Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přímá volba prezidenta dělí poslance. Kdo přiznal chybu? Velká anketa

Autor: Václav Lang - 
7. března 2017
05:40

Svěřit lidem do rukou moc zvolit si přímo svým hlasováním hlavu státu byla chyba, myslí si někteří poslanci. Další si nad tím naopak stále libují. Krátce před čtvrtým výročím inaugurace Miloše Zemana jako prvního přímo zvoleného prezidenta Česka položil Blesk.cz všem poslancům dotaz, jak zpětně hodnotí tuto změnu volebního systému z roku 2012. Většina odpovědí hovoří pro přímé hlasování, značná část ji však kritizuje.

„Zavedení přímé volby prezidenta byla chyba. Mou chybou je, že jsem podlehla enormnímu mediálnímu a společenskému tlaku a pro zavedení přímé volby jsem spolu s naprostou většinou tehdejších poslanců hlasovala,“ zavzpomínala pro Blesk.cz poslankyně Miroslava Němcová (ODS), která v době rozhodování předsedala Sněmovně. A spekulovalo se o ní jako o možné prezidentské kandidátce. 

Nominaci Miroslavy němcové (ODS) na premiérku nakonec podpořila i TOP 09. Nominaci Miroslavy němcové (ODS) na premiérku nakonec podpořila i TOP 09. | EPA

Němcová je jednou z třetiny poslanců, kteří na anketní otázku Blesk.cz, jak s odstupem hodnotí zavedení přímé volby, odpověděli kriticky. Na dotaz rozeslaný e-mailem na oficiální sněmovní adresy si během posledních 10 dní našlo čas 42 z dvou set oslovených zákonodárců. 24 jich přímou volbu podporuje, 13 jich je proti. Zbylých pět se vyjádřilo neurčitě. 

Bendova největší politická chyba

Z poslanců ODS, která v době zavedení volební novinky stála u moci, nezpytuje svědomí jen Němcová. „Svoje hlasování pro přímou volbu prezidenta pokládám za největší politickou chybu, kterou jsem kdy udělal,“ přidává se k ní Marek Benda.

„Nechal jsem se svést okolnostmi situace a veřejným tlakem a hlasoval pro věc, kterou jsem mnohokrát předtím odmítal. Pokládám přímou volbu prezidenta za velký problém pro celou Českou republiku, která rozkolísala ústavní systém a rozdělila zemi hlubokými příkopy,“ dodal s tím, že by rád vrátil prezidenta z pozice „politického hráče“ zpátky do role státního symbolu. 

Nejsme monarchie, říká poslanec ANO

Podobný názor na přímou volbu má i současný předseda ODS, politolog Petr Fiala. „Nejde o to, kdo je či není zrovna prezidentem. Zbytečně se tím ale vyhrocují spory ve společnosti a zanáší se do našeho čistě parlamentního systému nesourodý prvek. Výsledkem je větší napětí mezi vládou a hlavou státu, která se díky přímé volbě cítí silnější, než podle ústavy je,“ tvrdí. 

Poslanec Martin Kolovratník (ANO) Poslanec Martin Kolovratník (ANO) | ČTK/Vostárek Josef

„Nejsme monarchií ani královstvím, tento prvek přímé demokracie podle mě do našeho systému nepatří,“ odpověděl Martin Kolovratník z ANO. „Způsob výkonu prezidentské funkce Milošem Zemanem mě v tomto názoru utvrdil. Pozice prezidenta je u nás jasně dána ústavou, bohužel po přímé volbě cítím snahy tuto pozici posílit a posunout jinam, než patří,“ dodal. Jeho kolega z ANO Ivan Pilný se domnívá, že „na přímé volby jsme ještě nedozráli“. 

„My jsme přímou volbu podpořili. Ale za sebe říkám, že to je příliš ‚drahé divadlo’ s nejasným výsledkem. Osobně bych to vrátil nazpět, kdy prezidenta volily obě komory,“ řekl poslanec KSČM Josef Šenfeld. Za chybu považuje zavedení přímé volby také místopředseda vlády a šéf lidovců Pavel Bělobrádek, podle kterého mělo změnu doprovázet celkové zpřesnění ústavy. 

Komárek: Lepší než intriky na záchodcích

Mezi respondenty nicméně převládají ti, kteří přímou volbu chválí nebo ji alespoň nekritizují. „Přímá volba prezidenta: Jednoznačné ano!“ má jasno exministr průmyslu a obchodu, současný poslanec ČSSD Jan Mládek. Stejný názor má v ČSSD také třeba Markéta Wernerová, Vlasta Bohdalová, Václav Votava, Stanislav Huml nebo Jaroslav Foldyna

Jan Mládek se na tiskové konferenci vyjádřil k návrhu premiéra na jeho odvolání z funkce ministra. Jan Mládek se na tiskové konferenci vyjádřil k návrhu premiéra na jeho odvolání z funkce ministra. | ČTK/Vít Šimánek

„Byl jsem vždy zastáncem přímé volby prezidenta. Podobně jsem přesvědčen, že by naší zemi pomohl většinový volební systém. Své představitele mají vybírat občané, ne stranické sekretariáty. Soutěž je vždycky lepší než intriky s temnými muži na záchodcích a igelitkami plnými peněz,“ uvedl Martin Komárek z ANO. 

Souhlasí i jeho kolegové Jana Lorencová nebo Zdeněk Soukup. „Myslím, že je to nejdemokratičtější institut. Dává hlavě státu nespornou legitimitu. Volání určité části takzvaných elit po návratu k nepřímé volbě vnímám tak, že by nejraději většinu lidí rovnou zbavili svéprávnosti,“ řekl Soukup.  

Schwarzenberg: Prezident odpovídá naší politické kultuře

Proti přímé volbě není ani finalista minulé volby Karel Schwarzenberg, byť si čestný předseda TOP 09 neodpustil drobné rýpnutí: „Nemám dojem, po tom, jak proběhly poslední volby, že by jiný způsob voleb nám přinesl lepší výsledek. Hlava státu očividně odpovídá všeobecné politické kultuře této země.“

Šéf STAN Petr Gazdík během debaty Blesku se superlídry před krajskými volbami Šéf STAN Petr Gazdík během debaty Blesku se superlídry před krajskými volbami | Foto Blesk - David Malík

„To, jak Miloš Zeman s funkcí přímo voleného prezidenta občas nakládá, mě zklamalo,“ přisadil si předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík a dodal, že to ale přímou volbu v jeho očích nezdiskreditovalo. 

Část poslanců by v souvislosti s přímou volbou upravila pravomoci hlavy státu. „Přímá volba prezidenta byla krok správným směrem. Nicméně bych prezidentovi postupně rozšiřoval pravomoci, až by se z ČR stal polo-prezidentský, resp. prezidentský systém. Tato země potřebuje jednoho vůdce,“ uvedl Augistin Karel Andrle Sylor (Úsvit). Jeho spolustranice Jana Hnyková by podle svých slov ráda prosadila možnost odvolání prezidenta za závažné činy proti státu a jeho občanům. Na to už ale současné znění ústavy pamatuje.  

Anketa
Souhlasíte s přímou volbou prezidenta?
počet hlasujících: 399
Anketa
Souhlasíte s přímou volbou prezidenta?
ANO
81 %
NE
19 %
počet hlasujících: 399

Prezident Miloš Zeman už tento týden oznámí, jestli bude příští rok kandidovat znovu. Podívejte se na jeho zatím poslední rozhovor pro Blesk:

Video  O teroru, Chartě 77 i odchodu Forejta: Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech  - Blesk
Video se připravuje ...

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte ZDE

Doporučujeme
avina ( 7. března 2017 12:19 )

Přímá volba je OK ! Když volili vybraní- také zvolení- poslanci , bylo plno špinavostí! Havel vyhrál rozdílem 1 hlasu, fuj. V minulosti nevyhrál v 1. ani 2.kole, až při osamostatnění....Přitom na začátku tvrdil, že NE....Zachutnala mu moc. Využil jí díky komunistů. Slaboch. Zamiloval se do prezidenta USA /homoušek/.

zednik ( 7. března 2017 11:13 )

Aspoň vidíš, jak si některý český politik nevidí ani do huby. Má svoje pořadí : JÁ, JÁ,JÁ, pak Bůh a pak voliči...

zednik ( 7. března 2017 11:11 )

Svěřit lidem do rukou moc zvolit si přímo svým hlasováním hlavu státu byla chyba... Prostě to na první dobrou úplně některým nevyšlo. Jak z toho ale ven, teď když by chtěli mít na Hradě třeba jako první dámu Žilkovou a třeba to zas nevyjde ???

sharp ( 7. března 2017 10:54 )

Ten rozpočet by se měl snížit u všech. Obecně je známo, že největší ostudu ČR dělají poslanci. Také "vyrábějí" nejvíce zmetků, tedy pokud do práce vůbec přijdou. Postižitelní za zmetky nejsou a absence nevadí.

sharp ( 7. března 2017 09:49 )

Chybou není přímá volba prezidenta, ale volby do parlamentu a senátu. Senát by měl být zrušen úplně a parlament zredukovám. Na 10 mil. obyvatel máme příliš mnoho politiků, ministerstev a dalších budižkničemů, kvůli nimž máme zbytečně vysoké daně. Také souhlasím s názorem, že své představitele mají vybírat lidé a ne stranické sekretariáty. Takoví jako je Němcová nebo Benda by už měli z politiky dávno zmizet. Jenže Bendy se jen tak nezbavíme, když nikdy nepracoval. Už jako student si chodil do parlamentu hrabat a hloupě žvanit. Nyní nemá pracovní návyky a bez politiky chudák nepřežije.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa