Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volba prezidenta ČR 2018 – jak a kdy volit

Termín prezidentských voleb 2018

První kolo prezidentských voleb proběhne 12. - 13. ledna 2018. Druhé kolo připadá na 26. - 27. ledna. Podle zákona se volby konají vždy v pátek od 14 do 22 a v sobotu od 8 do 14 hodin.

Prezidentské volby by se vždy měly konat nejpozději 30 dnů před uplynutím volebního období stávajícího prezidenta. Miloš Zeman složil prezidentský slib 8. března 2013.

Vážení čtenáři, dnešní online přenos tímto končí. Sledujte i zítra Blesk Zprávy pro nejnovější informace o povolebním dění. Pro dnešek vám děkujeme za pozornost. 

22:53
27. 1. 2018

Ruský prezident Vladimir Putin dnes pogratuloval Miloši Zemanovi k opětovnému zvolení prezidentem České republiky. Informovala o tom tisková služba Kremlu, kterou citovala televize NTV.

Ruský prezident v telegramu zdůraznil svou připravenost pokračovat v konstruktivní spolupráci v bilaterálních i mezinárodních otázkách.

„Vedoucí představitel ruského státu zdůraznil, že výsledky voleb potvrdily vysokou autoritu Zemana jako zkušeného a zodpovědného politika, který prosazuje zájmy a touhy českého národa,“ uvedl Kreml.

22:40
27. 1. 2018

V podvečer odjela i Kateřina Zemanová, která za otcem přiletěla z Británie. 

Kate Zemanová odchází ze štábu svého otce
27. 1. 2018

Štáb postupně opustili i Mynářovi, Daniel Hůlka či Ivana Zemanová. 

Ivana Zemanová při odchodu ze štábu Daniel Hůlka, který přišel podpořit Zemana a i zazpíval hymnu, odchází ze štábu Mynářovi odcházejí ze štábu
22:26
27. 1. 2018

Takto v Zemanově štábu zasahovala záchranka. Přivolána musela být kvůli novináři z Haló novin, který se podle svědků z místa příliš silně opil.

Sanitka odváží ze štábu zřejmě opilého novináře Sanitka odváží ze štábu zřejmě opilého novináře Sanitka odváží ze štábu zřejmě opilého novináře Sanitka odváží ze štábu zřejmě opilého novináře
22:23
27. 1. 2018

Výsledek prezidentské volby podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba ukazuje, že většina české společnosti nechce být natolik otevřená Evropě, jako byl vyzyvatel Miloše Zemana Jiří Drahoš. Holub to řekl ČTK s tím, že ho výsledek mrzí. Podle teologa a kněze Tomáše Halíka na Hradě zůstává člověk minulosti, kolem něhož rozdělenou společnost nelze sjednotit.

22:09
27. 1. 2018

Martin Nejedlý opouští Zemanův štáb, stejně tak hradní mluvčí Ovčáček.

Prezidentův mluvčí opouští volební štáb Nejedlý opouští Zemanův štáb Nejedlý opouští Zemanův štáb
20:55
27. 1. 2018
!

Policie ČR na svém twitterovém účtu uvedla, že se pražští policisté začali zabývat incidentem z TOP Hotelu. Tam došlo k potyčce mezi hosty volebního štábu prezidenta Miloše Zemana a přítomnými novináři.

20:22
27. 1. 2018
!

Podívejte se na průběh incidentu, během kterého napadli hosté volebního štábu Miloše Zemana novináře. Video publikujeme se svolením jeho autora - Televize Seznam.

Video Zemřel „boxer“ ze Zemanova štábu. Novináře Slezáka (†73) zradilo srdce? - Televize Seznam
Video se připravuje ...
20:09
27. 1. 2018

Stoprocentní účast měli při letošním finále prezidentských voleb nejen tradičně v Čilé na Rokycansku, ale také v obci Lubné na Brněnsku. Nejmenší účast byla naopak ve Zběšičkách na Písecku - 29,4 procenta.

20:07
27. 1. 2018

Napadení novinářů ve štábu Miloše Zemana odsoudil na Twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

19:58
27. 1. 2018

V Malé Skále na Jablonecku musí přepočítat výsledky druhého kola prezidentských voleb. Na celkové výsledky v obci to vliv mít nebude, může se to projevit pouze v údaji o volební účasti, řekla ČTK mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová. 

19:23
27. 1. 2018
!

Andrej Babiš, který volil v sobotu večer po návratu ze zahraničí, na dotaz Blesk Zpráv komentoval zdravotní stav jeho manželky Moniky. "Moje paní byla 14 dní na JIPce se zápalem slinivky, takže jsem rád, že se z toho dostala, protože zápal slinivky není sranda. A moje paní byla volit, včera odpoledne. Já jsem byl včera v Budapešti a přiletěl jsem přesně tak, abych ve 21:56 tady v Průhonicích odvolil. Samozřejmě jsem volil pana prezidenta Zemana, protože jsem ho podpořil několikrát v kampani," uvedl Babiš.

Šéf ANO se pozastavil také nad tím, jak se mu doposud jednalo s Milošem Zemanem, který za ním během prvního funkčního období dorazil i na Čapí hnízdo, zatímco Babiš byl několikrát za Zemanem na Hradě. "My s panem prezidentem máme normální vztahy a ty řeči, že jsme spojenci, to je nesmysl. Já jsem byl kritický, pan prezident reagoval tak, jak reagoval, já si vážím, že on byl vždycky absolutně loajální vůči svému okolí, to je určitě pozitivní," říkal Babiš a připomněl svá slova o tom, že Zemanovi mohou škodit u voličů jeho hradní spojenci Mynář s Nejedlým. "Já jsem dneska dostal tolik gratulačních SMS a mailů, jako kdybych já sám kandidoval. A já myslím, že naši lidi pochopili, že pokud zvítězí pan prezident, tak lze očekávat stabilní politickou situaci, aspoň doufám," dodal.

Video Babiš: Monika byla volit, zánět slinivky není sranda. Padlo i Čapí hnízdo a podpora Zemana - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...
19:20
27. 1. 2018
!

Hosté ve štábu Miloše Zemana napadli pěstmi několik novinářů.

Video Hosté ve štábu Miloše Zemana napadli přítomné novináře - Jakub Veinlich / Blesk
Video se připravuje ...
19:13
27. 1. 2018

Jak reagovali na Zemanovo zvolení politici? Na přehled se podívejte ZDE

19:13
27. 1. 2018

Populista zůstává prezidentem, píše web deníku Süddeutsche Zeitung o vítězství Zemana v prezidentských volbách. Výsledek voleb považuje za překvapivý.

18:50
27. 1. 2018
!

K volebnímu štábu Miloše Zemana přijela sanitka. Na místě zřejmě zkolaboval jeden z redaktorů.

Do štábu Miloše Zemana přijela sanitka
Video Odjezd záchranné služby z volebního štábu Miloše Zemana - Jakub Veinlich / Blesk
Video se připravuje ...
18:42
27. 1. 2018

Zatímco stávajícího prezidenta podporoval předseda SPD Tomio Okamura, jeho bratr Hayato si přál, aby uspěl Drahoš. Smutek ale necítí, naopak v dění posledních dní spatřuje pozitivní okamžiky. "Tolik lidí se propojilo, to je ohromná energie, která tady je, ona nezmizí a nějaký ten zápas, to vyjasňování si, kam má náš národ směřovat, ta otázka nemizí, ta zůstává. Ten příběh bude mít pokračování," řekl překladatel Hayato Okamura. Podle něj se do historie zapsali další kandidáti, a to kultivovanou diskusí i podporou Drahošovi před druhým kolem. "Dali vzor a příklad také pro každé budoucí volby. To je velký přínos," dodal.

Hayato Okamura ve Studiu Blesk
18:41
27. 1. 2018

Zpěvačka Marie Rottrová chtěla na Hradě změnu kvůli okolí současného prezidenta a atmosféře v zemi. "Já jsem očekávala, že odsud půjdeme s velkým vítězstvím a budeme mít nového prezidenta pana Jiřího Drahoše. Nestalo se tak, chyběl tomu jenom kousíček. Samozřejmě život jde dál a moc se mi líbí, že skoro 50 procent voličů podporovalo Jiřího Drahoše," řekla Rottrová, která by Drahoše ráda viděla nadále v politice.

18:41
27. 1. 2018

Z výsledku voleb byl zklamaný herec Martin Myšička. "Jsem z toho smutný, ale jak sám pan Drahoš říkal – není to konec. Myslím si, že je potřeba v tom pokračovat," řekl. Za pozitivní věc ale považuje to, že prohra nebyla velká. V porovnání s předchozími prezidentskými volbami letošní označil za pokrok.

18:39
27. 1. 2018

Britský deník The Guardian označil výsledky českých voleb za vítězství pro protiimigrační a krajně pravicové síly v zemi, což může potenciálně obrátit českou politiku protizápadním směrem. Symbolické se pro vítězství 73letého prezidenta stalo, že v jeho volebním štábu byl přítomen vůdce Strany přímé demokracie Tomio Okamura. Výhra Zemanovi umožňuje také diktovat si složení nové vlády vedené Andrejem Babišem, jehož dosavadní menšinová nedostala důvěru v parlamentu.

18:39
27. 1. 2018

Podle listu Wall Street Journal (WSJ) vyhrál politik, který zdůrazňuje důležitost vztahů s Moskvou. Poraženým je pak "středolevý" kandidát, který si dal za úkol zvrátit zvedající se vlnu euroskepticismu v regionu. Zemanova výhra zároveň zvýrazňuje postavení těch stran ve střední a východní Evropě, které jsou skeptické vůči snaze EU vybudovat integrovanější a jednotnější Evropu. Také posiluje euroskeptiky v Polsku a v Maďarsku.

27. 1. 2018

Prezidentovi Miloši Zemanovi poblahopřáli k vítězství ve volbách jihomoravský hejtman Bohumil Šimek i primátor Brna Petr Vokřál (oba ANO) a mnoho dalších politiků. Vokřál podporoval Drahoše, Šimek jméno svého favorita neřekl.

18:29
27. 1. 2018

Miloš Zeman dnes večer podle informací Blesk Zpráv neposkytne povolební rozhovor v televizi Barrandov. Tento rozhovor přitom televize dopředu avizovala.

18:27
27. 1. 2018

Web televize CBS News jako další americká média připomíná, že Zeman byl jedním z mála evropských lídrů, kteří podpořili Donalda Trumpa na zvolení americkým prezidentem. Uvádí, že Zeman je považován za "vedoucí proruský hlas" v politice EU. Britský list Financial Times s odvoláním na analytiky uvádí, že především Zemanova větší politická zkušenost hrála klíčovou roli v jeho konečném vítězství nad Drahošem, který strávil svou kariéru v akademické sféře a teprve v loňském roce vstoupil do politiky.

18:26
27. 1. 2018

Štáb Miloše Zemana postupně opouštějí další lidé z řad jeho podporovatelů. Odešel už například exministr Milan Chovanec (ČSSD), stratég Roman Lipták nebo šéf protokolu Vladimír Kruliš, hlásí z místa reportér Blesk Zpráv.

Milan Chovanec (ČSSD) opouští štáb Miloše Zemana.
18:26
27. 1. 2018

Volební vítězství prezidenta Miloše Zemana je podle webového listu Politico výsledek, který bude pravděpodobně považován za špatnou zprávu v Bruselu. A to proto že Zeman téměř neustále nesouhlasí s Evropskou unií, zejména pokud jde o migrační kvóty a sankce proti Rusku. Server zároveň píše o špinavé kampani proti Zemanovu vyzyvateli Jiřímu Drahošovi, který byl falešně obviňován z pedofilie, spolupráce s StB a ukradením některých vědeckých patentů. Nejvíce ale podle Politico Drahošovi uškodilo tvrzení, že je podporovatelem masové imigrace, když zhruba tři čtvrtiny Čechů jsou proti.

18:25
27. 1. 2018

Plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD), primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) i biskup plzeňský Tomáš Holub, bez ohledu na to, koho ve volbách volili, doufají, že prezident Miloš Zeman nyní především sjednotí rozdělenou a rozhádanou společnost. Měl by to být jeho prioritní úkol, řekli v reakci na výsledky voleb. Nepředpokládají, že by se nyní nějak změnila zahraniční politika republiky.

18:19
27. 1. 2018

Bývalý rektor Jihočeské univerzity (JČU) Libor Grubhoffer nepředpokládá, že by se zlepšily vztahy mezi akademiky a prezidentem Milošem Zemanem, jenž byl dnes zvolen do funkce pro následujících pět let. Grubhoffer řekl, že nevěří tomu, že by Zeman nějak změnil své chování a postoje. Současný prezident například několik let nezval rektory některých univerzit na slavnostní předávání ocenění u příležitosti 28. října. Zeman rovněž v minulosti odmítl jmenovat některé profesory.

18:16
27. 1. 2018

"Žádný mocenský pakt nikdy neexistoval, to je výmysl,"

podotkl Babiš ke skloňovanému "paktu Zeman – Babiš". Zmínil své druhé pověření sestavit vládu. "Pokud by pan prezident nevyhrál, tak ten čas byl jenom do 7. března, protože pan Drahoš se vyjádřil několikrát, že mě nepověří. Mě to velice mrzí," uvedl s tím, že Drahoš mohl požádat ve "vymyšlené kauze" o vysvětlení.

Andrej Babiš komentoval vítězství Miloše Zemana ve 2. kole prezidentských voleb v Sokolovně v Průhonicích Andrej Babiš komentoval vítězství Miloše Zemana ve 2. kole prezidentských voleb v Sokolovně v Průhonicích Andrej Babiš komentoval vítězství Miloše Zemana ve 2. kole prezidentských voleb v Sokolovně v Průhonicích
18:12
27. 1. 2018

Vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách by podle olomouckého hejtmana a poslance Ladislava Oklešťka (ANO) mohlo stabilizovat situaci při pokusu vítězného hnutí ANO sestavit vládu. Mělo by být více prostoru pro vyjednání podpory vládě, řekl dnes ČTK Okleštěk. "Pan prezident už před volbou (prezidenta) prohlásil, že dá druhý pokus panu Babišovi, a to také udělal. Teď tedy nebude tlačit na termín, ale dá více prostoru na to, aby pan Babiš měl šanci vyjednat co největší podporu vládě, takže věřím že to (Zemanovo vítězství) je takový stabilizující prvek," uvedl Okleštěk.

18:12
27. 1. 2018

"Myslím, že to nebylo lehké pro něj,"

uvedl Andrej Babiš při tiskovce v Průhonicích a vyzdvihl volební účast, že k volbám přišlo o půl milionu lidí více. "Co není dobře, je, že se potvrdilo, že naše společnost se rozdělila," zdůraznil Babiš. Pokud bude premiérem, udělá maximum pro to, aby společnost spojoval a nerozděloval. "Pokud budu premiér, tak jsem tady pro všechny lidi," podotkl Babiš.

Video Babiš gratuloval Zemanovi. A varoval: Rozdělení společnosti se potvrdilo - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...
18:11
27. 1. 2018

Rektor Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča věří, že znovuzvolený prezident Miloš Zeman splní svůj předvolení slib, že bude méně namyšlený a sebevědomý. "Věřím, že tento slib splní, a to zejména v souvislosti s jeho chováním vůči akademické půdě a vysokým školám obecně. Věřím, že už bude respektovat suverenitu a autonomii vysokých škol ... a nebude jejich smysl existence zpochybňovat," uvedl dnes Kuča ve vyjádření pro ČTK.

18:11
27. 1. 2018

Režiséra a producenta Václava Marhoula výsledek volby přiměl jen ke strohému vyjádření. "Výsledek voleb absolutně respektuji a nezbývá, než se s tím smířit," řekl.

18:10
27. 1. 2018

Muzikant a bývalý politik Michael Kocáb je zklamaný a smutný z toho, že prezidenta Miloše Zemana neporazil jeho vyzyvatel Jiří Drahoš. Řekl to ČTK. Ocenil ale úroveň kampaně, která byla podle něj kultivovaná a do společnosti se dostala důležitá témata. 

Nadšení jsou podporovatelé Zemana, muzikant Ondřej Hejma a režisér Zdeněk Troška. "Miloš Zeman předvedl v závěru kampaně heroický výkon a potvrdil, že je lepší, když Vás lidé nenávidí za to, co jste, než když Vás milují za to, co nejste," uvedl Hejma, dříve spojený se Zemanovým předchůdcem v čele státu a nynějším jeho podporovatelem Václavem Klausem. "Jako velký obdivovatel prezidenta Zemana mám radost velikánskou," řekl Troška.

18:04
27. 1. 2018

Premiér Andrej Babiš okomentuje výsledky voleb v 18:15. Sledujte tiskovou konferenci zde:

18:04
27. 1. 2018

Vítězem druhého kola prezidentských voleb v Jihomoravském kraji je Miloš Zeman. Hlas mu dalo přes 332 tisíc voličů, což je 51,95 procenta odevzdaných hlasů. Zbytek volil jeho soupeře Jiřího Drahoše, kterého podpořilo 307 tisíc. Současný prezident obhájil ve volbách funkci, vyhrál ve většině krajů.

18:03
27. 1. 2018

Výsledky prezidentských voleb podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly ukázaly, že se řada lidí v Česku necítí komfortně. Politici by proto měli věnovat víc pozornosti lidem na venkově, rodinám s dětmi či důchodcům. Pogratuloval prezidentovi Miloši Zemanovi ke znovuzvolení a popřál mu dost energie a "schopnost směřovat ČR do lepší budoucnosti". ČMKOS zastřešuje 29 svazů se zhruba 300.000 členy.

18:02
27. 1. 2018

Výsledek prezidentské volby ukázal silné rozdělení společnosti na dva tábory, které by mohlo být nebezpečné, řekl rektor Univerzity Karlovy. Zemanovi popřál zdraví.

18:01
27. 1. 2018

Poslanec KDU-ČSL poděkoval Jiřímu Drahošovi:

17:53
27. 1. 2018

Na pódiu s Milošem Zemanem se objevil i generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš.

17:52
27. 1. 2018
!

Miloš Zeman právě opustil volební štáb. Před odchodem si ještě stihl "potykat" s Tomiem Okamurou (SPD), hlásí z místa reportér Blesk Zpráv. Všichni - včetně mužů - dostali od Zemana na rozloučenou pusu.

Miloš Zeman odchází z volebního štábu. Miloš Zeman odchází z volebního štábu.
17:47
27. 1. 2018

Manželka Jiřího Drahoše Eva považuje výsledek finále prezidentských voleb i přes prohru za velký úspěch. Míní, že lidé chtějí změnu a poražený kandidát jim dal naději, že může přijít. Po skončení předvolebního a volebního maratonu cítí velkou úlevu, unavená ale není, řekla Drahošová v rozhovoru s ČTK. Drahošová vysvětlila, že v minulých měsících i v posledních dnech žila ve velkém napětí, jak volby dopadnou. Na jednu stranu ji mrzí, že manžel prohrál o poměrně malé množství hlasů, i přesto výsledek považuje za velkou výhru. "Ještě před rokem o mém manželovi moc lidí nevědělo a pan Zeman dělá politiku 20 let, takže si myslím, že to je velký úspěch," uvedla Drahošová. Myslí si, že Drahoš dal naději lidem, kteří chtějí změnu. "Mrzí mě, že jsme to nedotáhli do vítězného konce. Ne kvůli sobě, ne kvůli manželovi ale kvůli této zemi," zdůraznila Drahošová.

Eva Drahošová ve studiu Blesku před druhým kolem prezidentské volby. Jiří Drahoš a jeho vítězná gesta při odchodu z Rudolfina z posledního střetu s Milošem Zemanem
17:46
27. 1. 2018

Marián Jurečka, bývalý minister zemědělství, doufá v méně hulvátství a urážek:

17:44
27. 1. 2018

Na tiskové konferenci Miloše Zemana doprovodil i zpěvák Daniel Hůlka, který znovuzvolenému prezidentovi zazpíval hymnu, i majitel TV Barrandov Jaromír Soukup, se kterým se prezident pravidelně setkává v pořadu Týden s prezidentem.

Tisková konference Miloše Zemana poté, co obhájil své vítězství v prezidentské volbě Tisková konference Miloše Zemana poté, co obhájil své vítězství v prezidentské volbě
17:43
27. 1. 2018

Občané se rozhodli pro stabilitu, prosperitu a pokračování úspěšného rozvoje ve všech oblastech života, komentoval znovuzvolení Miloše Zemana na Hrad předseda komunistů Vojtěch Filip. V souboji s bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem komunisté Zemana před druhým kolem voleb podpořili. Zeman volby vyhrál, když získal zhruba o 152.000 hlasů víc než jeho protikandidát. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše tak zvítězil jen těsně, takže by měl otupit některé vyhraněné postoje a přestat rozdělovat společnost.

17:42
27. 1. 2018

Mluvčí Jiří Ovčáček sdílí fotografie prezidentových blízkých:

17:41
27. 1. 2018

Sečten poslední okrsek v 17:34, byl na Praze 3, uvedl Český statistický úřad na Twitteru.

17:39
27. 1. 2018

Předseda Pirátů Ivan Bartoš doufá, že si lidé uvědomí, že prezidentské volby skončily, a společnost se nebude dále štěpit. Kampaň skončila, je třeba posunout se dál a pracovat s tím, jak volby dopadly, řekl. Připomněl, že změnu chtěly podle výsledků voleb víc než dva miliony lidí.  Nyní Bartoš čeká, jak se bude dál vyvíjet vztah mezi Zemanem a premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) a skládání nové vlády. Zdůraznil, že prezident nemá velké pravomoci.

17:39
27. 1. 2018

Volby ukázaly, že se mnoho lidí v ČR cítí nekomfortně, míní odborář Středula. Politici by měli věnovat víc pozornosti venkovu, rodinám či důchodcům.

17:37
27. 1. 2018

Asociace exportérů od znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana žádné významné zesílení pomoci s exportem v následujících pěti letech neočekává. Asociace předpokládá, že ke změně prezidentovy podpory exportu nedojde. ČTK to dnes řekl předseda asociace Jiří Grund. Osobně Grund znovuzvolení Zemana prezidentem nepředpokládal. Grund připomněl, že Zemanovo akcentování východních trhů v Číně či Rusku se týká jen menšiny českých exportérů. "Obrovská většina českých exportérů tam zájmy v takové šíři nemá," řekl Grund. Dodal, že Zemanova osobní podpora exportu prostřednictvím návštěv dotčených východních zemí bude zřejmě limitována jeho zdravím.

17:36
27. 1. 2018

Vyjádření Lubomíra Zaorálka k volbám:

17:32
27. 1. 2018

Podle agentury AP Zeman, který "rozdělil svůj národ proruským postojem, podporou užších vztahů s Čínou a silnou protiimigrační a protiislámskou rétorikou využil rozšířeného strachu z migrace mezi Čechy a pracoval na tom, aby vylíčil Drahoše jako někoho, kdo by uvítal migranty".

Podle agentury AFP soupeření "dvou radikálně odlišných kandidátů polarizovalo českou společnost zejména v otázce přistěhovalectví a směřování zahraniční politiky země". Zeman využil podle AFP zejména podpory venkova a manuálně pracujících, zatímco Drahoše upřednostňovaly intelektuálské kruhy a velká města.

Podle agentury APA Zeman svým vítězstvím prokázal, že je pořád "bystrým politikem a stratégem". Vyhrál, i když většina protikandidátů vyloučených v prvním kole podpořila jeho soupeře. 

17:32
27. 1. 2018

Vítězství Miloše Zemana považuje agentura Reuters za "tiché uznání Zemanova tvrdého postoje proti přistěhovalectví a jeho dvoření se Rusku a Číně". "Hlasování odrazilo rozdíly mezi liberály a konzervativci, které se objevují i jinde v Evropě a ve Spojených státech," dodala agentura.

Podle agentury DPA šlo o "velmi emocionální volbu mezi politickým veteránem a akademickým outsiderem". "Češi si nakonec vybrali vyzkoušené. Proruský prezident Zeman zůstane pánem Prahy ještě dalších pět let," dodala DPA. Agentura rovněž připomíná, že Zemanova předvolební kampaň byla postavena na protiimigrační rétorice a vyhranění se proti údajnému vítání migrantů podobnému tomu v Německu.

17:32
27. 1. 2018

Mezi lidmi, kteří se Zemanem přišli na pódium, nechyběli ani politici. Společně s prezidentem sledoval výsledek voleb předseda hnutí SPD Tomio Okamura a zároveň úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec

Miloš Zeman bude pokračovat ve funkci prezidenta republiky Miloš Zeman zůstane prezidentem České republiky i v příštích letech
17:29
27. 1. 2018

Agentury se vesměs shodují, že prezidentské volby v ČR vyhrál Miloš Zeman nad svým vyzyvatelem Jiřím Drahošem populismem a protiimigračním postojem.

17:26
27. 1. 2018

"Gratuluji panu prezidentovi Zemanovi k znovuzvolení. Myslím si, že dostal od občanů druhou možnost," vzkázal premiér Andrej Babiš (ANO) dotaz Blesk Zpráv ohledně jeho první reakce. "Výsledek je velmi těsný, je tedy jasné, ze společnost je opravdu rozdělená na dvě poloviny. A to si myslím, že má být hlavní úkol prezidenta Miloše Zemana v příštím volebním období. Stmelovat lidi a společnost. Najít společnou řeč se svými odpůrci i podporovateli," míní Babiš a přidává vzkaz pro Zemana: 

"Neprovokovat svými výroky a chováním, ale naopak hledat cestu, jak jako hlava státu lidi spojovat a zklidnit rozdělenou náladu v zemi. Věřím, že se to panu prezidentovi povede."

17:26
27. 1. 2018

Vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách bude v Německu vnímáno jako potvrzení toho, že v Česku a střední Evropě stále funguje politika strachu a vzbuzování obav, je přesvědčen Milan Nič z Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP). Podle Kaie-Olafa Langa z Nadace pro vědu a politiku (SWP) druhé kolo prezidentské volby, v níž Zeman porazil vyzyvatele Jiřího Drahoše, ukázalo, jak je česká společnost rozdělená.

 

17:24
27. 1. 2018

O vítězi prezidentských voleb rozhodla volební účast, Zeman dokázal zmobilizovat sympatizanty, kteří v prvním kole nepřišli, shodli se politologové.

17:24
27. 1. 2018

Na řečnickém stupínku nechyběli ani Zemanovi kontroverzní spolupracovníci. Vratislav Mynář, který působí ve funkci kancléře přesto, že ani po pěti letech nezískal bezpečnostní prověrku, dorazil i s manželkou Alex. Nechyběl ani podnikatel, prezidentský poradce a místopředseda SPO Martin Nejedlý.

Miloš Zeman bude pokračovat ve funkci prezidenta republiky
17:24
27. 1. 2018

Miloš Zeman v telefonátu s prezidentem Andrejem Kiskou potvrdil, že jeho první zahraniční cesta ve druhém funkčním období povede na Slovensko. Kiska mu blahopřál ke zvolení.

17:23
27. 1. 2018

Miloš Zeman oslavuje své vítězství:

17:21
27. 1. 2018

S Milošem Zemanem na pódium při tiskové konferenci vystoupily i manželka Ivana a podpořit svého otce přijela i jeho dcera Kateřina.

Miloš Zeman bude pokračovat ve funkci prezidenta republiky
17:21
27. 1. 2018

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) vybízí ke zklidnění vášní. Řekl, že ve společnosti jsou dvě takřka stejně velké skupiny, kdy každá preferuje něco jiného.
"Důležité je zklidnit vášně, protože pravomoci prezidenta republiky jsou velice malé. Ve většině reálných věcí rozhodují úplně jiní lidé," uvedl s tím, že výsledek prezidentských voleb je třeba respektovat.

17:20
27. 1. 2018

Co řekl slovenský preziden Kiska Miloši Zemanovi? Informuje reportéka iRozhlas.cz:

17:19
27. 1. 2018

Po prezidentovu děkovném projevu následovala krátká tisková konference, Zeman odpověděl na otázky tří novinářů. Zmínil se i o Babišovi.

Video Zeman po vítězství urazil redaktora ČT: „ Máte hlas jako mutant...“ - Lukáš Červený
Video se připravuje ...
17:19
27. 1. 2018

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) je s výsledkem prezidentských voleb spokojen. Potěšilo ho, že přišlo víc voličů než v prvním kole.

Rektor Univerzity J. E. Purkyně Martin Balej ČTK řekl, že mu nezbývá než se smířit s vůlí většiny voličů.

17:18
27. 1. 2018

Vítězem druhého kola voleb ve Středočeském kraji se stal akademik Jiří Drahoš, kterého volilo 53,03 procenta lidí. Současný prezident Miloš Zeman získal 46,96 procenta hlasů. Drahoš zvítězil také v Královéhradeckém kraji, získal 50,73 procenta hlasů. Zeman zase zvítězil například v Pardubickém kraji, volilo ho 52,44 procenta lidí.

17:18
27. 1. 2018

Andrej Babiš gratuloval Miloši Zemanovi telefonicky:

17:17
27. 1. 2018

Děkovná řeč znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana.

Video Miloš Zeman opět prezidentem: Podpořit ho přijela i Kačenka - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...
17:16
27. 1. 2018

Hnutí SPD gratulovalo Miloši Zemanovi k vítězství v prezidentských volbách. Podle hnutí to je volba na obranu suverenity Česka a ve prospěch přímé demokracie. Předseda SPD Tomio Okamura, který přišel do štábu dosavadního prezidenta, ocenil, že Zeman po zvolení mluvil o přímé volbě hejtmanů a starostů. Podle Okamury to ukazuje na blízkost prezidenta k jeho hnutí. "Prezident Miloš Zeman měl jasnou podporu hnutí SPD. Podporu jsme prezidentu Zemanovi vyslovili i přes některé názorové rozdíly. Přes tyto rozdíly v názorech je volba prezidenta Zemana volbou na obranu suverenity České republiky a volbou ve prospěch přímé demokracie," uvedla SPD v tiskové zprávě

17:15
27. 1. 2018

Bývalý prezident Klaus se obává, že poražený tábor výsledek voleb nepřijme. Dodal, že Zeman a jeho spolupracovníci by prohru jistě přijali.

17:15
27. 1. 2018

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová ocenila vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách. "Jsem přesvědčena, že v čele naší země musí stát silná osobnost s jasným názorem na domácí i zahraniční politiku, která umí naslouchat občanům a hájit jejich zájmy i potřebu žít v bezpečí. Nutno dodat, že profesor Drahoš byl v prezidentských volbách důstojným protikandidátem," řekla Vildumetzová, která sama volila právě Zemana.

17:14
27. 1. 2018

Muzikant Kocáb je z volby smutný, ocenil ale, že Zeman uznal anexi Krymu, přihlásil se k EU a chce orientaci na Západ. Troška i Hejma Zemanovi věřili.

17:12
27. 1. 2018

Prezident Hospodářské komory gratuluje vítězi voleb a je připraven podpořit aktivní prezidentskou diplomacii:


17:10
27. 1. 2018
!

Do Zemanova štábu dorazil exprezident Václav Klaus.

Exprezident Václav Klaus dorazil do štábu Miloše Zemana. Exprezident Václav Klaus dorazil do štábu Miloše Zemana.
17:05
27. 1. 2018

Podle mluvčího Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka povede první Zemanova cesta po znovuzvolení na Slovensko:

17:04
27. 1. 2018

V zahraničí volili Češi v drtivé většině Jiřího Drahoše, získal více než 90 procent hlasů. Volilo ho více než 15 600 Čechů, Zeman pak dostal přes 1600 hlasů. Vyplývá to z průběžných čísel na volebním webu statistického úřadu.

17:02
27. 1. 2018

1. mistopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola gratuluje Miloši Zemanovi:

 

17:00
27. 1. 2018

 Robert Fico gratuluje svému protějšku ke znovuzvolení. Uvedla to zpravodajka iRozhlas.cz

16:44
27. 1. 2018

Vyjádření představitelů KSČM k výsledkům voleb:

Vojtěch Filip: Jsem rád, že mohu popřát Miloši Zemanovi k znovuzvolení prezidentem České republiky. Občané se rozhodli pro stabilitu, prosperitu a pokračování úspěšného rozvoje ve všech oblastech našeho života.

Josef Skála: V plebejském národě rozhoduje dolních deset milionů. Pohrdat jimi a pasovat se na muže horních deseti tisíc je krajně nemoudré.

Jiří Dolejš: Zeman post prezidenta obhájil, ale těsně. Respekt k výsledku by měl zavazovat obě strany. Pokud ho 2/3 oprávněných voličů nevolilo, měl by sám otupit některé hrany, zamyslet se nad svým okolím a méně rozdělovat společnost kontraverzemi.

Miloslava Vostrá: Jsem ráda, že zvítězil zdravý rozum a já mohu popřát ke zvolení Miloši Zemanovi naším prezidentem. Jeho rozhodnutí přispívají k rozvoji naší země a já doufám, že tomu tak bude i nadále.

16:42
27. 1. 2018

Lubomír Zaorálek komentuje výsledek voleb:

 

16:39
27. 1. 2018

Andrej Babiš je s výsledkem voleb spokojen:

16:38
27. 1. 2018

Znovuzvolený prezident Miloš Zeman jako první na své tiskové konferenci poděkoval své manželce a dceři, následně i svému týmu a voličům. Neodpustil si poznámku na to, že Praha nebyla schopná ovlivnit výsledky voleb. Rovněž řekl, že doufá, že nezklamene důvěru, kterou v něj lidé vložili.

Miloš Zeman bude pokračovat ve funkci prezidenta republiky Miloš Zeman bude pokračovat ve funkci prezidenta republiky Miloš Zeman bude pokračovat ve funkci prezidenta republiky Miloš Zeman bude pokračovat ve funkci prezidenta republiky
16:35
27. 1. 2018

Neuspěšný kandidát Marek Hilšer komentuje výsledek voleb:

 

16:30
27. 1. 2018

Miloš Zeman zvítězil v prezidentském finále v deseti krajích, jeho protikandidát Jiří Drahoš ve čtyřech včetně Prahy. Drahoš vyhrál také v zahraničí.

16:26
27. 1. 2018

Miloš Zeman v letošních volbách získal více hlasů než před pěti lety. Tehdy ho volilo víc než 2,7 milionu lidí, nyní dostal přes 2,8 milionu hlasů.

16:24
27. 1. 2018

Pavel Bělobrádek gratuluje vítězi voleb:

16:21
27. 1. 2018

Místopředsedkyně TOP 09 doufá, že neúspěšní kandidáti nezmizí z veřejného života:

 

16:15
27. 1. 2018

Člen hnutí STAN Jan Farský se obává, že bude pracné udržet Zemana v omezených pravomocích:

16:14
27. 1. 2018

Karla Šlechtová gratuluje Miloši Zemanovi:

16:11
27. 1. 2018

Akademik Jiří Drahoš přesvědčivě zvítězil ve Zduchovicích na Příbramsku, kde má rekreační chatu. Ve finále prezidentské volby tam podle údajů Českého statistického úřadu získal 65,85 procenta hlasů, zatímco současný prezident Miloš Zeman 34,14 procenta.

16:10
27. 1. 2018

Miloš Zeman plánuje tiskovou konferenci na 16:20. Jak to vypadá ve štábu? Lidé netrpělivě čekají. Podívejte se na přímý přenos: 

Video Příznivci ve štábu netrpělivě čekají na první komentář Miloše Zemana k obhajobě svého mandátu. - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...
16:10
27. 1. 2018

Jiří Drahoš poděkoval všem svým podporovatelům a voličům a za hlasitého potlesku slíbil, že ještě neskončil. Rovněž poblahopřál k vítězství svému soupeři.

Video Jiřího Drahoš poděkoval voličům - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...
16:09
27. 1. 2018

Eurokomisařka Věra Jourová gratuluje vítězi:

16:06
27. 1. 2018

"Všechny možnosti jsou otevřené, já říkám: Nikdy neříkej nikdy. O těch pozicích bych v tuto chvíli konkrétně nemluvil," reaguje Drahoš na první z dotazů novinářů. Kampaň pro něj byla obrovskou zkušeností, nedokáže si představit, že by ji nevyužil. K podrobné analýze výsledků se vrátí později. "Znovu gratuluji svému soupeři, ale analýzu budeme dělat později," říká Drahoš. Co by udělal jinak? Na tuto otázku neodpovídá ani napodruhé. "V tuhle chvíli by bylo příliš brzy říkat: Měli jsme udělat to, nebo ono," dodal a na závěr své tiskovky děkuje všem, kteří ho volili.

Jiří Drahoš poděkoval lidem za to, že přišli k volbám a pogratuloval Miloši Zemanovi k vítězství
16:04
27. 1. 2018

Europoslanec Pavel Svoboda respektuje výsledek voleb:

16:03
27. 1. 2018

Martin Stropnický je připraven na spolupráci s novým prezidentem:

16:02
27. 1. 2018
!

Podle informací Blesku k Zemanovi do štábu dorazí exprezident Václav Klaus. Momentálně je na cestě. Klaus před druhým kolem voleb Zemana otevřeně podpořil. Podívejte se:

Video Exprezident Klaus o podpoře Zemana: Drahoš není želé, ale na Hrad nemá - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
16:01
27. 1. 2018

"A samozřejmě děkuji ze všech nejvíc Evě, své manželce, je to skvělá žena, ale bez ní bych to tak daleko nedotáhl, ale přátelé, jedeme dál,"

věří Jiří Drahoš. "On je taky skvělej," říká s úsměvem Eva Drahošová. Ozývá se skandování Drahoš, Drahoš. "Zdravím i do rodného Jablunkova, tentokrát to nevyšlo, ale co není, bude," dodává Drahoš.  A zahajuje zpěv státní hymny. 

Jiří Drahoš neuspěl v druhém kole prezidentské volby
Zobrazit celý online

Kdo může volit

Prezidentských voleb 2018 se může zúčastnit každý svéprávný občan České republiky, který dosáhl v době konání voleb věku 18 let. Pokud dosáhne věku 18 let v době mezi prvním a druhým kolem voleb, může se účastnit jen druhého kola. V současné době může volit zhruba 8,4 milionu voličů.

První přímou volbu v lednu 2013 vyhrál Miloš Zeman, který ve druhém kole porazil Karla Schwarzenberga. Do té doby byl prezident České republiky volen nepřímo parlamentem.

Data pro 2. kolo voleb ještě nejsou k dispozici

Vstup do speciálu
Sečteno: %
Účast: %

50 %
0 %
0 hlasů
0 %
0 hlasů

Jak se volí prezident ČR

V případě druhé přímé volby prezidenta České republiky si volič ve volební místnosti za zástěnou vybere jeden hlasovací lístek kandidáta, kterého chce podpořit. Obálku s lístkem poté vhodí do hlasovací urny. Přímá volba prezidenta ČR je tajná.

Volební lístky

Nejpozději tři dny před začátkem voleb dostane každý volič do schránky ve svém trvalém bydlišti obálku s hlasovacími lístky. Pro každého kandidáta je jeden lístek. Hlasovací lístky si může volič vyžádat i v samotné volební místnosti.

Pro druhé kolo prezidentských voleb volební lístky ve schránce nečekejte. Lístky se musí nejdříve vytisknout a pak rozvést na jednotlivé úřady. Jenže úředníci by už jednotlivé sady nestihli rozdat každému do schránky, a tak volební lístky s jednotlivými kandidáty dostanou všichni voliči až ve volební místnosti.

Kde se volí

Volby proběhnou v předem vybraných volebních místnostech, o kterých příslušný obecní úřad své voliče informuje. Jedná se o obvyklé místo, kde volby probíhají pokaždé. V případě závažného zdravotního důvodu může volič požádat obecní úřad o hlasování mimo volební místnost - za voličem přijdou dva členové volební komise s přenosnou hlasovací schránkou.

Vybrané volební místnosti budou známé nejpozději 15 dnů před volbami. Adresu své volební místnosti lze najít online. Buď na webových stránkách a sociálních sítích konkrétního města či využitím chytrých app-map, které po zadání adresy trvalého bydliště zobrazí příslušnou volební místnost. Více o volebních okrscích a volebních místnostech čtěte zde.

Voličský průkaz

Nachází-li se volič ve dnech voleb z jakéhokoliv důvodu na území jiného volebního obvodu nebo v zahraničí (třeba kvůli nemoci nebo kvůli služební cestě), volit nemůže. Volit mohou pouze voliči, kteří jsou zapsáni ve zvláštních seznamech voličů na zastupitelských nebo konzulárních úřadech České republiky v zahraničí. Korespondenční volbu zákon nepřipouští.

Pokud se volič v době voleb nachází mimo trvalé bydliště a chce se voleb zúčastnit, musí si s předstihem vyřídit voličský průkaz. Voličský průkaz se předkládá volební komisi spolu s dokladem totožnosti (občanským průkazem, cestovním pasem). Jak volit s voličským průkazem zjistíte zde.

Systém a pravidla prezidentských voleb

Prezidentské volby v České republice se konají každých pět let a platí dvoukolový většinový volební systém. O kandidaturu se může ucházet každý svéprávný občan, který dosáhl věku 40 let. Pokud byl stávající prezident zvolen dvakrát v řadě, kandidovat již nemůže. Voleb se také nesmí účastnit ten, kdo byl potrestán za velezradu či hrubé porušení ústavy a ústavního pořádku.

Navrhnout kandidáta na prezidenta České republiky může každý občan starší 18 let, pokud pod petici shromáždí 50 000 podpisů. Kandidáta mohou navrhnout také poslanci či senátoři. Poslanců však musí být minimálně 20, senátorů pak nejméně 10.

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

Kandidátní listinu je nutné podat ministerstvu vnitra nejpozději 66 dnů před volbami. Kandidát na prezidenta ČR se může vzdát své kandidatury do 24 hodin před zahájením volby, a to osobně nebo prohlášením s vlastním podpisem.

Prezidentem ČR je zvolen kandidát, který získá v prvním kole volby nadpoloviční většinu všech platných odevzdaných hlasů. Pokud k tomu nedojde, koná se za čtrnáct dní druhé volební kolo, kde se rozhoduje mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty z kola prvního.

Volební účast

Volební účast v prvním kole letošních prezidentských voleb byla 61,92%. Překonala tak minulou volbu prezidenta v roce 2013. Tehdy přišlo k urnám 61,31% oprávněných voličů, což je o 0,61% méně.

Ve druhém kole první přímé volby prezidenta ale přišlo podpořit svého kandidáta jen 59,11% voličů. V letošních prezidentských volbách přišla v pátek polovina oprávněných voličů. Celkově volební účast ve druhém kole přesáhla 65 procent.

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

PRAVOMOCI PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa