Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Plzeň se už dohádala: Vládnout bude ANO i ODS, primátorem se stane Baxa

Staronovým primátorem Plzně se stane Martin Baxa z ODS.
Staronovým primátorem Plzně se stane Martin Baxa z ODS.  (Autor: profimedia.cz a archiv)
Autor: ČTK, rum - 
16. října 2018
09:24

V Plzni se v noci na úterý po mnohahodinovém jednání dohodly na vytvoření koalice vítězné hnutí ANO s druhou ODS, doplní je ještě TOP 09 a ČSSD. Primátorem se stane Martin Baxa z ODS.

Hnutí ANO volilo 22,2 procenta lidí, ODS 22,11 procenta, což oběma vyneslo 13 mandátů. Baxa ale získal ve městě nejvíc preferenčních hlasů.

Obě strany společně jednaly podruhé. Obě šly na jednání s tím, že chtějí post primátora pro sebe. ANO nakonec z požadavku ustoupilo. Mělo by mít v devítičlenné radě čtyři lidi, lídr ANO Roman Zarzycký by měl být prvním primátorovým náměstkem. Koalice bude mít 33 ze 47 křesel v zastupitelstvu.

„ODS bude mít v radě tři místa, TOP 09 a ČSSD po jednom,“ řekl Zarzycký. V opozici skončí KSČM, Piráti a KDU-ČSL – Pravá volba pro Plzeň.

Podali si ruce

„Bylo to těžké jednání, konstruktivní, bez emocí. Ale jsem spokojený. Dohodli jsme se podáním ruky, což je pro mě jedna z nejvyšších hodnot při jednání a uzavírání dohod,“ řekl Zarzycký. Strany budoucí koalice by měly v nejbližších dnech podepsat memorandum o spolupráci, zhruba za týden až deset dnů pak koaliční smlouvu.

K prioritám volebních programů obou stran patřila například otázka bezpečnosti, byty pro mladé rodiny, posílení služeb pro seniory, budování záchytných parkovišť a další.

Baxa sedí na dvou křeslech

Baxa byl primátorem v letech 2010 až 2014. Některé strany, zejména Piráti, Baxu kritizovaly kvůli tomu, že kumuluje funkce. Usiloval o místo primátora, přitom je i poslancem. Baxa se zatím nechtěl vyjádřit k tomu, zda se v případě zvolení primátorem vzdá poslaneckého mandátu. „Budu se o tom radit se stranickými kolegy v ODS,“ řekl.

VIDEO: „Domluvím se s každým.“ Kubera popsal své přednosti pro post šéfa Senátu.

Doporučujeme
iFender ( 16. října 2018 11:09 )

Kopnete uz konecne toho "slintu" Kuberu do ritniho otvoru.Velky Doň Kydoň a velky pritel "moureninu".Ze ti neni hanba!

ferryx ( 16. října 2018 10:49 )

Sedět na jedné židli, by mělo být automatické.Běžná pracovní doba je 8hod. Jak může někdo plnohodnotně pracovat v Plzni 8hod, a zároveň plnohodnotně (pokud to jde v případě senátu tak nazvat) pracovat v Praze. V tom případě by to znamenalo, že ani jedno vlastně není žádná dřina, když tam ten člověk ani být nemusí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa