Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exdiplomat na Hrad? Udělám soupeře Zemanovi, tvrdí Kolář

Autor: deb - 
15. února 2017
16:54

Kandidovat na Hrad bude možná i Petr Kolář, bývalý diplomat. Ovšem jen v případě, když se voleb zúčastní i Miloš Zeman a veřejnost o Koláře bude mít zájem. Podle něj by bezpečnost zlepšilo, kdyby Evropa více kultivovala své okolí. S informací přišel iDNES.cz.

Kolář by podle webu neměl motivaci, kdyby nekandidoval nynější prezident Miloš Zeman. Dále uvedl, že o něj musí mít veřejnost zájem, aby sehnal potřebný počet lidí ke kandidatuře. Podle něj je trapné se vnucovat.

Proč uvažuje Kolář o kandidatuře? „Po ruské invazi na Krym jsem se lekl. Šokovaly mě však spíše projevy jakéhosi kolaborantství uvnitř západního společenství než invaze, která se tak nějak dala předpokládat. A pak jsem slyšel našeho prezidenta, jak v zásadě přejímá dezinformační argumentaci Kremlu, a navíc to neříká jenom nám, ale i v čínské státní televizi. Ta vyjádření už byla pomalu důvodem k impeachmentu. Tak jsem se začal angažovat jako občan,“ uvedl Kolář pro iDNES.

Dle Koláře se Evropa mění po nástupu Donalda Trumpa, který upřednostňuje úplně jiné priority než Obama. Trump bude dělat výhodné kroky pro USA. „Chceme-li, aby NATO zůstalo funkční, musíme plnit své závazky a dávat na obranu dvě procenta HDP. Všichni členové. Pro Evropany dnes již není klíčovou otázkou prosperita a trvalý růst, jak to bylo v posledních dekádách, ale bezpečnost. A není důležité, do jaké míry je ohrožení reálné, lidé se zkrátka bojí a my jim musíme dokázat, že jsme schopni se bránit a zajistit vnější hranici. Třeba i použitím síly,“ řekl

„Musíme přispět ke stabilizaci svého nejbližšího okolí. Každé impérium, které toto podcenilo, bylo nakonec svým destabilizovaným okolím rozvráceno. A my děláme stejnou chybu jako kdysi Římané: platíme a myslíme si, že penězi se vykoupíme,“ uvedl Kolář pro web.

Kandidaturu na Hrad oznámili i textař Michal Horáček, performer Milan Kohout nebo lékař Marek Hilšer. Dále ji zvažuje i předseda akademie věd Jiří Drahoš či exsenátor Zdeněk Škromach.

Petr Kolář (54), bývalý elitní diplomat, který pracoval skoro dvacet let v diplomacii. Absolvoval etnografii a folkloristiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Působil jako velvyslanec ve Švédsku, Irsku a USA. V roce 2012 ukončil svoji diplomatickou kariéru v Moskvě. Byl náměstkem ministra zahraničí. Nyní se věnuje byznysu a spolupracuje s globální advokátní kanceláří Squire Patton Boggs.

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte ZDE

Doporučujeme
kadlicek ( 19. února 2017 12:14 )

...a že nikdě neuvádza, ako sa mu pohodlno bydliélo za totálýty v bytu ktorý mala ich famýlijá pridělány od Minýsterstvá vnitrá. Prečo asi ???

tigrusenko ( 15. února 2017 17:32 )

Ale pořád za ním do terénu nevyjíždí polní nemocnice jako jezdila za Havlem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa