Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Švejnar: Ukončeme vládu Klausů a Zemanů. Evropa nesmí koketovat s Ruskem

Autor: simao - 
25. července 2016
10:45

V New Yorku mám výborné místo, vzkazuje ekonom a někdejší neúspěšný prezidentský kandidát Jan Švejnar. Přesto opět vyhlíží boj o Hrad, do kterého by se mohl sám aktivně zapojit. Rád by totiž ukončil vládu Klausů a Zemanů. A to kvůli orientaci Česka na Východ. Zároveň ale přiznává, že Američané mají nyní obavu, aby to Evropa po brexitu zvládla.

„Mám výborné místo v New Yorku a také v akademické instituci CERGE-EI v Praze. Pořád velmi rád dělám vědu a vyučuji. Kampaně, jakkoliv drsné, se nebojím,“ říká profesor Švejnar v rozhovoru pro Hospodářské noviny. 

Dodává však rychlé „ale“. O své kandidatuře rozhodnutý není, sám upozorňuje, že času je ještě dost a čekají nás volby do krajů, Senátu a příští rok i ty do Poslancké sněmovny. Až pak přijde na řadu hlava státu.

Švejnar ale již dříve avizoval, že mu příliš nevoní údajné směřování Česka pod Zemanovou taktovkou na Východ. A že doufá v Zemanova silného protikandidáta.

Současný prezident podle něj totiž není neporazitelný. A jeho porážka je dle Švejnara z jednoho důvodu de facto žádoucí. „Pro naši zemi je teď zásadní, aby v zahraniční politice vůči Rusku byla pevnou součástí Evropské unie, aby ji prezident a další činitelé neotáčeli na Východ a aby nebyly zpochybňovány demokratické principy,“ míní Švejnar.

„Zvlášť po brexitu bude důležité, aby Evropa držela pohromadě a nekoketovala lehkovážně s Moskvou,“ pokračuje v HN s tím, že Američané dle něj mají v souvislosti s odchodem Britů z Unie obavu, „aby to Evropa zvládla“.

„Myslím, že bychom už opravdu měli ukončit vlády Klausů a Zemanů,“ apeluje Švejnar. „Zeman a Klaus mají mnoho společného, především právě tu geopolitickou orientaci na Východ,“ dodává Klausův rival z prezidentské volby v roce 2008.

Vše o prezidentských volbách čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
joudajoudovy ( 3. listopadu 2016 18:08 )

cim to asi bude, ze se svejnar vynori vzdy v dobe voleb? nebo kdo za tim bude? amica z nevady?

ladacica ( 6. října 2016 13:27 )

No ještě nám bude nějaký ocas Švejnar diktovat,kdo u nás bude prezidentem!! Zrovna on,který smrdí Amerikou už z fotky.Kdo je na jeho rady zvědavý,Rusko mu vadí! Naši lidé mají raději Rusáky než Američany vychcaný.Táhni odkud jsi přišel a už se nevracej.

Pandabila ( 31. července 2016 22:27 )

Skoro pravda, gemino. To sedí.

Pandabila ( 31. července 2016 22:24 )

Vidíte, kdo umí trochu psát, tak píše, ať to má smysl nebo ne. Jako výkřiky v hospodě 4.CS. Od zdi ke zdi, ale selský zdravý názor nikde nikde. Asi ho máte jen Vy, babizno. To je sice málo, ale zato má tedy úroveň. Ale Vaše skepse o naší zemi není na místě, potenciál našich kreativních lidí je velmi silný.

Pandabila ( 31. července 2016 22:14 )

 Není to poprvé, kdy pan Švejnar slyší trávu růst a tedy se s tou orientací na východ poněkud utnul. Ale naděje jeho koně, poněkud zbrklého umělce a básníka, na křeslo prezidenta není valná. On na to nemá (koule). Mimochodem špatně pan Švejnar čte, Kalus mladší je jiné těsto, než jeho otec. On to nevidí ?! Tento člověk je mimo mísu dění v Evropě. Jakou politickou školu asi absolvoval? Americkou universitu, kde promuje každý průměrný nýmand? Ale hlavně že má dobrou pověst, protože mezi plevelem se tam objeví někdo na slušné úrovni. Jak často? To vidíme v úrovni myšlení špičkových politiků v čele USA.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa