Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Horáček mě zklamal dřív, než začal. Šéf klubu TOP 09 o volbách i ťokování

Autor: Zuzana Štíchová - 
6. listopadu 2016
08:20

Ani společný obdiv k Václavu Havlovi nestačil. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát v rozhovoru pro Blesk.cz prozradil, že miluje písničky Michala Horáčka, ale po akci na Staroměstském náměstí ho v prezidentské volbě zřejmě nepodpoří. V zákulisí se prý horečně hledá silná osobnost, která by mohla v případě potřeby konkurovat Miloši Zemanovi. Prozradil také, se kterým ministrem Andreje Babiše (ANO) byl na pivu a co znamená výraz „ťokování“.

Kandidaturu na prezidenta oznámil Michal Horáček. Jak vidíte souboj o Hrad? Je někdo, kdo má šanci podle vás porazit Miloše Zemana, pokud se rozhodne znovu kandidovat?

Přiznám se, že jsem byl jeden z prvních, který v TOPce zaslechl jeho jméno, ještě než se o Michalu Horáčkovi veřejně začalo mluvit. Měl mé sympatie. Ale to je nějaká startovní pozice, já ho uznávám jako kulturního a hudebního fenoména, jeho písničky miluju. Nicméně si velmi uškodil tím, jak se nepřipravil a jak vystupoval na Staroměstském náměstí. To byl takový zlom, od kterého si myslím, že bude spíše ztrácet.

Je tedy nějaká osobnost, která by dokázala skutečně vyzvat Miloše Zemana?

V tuhle chvíli z těch, kteří předběžně avizují, že mají zájem, tak… Jisté šance, ale asi ne na vítězství, by možná měl Jirka Pospíšil, ale on neosloví to široké spektrum lidí, kteří rádi slyší jazyk a způsob, ve kterém myslí a mluví geniálně pan Zeman. V zákulisí se horečně hledá, jsou oslovováni lidé napříč politickým spektrem. Upozorňuji, že ti, kteří oznámí ty kandidatury příliš brzo a podobně, tak se okoukají a opotřebují. Takový velmi ilustrativní příklad byla prohra pana Fischera v minulých volbách. Ten měl našlápnuto, nejvyšší preference, ale je v tom jistá magie. Považoval bych za velký problém této země, pokud by pan Zeman obhájil svůj post. Prezident nemá jít vstříc „dolním“ 10 tisícům. On má naopak udávat laťku pro 10 milionů směrem nahoru. Měl by se zkrátka najít český Kiska.

Kdo by to podle Vás mohl být? Odhlédněme od těch, kteří o kandidatuře uvažují nebo už ji oznámili…

Potom, co jsem rozpačitý z toho Horáčka, tak se přiznám, že nevím. Dokážu si představit někoho z bývalých vojenských kruhů polistopadových. Úplně nejlepší by bylo, kdyby to byl vizionář z Akademie věd. My potřebujeme, abychom se nebavili, kdo s kým a proti komu, ale dát konkrétní projekty a směřování české společnosti. Chtělo by to nějakého člověka typu Jiřího Grygara. Člověka, který by měl ještě nějakou energii, vystupoval kultivovaně a zároveň populárním způsobem říkal ‚vážení občané, vyspělý svět jde tímto směrem‘.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát během projevu ve Sněmovně Předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát během projevu ve Sněmovně | ČTK

Jaký vliv může mít podle vás 28. říjen na Staroměstském náměstí a veškeré souvislosti kolem na popularitu Miloše Zemana?

Tam přišli Pražané a celorepublikově teď možná dojde k nějakému výkyvu preferencí Miloše Zemana, ale Zeman nemá podporu pražských obyvatel. Proto je napadá těmi výrazy typu ‚pražská kavárna‘. Je doslova na ně říčnej. Struktura obyvatelstva je tady trochu jiná. Zeman je ale teď v jisté krizi, co to udělá s jeho popularitou a vyhlídkami, je otázka. Kdyby se nestaly další ostudy, tak samotný Staromák by s tím tolik nezahýbal. Společností ale může zahýbat to ponížení, které s prominutím ta ‚banda čtyř‘ udělala, ta servilita vůči Číně. Ze které nemáme zas až takový profit. Vyváží se tam 1,4 % našich výrobků. Ohrožuje to naše vztahy s Německem, USA a dalšími. 35 % našich výrobků jde přitom do Bavorska, to je 6. nejbohatší region světa. Představte si, že by najednou třetina firmy nemohla pracovat, nemohla ta firma třetinu vyvážet. A my ohýbáme záda kvůli jednomu procentu. Ti lidé se snad zbláznili. Moc se o tom nemluví, ale díky Václavu Havlovi a paní Albrightové jsme jedna z 11 zemí, která má největší přístup k americkému výzkumu. Já se divím, že nám tuhle výhodu ještě nesebrali.

Mluvil jste o prohlášení čtyř, jak se mu začalo říkat. To podepsali tři zástupci ČSSD, krátce nato strana v jednom z průzkumů propadla až za komunisty. Přijde podle vás na jarním sjezdu strany nějaká změna? Udrží se Bohuslav Sobotka v čele?

Je otázka, jestli ten trend bude pokračovat. ČSSD doplácí na to, že nese jako jediná z vládní koalice odpovědnost směrem k voličům. Protože nejdřív Babiš a pak lidovci, na základě toho, co viděli u Babiše, se fakticky začali chovat jako opozice uvnitř koalice. Je to nemravné, ale lidi to oslovuje. Vlastně za všechno dobré může Babiš a to, co se nepovede, za to může Sobotka. Musím říct, že nevím, jestli není dneska lepší volby nevyhrát, ale být druhý (smích).

Ustojí to tedy Bohuslav Sobotka? Protože opozice proti němu uvnitř ČSSD roste…

Pokud by tahle klika vyhrála, tak to by pro sociální demokracii nevěstilo nic dobrého. Jestli to Sobotka ustojí… Pokud bude ten trend sestupný, tak ne. Ale myslím, že by to nebyla dobrá zpráva pro Českou republiku. Z téhle vlády je Sobotka v reálu pro budoucnost a jistotu lidí nejmenší zlo, z těch tří stran.

František Laudát v roce 2010 na pražském magistrátu s Václavem Havlem. Exprezident na radnici zavítal v době, kdy lidé protestovali proti koalici ODS a ČSSD, a demonstranti dokonce vtrhli dovnitř. František Laudát v roce 2010 na pražském magistrátu s Václavem Havlem. Exprezident na radnici zavítal v době, kdy lidé protestovali proti koalici ODS a ČSSD, a demonstranti dokonce vtrhli dovnitř. | Blesk / Petr Novotný

Kdybyste měl ohodnotit ministry, je ve vládě někdo, kdo vás oslovil? S kým byste třeba večer vyrazil na pivo?

S jedním už jsem na pivu dvakrát nebo třikrát byl, s panem ministrem dopravy (smích). Ale tady ve Sněmovně mu nic nedaruji, protože doprava je moje politické téma. ANO tlačí jen Babišovy zákony a ta doprava je ve skutečnosti moc nezajímá. Existuje dokonce hezký výraz, přišli s tím Moravané, že když vám někdo volá, kde jste, tak hlásíte, že jste ‚zaťokovaný‘, a přijedete pozdě. Když popojíždíte a poskakujete v koloně na té D1, tak tomu se říká ‚ťokování‘ (smích).

Horáček byl také 28. října na Staroměstském náměstí:

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
zada ( 14. listopadu 2016 12:40 )

Zemana nenahradíte, protože jste všichni profláklý, a hlavně s na to všichni klepete. Řadový občan má už těch vašich pletich dost. Teď se to projevilo i ve volbách v Bulharsku. Jde to jako lavina.....

marmat ( 7. listopadu 2016 18:24 )

NETYKEJTE MI A NAUČTE SE JÍST VTIPNOU KAŠI

marmat ( 7. listopadu 2016 18:21 )

Vy jste ale velmi, velmi neurotický fanoušek KOHOKOLIV jiného UBERTE a argumentujte

abull ( 7. listopadu 2016 01:55 )

Na rozdíl od tebe v obraze je.

abull ( 7. listopadu 2016 01:52 )

Určitě Horáčka neznáš, proto máš přiblblé poznámky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa