-ČSL), Jiří Oberfalzer (ODS) a Zuzana Baudyšová(nestr. za ANO).

     

    Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na maturitě z matematiky trvá. Na gymnáziích má být zavedena od roku 2021, na odborných středních školách o rok později. Valachová už dříve řekla, že je „šokující“ ohrozit přílepkem ve formě senátního pozměňovacího návrhu přípravu nového systému financování škol. Nově by stát neplatil školám podle počtu žáků, ale také podle počtu odučených hodin. Změna by se nedotkla soukromých a církevních škol.

    Ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička se dostal do Senátu jako nestranný kandidát za TOP 09. Ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička se dostal do Senátu jako nestranný kandidát za TOP 09. | ČTK

  • 2.TOP 09 si brousí zuby i na pamlsky

    TOP 09 se zároveň podle neoficiálních informací chystá přímo během jednání zastavit i takzvanou pamlskovou vyhlášku, podle které mají ze škol zmizet nezdravé potraviny. O změnu se už ve Sněmovně snažila poslankyně Jitka Chalánková a není vyloučeno, že někdo z jejích senátních kolegů povede bitvu s ministerstvem školství v tomto směru dál. „Zcela pominula rodiče a školskou samosprávu. Neustálé vyřazování rodičů z rozhodování se mi nelíbí,“ stěžovala si Chalánková.

     

    Strana navrhuje zařadit do novely školského zákona, aby o prodeji potravin rozhodovaly školské rady, v nichž jsou zastoupeni i rodiče. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se proti kritice vyhlášky ohradila. „Co se nám to vlastně říká? To znamená, že zdravé potraviny neexistují? Že je nedokážeme vyrobit? Nebo je vůbec nemáme? Že nejsme schopni zajistit nabídku školních bufetů, která odpovídá?“ řekla.

  • 3.Horáček a spol. budou muset získat čísla průkazů

    Senátoři dostanou na stoly také novelu volebního zákona, podle které by měli podporovatelé nezávislých kandidátů v prezidentské volbě uvádět na petiční archy také číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu. Nadále jich bude muset být nejméně 50 tisíc. Úprava má zabránit opakování sporů o platnost podpisů na nominačních peticích, které předcházely první přímé volbě před více než třemi lety. Ministerstvo vnitra kvůli zpochybněným podpisům odmítlo připustit některé z přihlášených adeptů do volebního klání. Senát zřejmě schválí novelu beze změn.

     

    „Každý občan, podporující kandidaturu kandidáta, uvede na podpisový arch své jméno, příjmení, datum narození, adresu místa trvalého pobytu nebo údaj, že trvalý pobyt na území České republiky nemá, a číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu s údajem, o jaký druh dokladu se jedná, a připojí vlastnoruční podpis,“ píše se v novele. Změna by se měla dotknout například skladatele Michala Horáčka nebo lékaře a aktivisty Marka Hilšera. Kandidáti, které navrhnou poslanci nebo senátoři, změny nepocítí.

    Video  Zemanova lékařská prohlídka: Je dost fit na dalších 5 let na Hradě?  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 4.Neporazitelná Dernerová

    Středeční jednání zřejmě začne netradičně skládáním slibu jedné jediné senátorky. Alena Dernerová obhájila nadvakrát svůj post poté, co část hnutí Severočeši, za které kandidovala, napadla senátní volby v Mostě. Ty se musely v lednu opakovat a Dernerová v nich opět zvítězila, dokonce hned v prvním kole.

    Senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz) Senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz) | ČTK

  • 5.Daně a autorské právo

    Projednávat by se na páté schůzi Senátu od voleb měly také daně. Osud daňového balíčku ministra financí Andreje Babiše (ANO) je nejistý, protože senátní hospodářský výbor se na doporučení pro své kolegy neshodl. Důvodem neshody byl hlavně pozměňovací návrh ze Sněmovny, který upravuje podmínky odpočtů daně z přidané hodnoty pro Českou televizi a Český rozhlas.

     

    Svůj návrh má ve hře také ministr kultury Daniel Herman, který je ale na pracovní cestě v Japonsku. Senátoři budou debatovat nad změnami v autorském právu. Spory o výši autorských poplatků by podle senátorů mělo místo soudů vyřešit ministerstvo kultury svým opatřením. Horní komoře tak doporučily upravit novelu autorského zákona její výbory kulturní a ústavně právní. Novela, jež počítá s tím, že se autorské poplatky budou moci do budoucna zvyšovat maximálně o inflaci, tak zřejmě v horní parlamentní komoře dozná změn a vrátí se na stoly poslancům.

    Ministr kultury Daniel Herman a další se v úterý ráno setkali s tibetským duchovním vůdcem 14. dalajlamou. Ministr kultury Daniel Herman a další se v úterý ráno setkali s tibetským duchovním vůdcem 14. dalajlamou. | Blesk/Mária Rušinová

    SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa