Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Libeňský most zrekonstruujeme.“ Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu se po prvním jednání shodují z 95 procent

Jan Čižinský, Jiří Pospíšil, Zdeněk Hřib.
Jan Čižinský, Jiří Pospíšil, Zdeněk Hřib.  (Autor: koláž Blesk.cz)
Autor: mka, ČTK - 
10. října 2018
16:15

Nechtějí do koalice s ANO ani ODS! O vládě na pražském magistrátu od středy jednají Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu. Sešly se expertní týmy všech tří stran. První téma, o němž jednali, byla doprava. Ve většině bodů se přitom všechny tři strany shodují.

Zástupci TOP 09 a STAN, kteří na pražský magistrát kandidovali jako Spojené síly pro Prahu v čele s Jiřím Pospíšilem (42, TOP 09), v pondělí rozhodli, že o koalici budou jednat s Piráty a hnutím Praha sobě. „Naším cílem je prosadit maximum z programu,“ řekl Pospíšil. Expertní týmy všech tří stran, z nichž s největší pravděpodobností vzejde nové vedení Prahy, se poprvé sešly ve středu. Na programu byl jeden z nejpalčivějších problémů metropole - doprava. Podle mluvčí PS Julie Kochové a zastupitelky Pirátů Michaely Krausové se zatím nejedná o koaliční vyjednávání, ale spíš o diskusi a porovnávání programů. 

Společná jednání Pirátů, PS a Spojených sil budou pokračovat také v následujících dnech. Vedle dopravy se experti stran sejdou také nad tématy územního rozvoje, veřejného prostoru a bydlení, dále transparentnosti a majetku, životního prostředí, sociální politiky, zdravotnictví a bezpečnosti, fungování magistrátu, školství a kultury a památkové péče. Kromě expertních týmů se dnes před jednáním o dopravě uskuteční ještě koordinační schůzka zástupců stran. Na ní by měli dohodnout organizaci vzájemných vyjednávání.

Piráti a Praha sobě se dohodli už v neděli. Všechny tři subjekty mají po 13 zastupitelích, tedy 39 z 65 křesel. Vítězná ODS, která má 14 zastupitelů, a dosud vládnoucí ANO s 12 mandáty zřejmě zůstanou stranou.

Preference v dopravě jsou podobné

Hlavním tématem prvních jednání byla doprava. Zástupce Pirátů Viktor Mahrik  uvedl, že na tomto bodě jednní váznout nebudou. „Přestože je pražská doprava složité téma, shodu nalézáme z 95%,” uvedl. Na to konto také uvedl, že z jednání má dobrý pocit.

„Rádi bychom v oblasti dopravy předložili komplexní dokument. Současné jednání se týká pouze dopravy. Máme naplánovaná další jednání o dalších bodech,” uvedl dále Mahrik. Jeho slova potvrdil i zástupce TOP 09 Pavel Richter. „Probrali jsme ty nejpalčivější otázky, které v Praze jsou. Řešíme je postupně.” Na jednom z bodů se zástupci všech tří stran shodli okamžitě. Tím je rekonstrukce Libeňského mostu, kterému v uplynulých měsících hrozila demolice. „Shodli jsme se na rekonstrukci Libeňského mostu,” potvrdil za uskupení Praha sobě Adam Scheinherr.

Doporučujeme
Actimel ( 10. října 2018 22:45 )

Čoveče "horor" ty máš přes ty "hošíky" přehled jako bys byl mezi nimi dnes a denně...kterého z nich miluješ?

horor ( 10. října 2018 21:34 )

Snad to Andymu nevěříš.

horor ( 10. října 2018 21:07 )

Božáčku, když Ovčáček dostal kopačky od svýho a Jirku by tak chtěl.

mckartny ( 10. října 2018 21:03 )

 Ano děkuji ze upřímně říkáte ze mě jako pražaka hodláte okrádat ještě než si ta křesla rozdělite. ..čest a zdar vašim tunelum

aIIahakbar ( 10. října 2018 20:43 )

V Pepíkárně bude ještě veselo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa